Foto: 

Meritxell Perpiñá Masip

Benja Miguel: "'Cançó de Nadal' produeix el mateix efecte que 'Amélie'"

El Bravium Teatre de Reus estrena un espectacle de gran format basat en un text de Charles Dickens
Sílvia Sagalà
,
10/12/2016
Espectacles
El Bravium Teatre és una de les entitats deganes de la ciutat de Reus, prop de 140 anys d'història, i un grup de teatre que ha anat funcionant des dels anys 50, s'han convertit en un dels pilars culturals de la capital del Baix Camp. Fa dos anys els seus membres van rebre un cop dur, la mort del que fou director i alma mater del teatre des de l'any 1990, Jaume Amenós. Aquesta pèrdua va fer veure a molts dels socis que calia arromangar-se per continuar el seu amb llegat, i així ho han fet; han revitalitzat l'entitat, rentat la cara al teatre i engegat noves iniciatives com la que avui ens ocupa: 'Cançó de Nadal'.
"Volíem transmetre al públic bona energia; amor pel Jaume Amenós, per Reus i pel teatre, i penso que els actors en això han estat implacables."
Entre aquests amants del teatre que treballen de valent perquè el Bravium continuï dempeus hi ha els integrants de Producciones Lucky & Luke, Manuel Barroso i Benjamin Miguel. Fa un any van pensar que seria bona idea engegar un macroprojecte que impliqués a molts actors del territori, vinculats d'alguna manera o altra a l'entitat, i que es convertís en tot un referent del Nadal a la comarca. El resultat és una adaptació del clàssic de Charles Dickens 'Christmas Carol' en el que hi participen, entre davant i darrere del teló, 32 persones. La història té com a protagonista a Ebenezer Scrooge, un vell avar que la nit de Nadal rep la visita de tres fantasmes. Espantat per les visions, Scrooge canviarà el seu caràcter i recuperarà així l'esperit del Nadal. L'espectacle es va estrenar fa una setmana, tots aquells que no l'hàgiu vist tindreu una altra oportunitat aquest cap de setmana i el vinent, des del Surtdecasa.cat Camp de Tarragona hem parlat amb el director de 'Cançó de Nadal', Benjamin Miguel.  
 
- Com sorgeix la idea de tirar endavant un espectacle d'aquestes dimensions?
Va ser després que morís el Jaume i que molts dels actors que estàvem vinculats a l'entitat decidíssim que calia treballar per continuar mantenint viu el Bravium. A partir d'aquesta col·laboració més intensa, Producciones Lucky & Luke ens vam adonar que hi havia un gran capital humà i artístic que no estava aprofitat. Parlant amb l'actual director del Bravium, Ferran Figuerola, el Manu i jo vam descobrir que feia 25 anys, amb 'Terra Baixa', que el teatre no tirava endavant un espectacle de grans dimensions. Aquella conversa no es va acabar allí perquè després de madurar una mica la idea vam pensar que com a companyia ens podíem fer càrrec d'un nou projecte d'aquestes característiques.
 
- I, Ferran Figuerola, us va dir que sí de seguida...
Sí! Ell i tota la junta del teatre. El cert és que des de la companyia Lucky & Luke estem molt agraïts amb la seva confiança. I ja ho veus, anys després, aquí estem, treballant de valent perquè, tal com ja va aconseguir l'entitat amb 'Don Cuan Tanorio', 'Cançó de Nadal' acabi convertint-se en una tradició teatral del nostre territori.
 
- Són 22 actors dalt de l'escenari, com ha condicionat això als assajos? 
El més difícil ha estat quadrar horaris per poder assajar perquè tothom ho fa altruistament i s'ho havia de compaginar amb la seva feina. Mira si va ser difícil que, fins i tot, tot vam haver de crear un programa informàtic que quadrava les hores que tenia disponible cada actor per poder planificar el calendari d'assaig de cada escena. Ha estat complicat però... ho hem aconseguit!
 
 
 
- I a nivell actoral, com ha anat?
La part del treball actoral ha estat relativament senzilla perquè, com he dit, al Bravium hi ha gent amb molt de talent i bagatge. La feina ha vingut sobretot a la part vocal perquè hi havia gent que no estava acostumada a cantar i perquè tampoc era fàcil que sempre ens pogués acompanyar el pianista als assajos, pel tema dels horaris...
 
- És un musical o un muntatge teatral en el qual hi ha música?
Clarament, una obra de teatre amb cançons. El musical és un espectacle en què la trama argumental es desenvolupa cantant i per nosaltres la música és un acompanyament que queda en segon terme. El més important era que els personatges tinguessin el nivell actoral necessari per poder desenvolupar-se a l'escenari.
 
- Vau estrenar el passat cap de setmana, com va anar?
Millor impossible! Pensàvem que havíem de transmetre al públic bona energia, amor pel Jaume Amenós, per Reus i pel teatre, i penso que els actors en això han estat implacables. Ho han fet d'una manera única i jo, com a director, he tingut la sort de poder-ho gaudir a cada passí des de la fila tres de platea. Estic molt content i orgullós.
 
Fotografies cedides per Meritxell Pepiñá  Masip
 
- I el públic com ha respost?
Fantàsticament, totes les crítiques que hem rebut han estat molt bones, tothom ens destaca la qualitat de l'espectacle i ens diuen que marxen impactats. De fet, més d'un ho fa amb llàgrimes als ulls. Jo n'hi dic "efecte 'Amélie'", aquesta preciosa pel·lícula francesa que fa que, quan l'acabes de veure, pensis que la vida és meravellosa i que estimes a tothom. Després de veure 'Cançó de Nadal' tens la mateixa sensació.
 
- L'any vinent hi tornarà a haver 'Cançó de Nadal'?
Encara és molt d'hora per dir-ho però tot apunta que sí i, de fet, aquest era l'objectiu inicial. El públic ha respòs molt bé, hem omplert el primer cap de setmana i pels dos següents ja tenim moltes reserves... La decisió la prendrem quan passi el Nadal i ho hàgim digerit tot. Ens reunirem Bravium Teatre i la Companyia Lucky & Luke i veurem quin és el futur que ha de tenir aquest projecte.
 

Més informació: 

'Cançó de Nadal'
Dissabtes 10 i 17 de desembre a les 18:30 h i diumenges 11 i 18 a les 12 h
Bravium Teatre, Reus

A

També et pot interessar