Exposició Josep Maria Subirachs

Foto: 

cedida
L'exposició està formada per plafons informatius, escultures i un audiovisual

Una presència latent

L'exposició dedicada a Josep M. Subirachs es pot visitar fins al 8 de novembre a Tarragona
Surtdecasa Camp
,
26/10/2015
Arts
Sovint no som conscients que al nostre poble o ciutat convivim amb obres d'art de reconeguts creadors catalans; aquell edifici antic tan majestuós, aquella font amb forma estranya o aquell porticó decorat amb formes d'animals, que sempre ens han passat desapercebuts, poden ser peces amb una història fascinant al darrere. Per això el Museu d'Art Modern de Tarragona (MAMT) de la Diputació ha decidit crear l'exposició “Subirachs. Crònica d'una presència. Tarragona – Poblet – El Vendrell” i donar difusió a l'obra de Josep Maria Subirachs (1927-2014), un polifacètic artista barceloní que va integrar diverses obres en el paisatge urbà del Camp de Tarragona.
Segons Subirachs, les seves obres sempre han suposat una lluita contra el pas del temps o la mort. Per ell, l'art era just l'oposat a la mort per la seva habilitat de persistir en el temps

El passat 2014 Subirachs ens va abandonar deixant una trajectòria de més de 100 escultures públiques arreu del món -70 d'elles a Barcelona- i després d'haver treballat en diverses disciplines com la pintura, el gravat, l'escenografia, el dibuix o el disseny de joies. Al llarg de la seva vida va rebre un gran nombre de reconeixements, entre ells, la Creu de Sant Jordi el 1982.

Segons Subirachs, les seves obres sempre han suposat una lluita contra el pas del temps o la mort. Per ell, l'art era just l'oposat a la mort per la seva habilitat de persistir en el temps. Aquesta capacitat podem gaudir-la al Camp de Tarragona en obres seves repartides per Tarragona, El Vendrell o Poblet. A Tarragona hi ha, entre d'altres, 'L'Espina' que ornamenta la façana de l'edifici del número 115 de la Rambla Nova o el 'Monument al Mil·lenari de Catalunya' situat en una rotonda de la Via Augusta. Al Vendrell hi podem observar el 'Monument a Pau Casals' que representa el déu Apol·lo tocant el violoncel, al costat de l'Auditori Pau Casals. En el cas de Poblet, hi trobem 'L'Ambó' que es troba a l'altar major del Monestir.

L'exposició, que es pot visitar fins al 8 de novembre, utilitza les creacions de l'escultor Josep Maria Subirachs per fer un relat històric de l'època i un homenatge a la seva figura. Està formada per plafons informatius, escultures originals i un audiovisual amb testimonis d'amics i persones properes a l'artista que ens ajudaran a conèixer el creador i ens descobriran també el seu apropament a Tarragona.

 

Més de 17 anys dedicats a una controvertida obra

Una de les obres més signicatives de la trajectòria de Subirachs la podeu contemplar si us apropeu a la Sagrada Família de Barcelona, ja que va ser l'encarregat de realitzar la Façana de La Passió d'aquesta temple fent servir motius religiosos previstos per Gaudí però adaptats a l'època moderna. La seva aportació va constar d'un grup escultòric de més de 100 peces i 3 portes de bronze. Aquesta obra, a la que va dedicar quasi 20 anys de la seva vida, no va estar exempta de polèmica ja que molts la van considerar un sacrilegi contra el treball de Gaudí perquè suposava un trencament total amb l'estil de les figures de la façana oposada de la Sagrada Família.

 

Més informació: 

Exposició 'Subirachs. Crònica d’una presència. Tarragona · Poblet · El Vendrell'
Del 17 de setembre al 8 de novembre
Museu d'Art Modern, Tarragona

A

També et pot interessar