Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Foto: 

Cedida
Les bateries de la Pitrassa, un dels vestigis de la Guerra Civil

Les 10 visites guiades per Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

De l'1 de juliol a l'11 de setembre descobreix l'entorn i els indrets patrimonials més interessants
Surtdecasa
,
05/07/2022
Entorn
La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat, amb el suport de la Regidoria de Turisme, diverses visites guiades a l'entorn natural i el patrimoni. En concret, per al període comprès entre l’1 de juliol i l’11 de setembre us podeu apuntar a la ruta que us sembli més atractiva. T'hem seleccionat algunes de les rutes que podràs fer!

Interior del centre de visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer | Foto: Cedida
1. La ruta de l'Hospital del Coll de Balaguer
Per què l'Hospitalet es diu Hospitalet? En aquesta ruta tens la resposta. En les visites guiades a l’Hospital del Coll de Balaguer per al públic general, s’hi mostrarà el centre de visitants, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, fundat per l’infant Pere d’Aragó l’any 1344 per defensar, assegurar i poblar el territori i el pas pel Coll. En aquest espai museogràfic s’hi expliquen les característiques i la història d’aquest conjunt monumental, origen del poble de l’Hospitalet de l’Infant, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Hi haurà visites guiades a aquest bé patrimonial adreçades a les famílies, pensades perquè els pares i mares i les criatures aprenguin jugant, d’una manera divertida, mitjançant una gimcana. I també s'ofereixen també visites guiades nocturnes amb tast de vins.

2. Conéixer el Molí de l’Oli de Vandellòs i Ca la Torre
Aquesta ruta ens ofereix una experiència diferent al Molí de Vandellòs i a Ca la Torre. Es tracta d’una visita guiada a l’antic molí, que avui dia és un centre d’interpretació de l’oli, on es mostra el procés d’elaboració de l’oli; i on es conserva la maquinària original i diverses eines. Aquesta visita inclourà tot seguit, i com a novetat, la visita a Ca la Torre. Situada en el nucli antic de Vandellòs, va ser inicialment una torre defensiva datada al segle XVI. Posteriorment, la torre es va aprofitar per construir-hi una casa pairal, propietat de la família Vernet, i es va convertir en la més important de la població. De la nissaga Gil-Vernet, en provenen els metges insignes Salvador Gil-Vernet i Emili Gil-Vernet. El monument és un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i actualment acull una exposició sobre la història de Vandellòs, així com l’arxiu municipal històric.

  • imatge de control 1per1

3. La vida dels avantpassats a la Masia de Castelló
Vols saber com era l'estil de vida en aquestes contrades? Aquesta és la teva rutal ideal. Indicada per al públic familiar, s’han programat unes visites guiades combinades al Molí de Vandellòs i a la Masia de Castelló. En aquest poble medieval, a més de conèixer com vivien els avantpassats cent anys enrere, les famílies podran participar en uns tallers. S’hi hauran de desplaçar d’un lloc a l’altre amb vehicle propi.

4. La vida escolar i industrial de la zona
En les visites guiades al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, recomanades per a públic adult, es podrà veure una rèplica d’una aula de l’antiga Escola Àster, obra de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana; i fer un recorregut a peu pel Poblat Hifrensa, darrera colònia industrial de Catalunya, construïda a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellòs I. Tot un viatge en el temps per veure com es vivia en aquesta població que va atreure molts treballadors a la central.

5. Una ruta pels vestigis de la Guerra Civil
Les visites guiades anomenades 'Entre dos fronts de guerra, les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer', permetran veure a les persones participants el polvorí de Letícia i les bateries d’artilleria de Caladoques i Pitrassa. Un indret força proper a la Batalla de l'Ebre que va tenir una importància clau durant la guerra. En aquest recorregut a peu els i les participants podran descobrir les restes de la Guerra Civil als búnquers, trinxeres i la bateria d’artilleria de Caladoques, i contemplar, imponent, la torre de defensa de costa de l’Illot del Torn i escoltar les seves històries de pirateria. Aquesta visita està recomanada per a les persones adultes i no és apta per a menors de 7 anys.

 

Visita a l'antiga via de ferrocarril | Foto: Cedida
6. Entorn de l’antiga via de ferrocarril
En les visites guiades 'De Caladoques a Calajustell, un passeig pels vestigis del ferrocarril', que es van estrenar l’estiu passat, es proposarà una passejada per observar el pas del temps a l’entorn de l’antiga via de ferrocarril i la transformació del paisatge natural de l’espai d’interés natural de la Rojala - el Torn.

7. La ruta dels arbres
Una ruta guiada per prendre part en l’activitat Relats a l’Ombra amb el trenet turístic i a peu pel nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant. Relats a l’ombra és un joc de pistes que permet conèixer els arbres d’interès de l’Hospitalet de l’Infant a través dels relats que expliquen aquests testimonis vius quan les persones participants escanegen amb el mòbil els codis QR que hi troben. S’oferirà els dies 19 de juliol i 2 d’agost.

 

Una de les visites amb barca | Foto: Cedida
8. L’Hospitalet de l’Infant vist des del mar
En les visites 'L’Hospitalet de l’Infant vist des del mar' es farà un recorregut en barca des del port esportiu pel litoral fins a l’illot del Torn, per explicar la història de la vila i del seu territori, amb una capbussada refrescant al mar inclosa.

9. Un intensiu de nucli urbà
Una ruta itinerant (amb guia) amb el trenet turístic pel nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant per conèixer els punts d’interès del nucli -l’antic hospital, Hifrensa, la zona marítima, el port esportiu o el nucli antic-. Està prevista per als dies 12 de juliol, 26 de juliol i 9 d’agost.

10. El fons marí amb snorkel
Vols fer una visita al món aquàtic? Aquesta és una ruta guiada d’snorkel, on es donarà a conèixer les rutes submarines de la costa del municipi. Aquesta activitat per a majors de 8 anys es podrà fer els dies 25 de juliol i 2 d’agost.

Més informació: 

A

També et pot interessar