Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Foto: 

Cedida
El poble pescador de l'Almadrava

Les 10 visites guiades de Vandellós i L'Hospitalet de l'Infant

Memòria històrica, astronomia, esport i naturalesa al costat del mar mediterrani
Surtdecasa
,
06/07/2023
Entorn
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant oferirà aquest estiu diferents visites guiades entre les que es troben cinc propostes noves. En concret aquesta oferta per descobrir el patrimoni cultural i natural de la zona està prevista per al període comprès entre l’1 de juliol i el 10 de setembre A banda d’aquestes noves visites guiades, l’Ajuntament tornarà a posar a l’abast les visites guiades a l‘Hospital del Coll de Balaguer, al Molí de l’Oli de Vandellòs, al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet Castellana i al Poblat Hifrensa; a les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer, a l’entorn de l’antiga via de ferrocarril; i a l’Hospitalet de l’Infant vist del mar. A continuació les descrivim amb detall:

1. L'Almadrava
Una de les noves propostes, és aquesta descoberta del poble pescador de l'Almadrava. Una visita guiada per a tots els públics en què es donarà a conèixer l’evolució d’aquest nucli costaner del municipi caracteritzat per les seves cases blanques i pel seu olor a mar.

2. Passejada pels espais de la Guerra Civil a l’Hospitalet de Mar
Adreçada a tots els públics, aquesta proposta que també és una novetat, us permetrà reviure els fets que van succeir durant la Guerra Civil a l'Hospitalet de Mar, nom amb què es coneixia l'Hospitalet de l'Infant durant els anys de la II República (1931-1939).

3. Observació astronòmica a la Masia de Castelló
L'observació del cel és un dels grans atractius de l'estiu, per això, s'ha incorporat aquesta activitat dirigida a tots els públics, en què els participants podran reconèixer diverses constel·lacions i estrelles brillants, així com observar amb un telescopi la Lluna i les estrelles des d'un indret sorprenent com és la Masia de Castelló, enmig d'un poble abandonat, on sembla que el temps s'ha aturat.

4. Relats a l’ombra en bicicleta
Aquesta iniciativa novedosa està destinada a majors de 14 anys. Aquest estiu es podrà prendre part en aquest joc de pistes amb les bicicletes que facilitarà el consistori. Els i les participants faran un recorregut per conèixer diversos arbres d’interès de l’Hospitalet de l’Infant a través dels relats que expliquen aquests testimonis vius quan escanegin amb el mòbil els codis QR que trobaran a diversos punts.

5. L’Hospitalet en trenet
Per a majors de 12 anys, és una visita panoràmica amb el trenet turístic en què es podran veure alguns dels punts més emblemàtics de l’Hospitalet de l’Infant. Un recorregut molt diveritat i adaptat a totes les necessitats.

 

Visita al Molí d'oli de Vandellòs | Foto: Cedida
6. Molí de Vandellós
A més de les novetats, també continuen obertes altres activitats emblemàtiques com les visites guiades al Molí de Vandellòs. Es tracta d’una visita guiada a l’antic molí, que avui dia és un centre d’interpretació de l’oli, on es mostra el procés d’elaboració de l’oli; i on es conserva la maquinària original i diverses eines.

7. Darrera colònia industrial de Catalunya
En les visites guiades al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, per a tots els públics, es podrà veure una rèplica d’una aula de l’antiga Escola Àster, obra de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana; i fer un recorregut a peu pel Poblat Hifrensa, darrera colònia industrial de Catalunya, construïda a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellòs I.

8. Les fortificacions del Coll de Balaguer
Les visites guiades 'Entre dos fronts de guerra, les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer', recomanades per als adults i no aptes per a menors de 7 anys, permetran veure el polvorí de Letícia i les bateries d’artilleria de Caladoques i Pitrassa.

 

Visita de Caladoques a Calajustell | Foto: Cedida
9. Antiga via de ferrocarril
En les visites guiades 'De Caladoques a Calajustell, un passeig pels vestigis del ferrocarril', es proposarà una passejada per observar el pas del temps a l’entorn de l’antiga via de ferrocarril i la transformació del paisatge natural de l’espai d’interès natural de la Rojala - el Torn. En aquest recorregut a peu els i les participants podran descobrir les restes de la Guerra Civil als búnquers, trinxeres i la bateria d’artilleria de Caladoques, i contemplar, imponent, la torre de defensa de costa de l’Illot del Torn i escoltar les seves històries de pirateria. Aquestes visites també estan recomanades per als adults i no són aptes per als menors de 7 anys.

10. L’Hospitalet de l’Infant vist des del mar
En les visites 'L’Hospitalet de l’Infant vist des del mar', per a tots els públics, es farà un recorregut en barca des del port esportiu pel litoral fins a l’illot del Torn, per explicar la història de la vila i del seu territori, amb una capbussada refrescant al mar inclosa.

A

També et pot interessar