Edin Karamazov

Foto: 

Surtdecasa
El bosnià Edin Karamazov inaugurarà el festival, amb la soprano Núria Rial

Els 6 imperdibles del Festival Internacional de Guitarra de l'Hospitalet de l'Infant

Els concerts tindran lloc del 20 al 24 de juliol al Centre Cultural Infant Pere
Surtdecasa
,
14/07/2022
Música

L’Hospitalet de l’Infant acollirà aquest estiu la cinquena edició del Festival Internacional de Guitarra, enguany dedicada a les arts. En aquesta edició, prevista del 20 al 24 de juliol al Centre Cultural Infant Pere, el so de la guitarra estarà acompanyat pel so del clarinet, de la veu i també, com a novetat, per altres disciplines artístiques com són la pintura, la poesia i la dansa. Fins al diumenge 17 de juliol, les entrades es poden comprar de manera anticipada a través de la pàgina web en què es pot consultar tota la programació. També es podran adquirir amb antelació a la taquilla del Centre Cultural Infant Pere, els dies 18 i 19 de juliol, de 18 a 20 hores. Us destaquem allò que no us podeu perdre!

1. Concert inaugural amb Edin Karamazov i Núria Rial
Un any més, el festival comptarà amb la participació de músics de prestigi. Entre aquests, destaca el bosnià Edin Karamazov, uns dels llaütistes de més renom i conegut mundialment per la seva col·laboració amb el cantautor britànic Sting, que va donar com a resultat un àlbum de música del segle XVI 'Songs from the Labyrinth'. Karamazov es farà càrrec del concert inaugural, juntament amb la soprano catalana Núria Rial, guanyadora de diversos premis.

  • imatge de control 1per1

2. Feliu Gasull i Enric Casasses, Premi Ciutat de Barcelona
Una altra figura important que actuarà a l’Hospitalet de l’Infant serà Feliu Gasull, un dels guitarristes i compositors catalans de més projecció nacional i internacional, guanyador del Premi Ciutat de Barcelona (1991), que ha treballat com a compositor resident i solista amb nombroses orquestres i ha impartit docència a centres superiors d’arreu del món -a l’Escola Superior de Música de Catalunya, l’ESMUC, és professor de composició des del 2004-. El 23 de juliol, Gasull, amb la seva guitarra, estarà acompanyat a l’escenari pel poeta Enric Casasses, qui l’any 2012 fou guardonat amb el Premi Nacional de Literatura; i el 2020, amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

 

La guitarrista Anabel Montesinos | Foto: Cedida
3. Anabel Montesinos i 'Les dones i les arts'
Com en totes les darreres edicions del festival, enguany també acudirà al festival la guitarrista de l’Hospitalet de l’Infant Anabel Montesinos, guanyadora de més de 10 premis internacionals. En aquesta ocasió, Montesinos, juntament amb les també artistes locals Evelyn Roca (pintora) i Mari Carmen Gallardo (ballarina) oferirà un espectacle de nova creació titulat 'Les dones i les arts'. Amb aquest espectacle, previst per al 21 de juliol, amb la Mónica Rincón com a directora d’escena, es retrà homenatge a Anna Dodas, amb motiu de la commemoració del 60è aniversari del naixement d’aquesta reconeguda guitarrista i poeta nascuda a Folgueroles, a Osona (1962-1986). L’actuació inclourà fragments dels poemaris 'El volcà' i 'Paisatge amb hivern', de l’homenatjada; i peces musicals que ella havia interpretat com a guitarrista.

4. Rolf Bäcker fa un homenatge a Joan Carles i Amat
Aquest esdeveniment cultural també se sumarà a la commemoració del 450è aniversari del naixement de Joan Carles i Amat (Monistrol de Montserrat, 1572-1642). El Departament de Cultural de la Generalitat de Catalunya, que impulsa la commemoració. Entre les obres fonamentals de Carles i Amat, hi ha el tractat Guitarra Española de cinco órdenes (primera edició 1596), el primer tractat de guitarra conegut a Europa, de gran transcendència en la història de la música, que encara és vigent a l’actualitat. L’encarregat de fer-li aquest reconeixement públic serà l’alemany Rolf Bäcker, professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), amb la conferència 'La guitarra a la literatura catalana del Renaixement – imatges discursos, significats', programada per al 23 de juliol.

5. Lorenzo Coppola parlarà de l'òpera sense paraules
L’altra conferència que inclourà enguany el festival la impartirà el 24 de juliol Lorenzo Coppola, nascut a Roma, que des del 2004 és professor de clarinet històric a l’ESMUC. Amb aquesta xerrada titulada 'Ópera sin palabras: la teatralidad musical en el repertorio clásico y romántico' i el concert que aquest músic oferirà posteriorment amb el seu clarinet i amb el guitarrista clàssic Bernardo Rambeaud, clourà aquesta cinquena edició d’aquest esdeveniment organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, sota la direcció artística d’Anders Clemens i la coordinació general de Patricia Mercado.

 

Silvia Nogales i l'artista Joma | Foto: Cedida
6. Concert de Silvia Nogales i els dibuixos de Joma
L’Ajuntament ha arribat a un acord amb el Conservatori Municipal de Música de Vila-seca que farà possible que els guanyadors/es de les dues categories del Concurs de Joves Intèrprets d’aquest centre d’ensenyament musical puguin actuar el 22 de juliol al festival. Aquest mateix dia també hi ha programat un concert a càrrec de Silvia Nogales, una guitarrista reconeguda per mestres com Leo Brouwer, que destaca per la seva capacitat de crear recitals i projectes interdisciplinars d’èxit; i del dibuixant Josep Maria Rius, conegut amb el nom artístic de Joma.

A

També et pot interessar