Cel estrellat

Foto: 

cedida

De Montblanc a l'Univers

Viu i aprèn sobre l’eclipsi solar del 20 al 22 de març a la capital de la Conca
Anna Cabeza
,
17/03/2015
Entorn
Montblanc va estrenar el mes passat una innovadora activitat cultural que té com a protagonista l’astronomia. Aquest cap de setmana, coincidint amb l’eclipsi solar previst, s'hi han organitzat un seguit d'activitats.
Batejat amb el nom d’Astronatura’t, Montblanc ofereix un cap de setmana ple activitats a l’entorn de la natura, que combina un viatge per la història, una observació del cel i un taller d’horticultura. La sessió astronòmica, que en aquesta ocasió passarà el mateix dia que un eclipsi solar, aborda qüestions menys conegudes per la majoria de la població i és per això que és la protagonista estrella del cap de setmana.
 
En concret, l’Associació Bocafoscant fa una sessió divulgativa sobre l’Univers aquest divendres a partir de les 20 h a l’ermita de Sant Josep, on es podran observar elements especials d’aquesta època hivernal que d’aquí poc ja no es podran veure fins d’aquí un any. És el cas de la nebulosa d’Orió, la galàxia d’Andròmeda, les Pleiades o Júpiter i les seves quatre llunes (Ió, Ganímedes, Calisto i Europa). A més, l’eclipsi del matí també serà protagonista de la sessió. 
 
La cita serveix per saber molt més sobre el desconegut Univers. Es donaran respostes a aspectes tan interessants com el fet que a l’hemisferi nord podem veure fins a 3.000 estrelles diferents només d’alçar els ulls, sense necessitat de cap telescopi, o la relació entre les constel·lacions i la mitologia. A més, hi haurà un telescopi que permet arribar a veure “detalls” (si és que es poden anomenar així) com els anells de Saturn o les quatre principals llunes de Júpiter, així com cúmuls oberts, nebuloses i estrelles dobles. El punt de trobada, Sant Josep, és ideal perquè està allunyat de la llum i permet veure objectes de fins i tot fora de la nostra galàxia.
 
Els companys de Bocafoscant utilitzen un telescopi de 8’’, conegut com a reflector ja que compta amb una petita lent que dirigeix la llum cap a un mirall primari esfèric i després cap un mirall secundari complex. Una eina perfecta per posar forma, tamany i llums a les explicacions astronòmiques.
 
El pack segueix dissabte al matí amb la sessió ‘Fulles, flors, fruits i arrels: remeis i usos’, ideal per descobrir les herbes del territori i les seves utilitats i propietats remeieres. Una activitat molt menys espectacular que descobrir l’Univers, i possiblement més coneguda, però no per això menys interessant i, al contrari, molt educativa. Dissabte a la tarda s’ha programat el taller ‘Verdures amb estrella’ a l’hort ecològic de l’associació Xicòria, on es parlarà de la relació i les influències dels astres amb els vegetals i s’entendrà millor els efectes de la lluna a l’hora de plantar, sembrar i treballar la terra. La cita permetrà entendre la importància del calendari lunar per als conreus. 
 
El cap de setmana es completa amb una visita a les pintures rupestres declarades Patrimoni Mundial, que estan situades a les muntanyes de Prades, en concret al voltant del Mas d’en Llort. L’activitat es farà de manera didàctica i permetrà descobrir detalls dels nostres avantpassats. 
 
Astronatura’t permet inscriure’s al pack sencer, de 113 euros i que inclou l’estada de dues nits i totes les activitats, tot i que també és possible apuntar-se a les activitats per separat. La sessió d’astronomia, per exemple, costa 15 euros. Si t'interessa participar-hi o vols més informació sobre Astronatura’t, pots adreçar-te a l’Oficina de Turisme de Montblanc o a www.astronaturat.cat.
 
Amb aquest cicle d’activitats Montblanc arrenca una temporada plena d’esdeveniments, que seguiran amb els actes de Setmana Santa, la Setmana Medieval (del 17 al 26 d’abril), les Fires de Sant Maties al maig i el nou festival ‘Brickània’ (similar al Clickània de Playmobil però amb figures Lego, el 20 i 21 de juny).

 

Més informació: 

http://www.montblancmedieval.cat/quefer/rutes/astronaturat/

http://bocafoscant.blogspot.com.es/

A

També et pot interessar