Dones

Foto: 

Cedida

Una exposició mostra la bellesa de les dones reals a Reus

Meritxell Perpiñá exposa un recull d'imatges del seu blog 'Som així!', en què reivindicar la naturalitat davant dels cànons estètics de la publicitat
Marc Busquets
,
26/09/2017
Arts
Tot va començar sense fer soroll, per afició, en un blog. A poc a poc, però, el projecte s'ha anat fent gran i ara arriba al teatre Bravium de Reus per quedar-s'hi fins al proper gener de 2018. Botiguera de professió i una apassionada de la fotografia, Meritxell Perpiñá s'ha decidit a mostrar "la bellesa de les dones reals", com ella mateixa diu, per qüestionar la dictadura de l'estètica que promou habitualment la publicitat.
"Ni jutjo ni censuro. El que vull mostrar és que no hi ha res més bell que agradar-se tal com s'és"

A 'Som així!', la reusenca hi ha reunit desenes de models de totes les edats i mides que s'han volgut mostrar "tal com són, tal com raja" davant del seu objectiu. "Vaig fer la proposta en un xat, i al principi ningú va respondre, ningú volia sortir al blog. Però va sortir la primera valenta i des de llavors no hem parat”, subratlla satisfeta per la feina feta. La mostra d'imatges es pot visitar al vestíbul de la sala reusenca des del passat 19 de setembre i l'accés és lliure totes les tardes, que és quan el Bravium està obert.

Ni filtres, ni màscares, ni edició
Perpiñá apunta que amb 'Som així' no ha volgut “passar comptes” amb les agències de moda ni amb les seves revistes. “Res de tot això. Ni jutjo ni censuro. El que vull mostrar és que no hi ha res més bell que agradar-se tal com s'és", matisa. Tot plegat, diu, va començar a agafar forma a partir de la seva experiència a la botiga de roba per a la canalla. "Hi ha mares que diuen a les filles que una peça de roba no els queda bé perquè els fa panxa, posem per cas", lamenta. "Una actitud perillosa", creu, quan qui rep aquests contudents comentaris és "una noia que tot just s'està formant i desenvolupant i que està descobrint el seu cos", assenyala. Actualment, al blog ja hi acumula més d'una cinquantena d'entrades, totes protagonitzades per dones que, o bé poden aparèixer soles, o acompanyades de qui vulguin. El recull del Bravium és d'una trentena de fotografies.

  • imatge de control 1per1

La fotògrafa celebra “la bona acollida i els ànims” que rep de la gent que visita el web 'Som així!'. Però no tothom és del mateix parer, pel que sembla. "Sí que hi ha hagut homes als quals els molesta veure el cos d'una dona tal i com el mostro jo", possiblement sotmesos "a la dictadura de la imatge". "Estem massa acostumats a veure homes i dones perfectes, esculturals, i la realitat és molt més complexa i imperfecta", subratlla. Amb tot, Perpiñá indica que “són pocs, aquests casos". La prioritat, afegeix, ha estat retratar dones que són mares de canalla, precisament perquè “sovint són més vulnerables i volia contribuir a que se sentin boniques, perquè són boniques”. "Quan s'és mare és quan el cos més canvia, i em va semblar una bona idea mostrar els canvis amb naturalitat", manifesta. Fer-les aparèixer amb els fills, a més, les relaxa. "Al principi tothom se sent una mica cohibit, però a poc es deixen anar, més encara quan hi ha els nanos", assegura.

Lògicament, a 'Som així' no hi ha trampa. No hi ha edició ni tractament digital de les imatges que fa a les seves models."Volia transmetre una gran sensació de realitat i proximitat. Qui té arrugues té arrugues, és així de senzill", segueix. I és possible que més endavant hi hagi un projecte similar protagonitzat per 'homes reals'? "M'ho he plantejat alguna vegada, i a la colla hi tinc amics que de ben segur que voldrien sortir-hi, però en un futur immediat no ho tinc previst", avança. El blog segueix obert a la participació de tothom qui vulgui mostrar el seu cos i el seu rostre. Mentrestant, la mostra s'exposa "gràcies a la gran gent que porta el teatre, que són com una família". Els paisatges i la fotografia social són altres dels interessos de la reusenca, que té en Jade Beall un dels prinicipals referents artístics.

A

També et pot interessar