Cesc Gelabert mira enrere per delectar-nos amb vuit solos de dansa contemporània

El ballarí i coreògraf presenta divendres 29 una retrospectiva de la seva obra a Valls
Carlota Moragas
,
27/11/2013
Espectacles
No és freqüent que, quan anem a veure un espectacle de dansa, el coreògraf ens expliqui què és el que ballarà tot seguit, per què ha triat una música o altra o quina ha estat la font d’inspiració per aquesta creació. Aquesta és la novetat que introdueix Cesc Gelabert en la coreografia 'VO+' que el proper divendres es podrà veure a la capital de l’Alt Camp. Un element que, alhora que curiós, pot ser de gran ajuda per un públic que no sempre comparteix el codi de qui actua sobre l’escenari, ni té per què fer-ho. Així, de la mà del ballarí ens aproximem a la coreografia que interpreta a continuació i l’apreciem doblement perquè en comprenem el context i el significat.
 
Gelabert busca commoure’ns i sorprendre’ns amb tres solos de nova creació que suma a les cinc peces que recupera del seu repertori per crear el muntatge de 'VO+'. A clàssics com la seva reinterpretació de la sardana, que vam poder veure a l’espectacle inaugural de la Fira del Llibre de Frankfurt l’any 2007 i a la celebració de la Diada al Parc de la Ciutadella l’any 2010, el coreògraf català hi afegeix VO+1, VO+2 i VO+3. Amb música de Borja Ramos i amb un vestuari dissenyat per Lídia Azzopardi, la seva companya de batalles, Cesc Gelabert aposta per un trio de peces molt diferents entre elles. VO+1 és una fantasia qualificada gairebé com “cubista” per l’aspecte que presenta el ballarí enfundat dins un disseny amb el qual sembla impossible executar cap mena de moviment, mentre que VO+2 es basa en el poema de JV Foix “És per la ment que se m'obre Natura”. En paraules del propi creador: “Si podríem dir que estem allà on la ment és, aquesta peça reflexiona sobre com un moviment d’un ballarí per si mateix produeix una imatge o percepció en l’espectador. Pel que fa a VO+3, aquest solo es converteix en tot un homenatge al mestre de Gelabert, el coreògraf Gerhard Bohner.  
 
Amb una retrospectiva que mira al passat, però també al futur, Gelabert va obtenir el Premi Butaca dels espectadors al millor espectacle de dansa l’any 2012. La seva parada a la ciutat de Valls gairebé un any després es converteix en una cita obligada per aquells qui vulguin gaudir, però sobretot aprendre, de la dansa contemporània, del mestre Gelabert i de la varietat de registres que ens pot oferir si s’agafen de la mà.
 
 

--

Teatre Principal de Valls
Divendres 29 de novembre a les 22:00h.
Preu: 12 euros.

A

També et pot interessar