Foto: 

Arnau Martínez

Els castells tornen a la plaça del Blat

Cap de setmana casteller intens, amb nou diades al Camp de Tarragona al voltant de Sant Joan i Sant Pere
Arnau Martínez
,
23/06/2016
Fires i festes

Completes i diada de Sant Joan a Valls
Sempre s’ha dit que la temporada castellera comença per Sant Joan a la plaça del Blat, al quilòmetre 0 casteller. Malgrat que els darrers anys les colles inicien la temporada mesos abans, aquesta cita sempre té quelcom d’especial. Enguany s’hi podrien veure els primers castells de gamma extra, els de màxima dificultat, de les dues colles vallenques. A més, els Xiquets de Valls actuaran aquest dijous al vespre, cap a les 11 de la nit a la tornada de Completes. Un moment força entranyable, quan a la tornada del Seguici les dues colles alcen castells alhora al que es coneix com “diada a l’antiga”. S’hi podran veure castells de 8 i potser algun de 9.

Divendres, a la diada castellera del migdia, la Colla Joves dels Xiquets de Valls que per sorteig actuarà primera, té intenció de dur tres castells de 9 en forma de 3 i 4 folrats i el 2 de 9 en folre i manilles com a gamma extra. Val a dir que encara no han completat cap castell de 9, només van intentar el 4 de 9f fa quinze dies a la diada del Pati. L’estructura del 2 ja l’han descarregat aquesta temporada en un pis menys i el 2 de 9 va ser l’únic castell de gamma extra de la colla la temporada passada.

La colla rosada, la Vella dels Xiquets de Valls apostaria pel 3 de 9f a primera ronda per rebaixar els nervis, castell que ja ha descarregat diverses vegades aquest 2016. A segona ronda aniria el 2 emmanillat que ja és habitual la seva estrena per Sant Joan; i a tercera, depenent del 2, el 5 de 9 en folre. Per acabar i completar la seva millor actuació de Sant Joan de la història, alçarien el pilar de 7 folrat.

Fitxa de la diada: Diada de Completes de Valls
Amb les colles: Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls
Dia, hora i lloc: dijous 23 de juny, cap a les 23h a la plaça del Blat de Valls
Interès: diada a l’antiga, les dues colles fan castells simultàniament 

Fitxa de la diada: Diada de Sant Joan de Valls
Amb les colles: Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls
Dia, hora i lloc: divendres 24 de juny, a les 13h a la plaça del Blat de Valls
Interès: primera diada a la plaça del Blat amb les dues colles vallenques. Es veuran castells de gamma extra

 

  • imatge de control 1per1

Diada de Sant Joan a La Pineda i Diada de Sant Pere a l’Hospitalet de l’Infant
Els Xiquets de Vila-seca actuaran en solitari a La Pineda, fet que els fa rebaixar les pretensions. Després d’haver recuperat els castells de 7 la temporada passada i haver-los descarregat aquest any, els de la camisa blau cel apostaran pels castells bàsics de sis i de sis i mig tant divendres com diumenge a l’Hospitalet de l’Infant que actuaran amb els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

Fitxa de la diada: Diada de Sant Joan de La Pineda
Amb les colles: Xiquets de Vila-Seca
Dia, hora i lloc: divendres 24 de juny, a les 19h al passeig Pau Casals de la Pineda

Fitxa de la diada: Diada de Sant Pere de l’Hospitalet de l’Infant
Amb les colles: Xiquets de Vila-Seca i Castellers de Sant Pere i Sant Pau
Dia, hora i lloc: diumenge 26 de juny, a les 19h a la plaça Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant

 

Diada de Sant Joan de Tarragona
Una de les altres diades importants del cap de setmana és la de Sant Joan de Tarragona que reunirà a la plaça de la Font les quatre colles de la ciutat. Es podrien veure els primers castells de 9 de la temporada de la Jove i dels Xiquets a Tarragona.

L’ordre d’aquesta diada també està sortejat i obriran plaça els Xiquets del Serrallo ben puntuals a les 7 de la tarda ja que s’aplica el protocol tarragoní. Aquest protocol pretén agilitzar les diades per fer-les més atractives cap al públic. L’any passat en menys d’una hora es van completar les tres rondes. Els del barri mariner voldrien descarregar dos castells de set com a mínim que podrien ser el 3 de 7 o el 4 de 7 amb agulla i un altre castell de 7.

La Jove de Tarragona, els segons en actuar pretenen completar un castell de 9 en forma de 3 o de 4, després que els quedés en només carregat a la diada del Pallol de Reus. El 5 de 8 i el 4 de 8 amb agulla poden ser les estructures que acompanyarien el castell de 9 pisos. Tancarien l’actuació amb el pilar de 7 en folre.

L’altra colla gran de la ciutat, els Xiquets de Tarragona, també volen portar a plaça el 3 de 9f, el primer castell de 9 matalasser de la temporada. A primera ronda podrien fer el 2 de 8 en folre ja que els ratllats li tenen força confiança i podrien tancar l’actuació amb el 4 de 8 amb agulla o el 5 de 8 i el pilar de 6.
Finalment, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau volen descarregar els castells de 7 i mig assolits aquesta temporada, el 2 i el 5 de 7. Completarien la diada amb el pilar de 6 que ja han descarregat dues vegades aquest 2016, la primera a Algemesí. Els de Sant Pere i Sant Pau també actuaran a l’Hospitalet de l’Infant diumenge a la tarda.

Fitxa de la diada: Diada de Sant Joan de Tarragona
Amb les colles: Xiquets del Serrallo, Jove de Tarragona,Xiquets de Tarragona i Castellers de Sant Pere i Sant Pau
Dia, hora i lloc: divendres 24 de juny, a les 19h a la plaça de la Font de Tarragona
Interès: diada àgil amb les quatre colles tarragonines. Es veuran castells de 9

 

Diada de Sant Joan a Torredembarra
Divendres a la tarda també es trobaran les dues colles del Baix Gaià, els Nois de la Torre i els Castellers d’Altafulla a Torredembarra. Els d’Altafulla durien a terme dos castells de 7 aprofitant que el 4 només el van poder carregar i el 2 de 6 que ja han descarregat aquesta temporada. D’altra banda, els amfitrions voldrien fer un pas descarregant el 4 de 6 amb agulla que van haver de desmuntar dues vegades la setmana passada. També podríem veure algun castell de 7.

Fitxa de la diada: Diada de Sant Joan de Torredembarra
Amb les colles: Castellers de Vila-seca i Nois de la Torre
Dia, hora i lloc: divendres 24 de juny, a les 19h a la plaça Josep Valls Ibern de Torredembarra

 

Diada de Sant Pere de Cambrils i Diada de Montbrió del Camp
Els Xiquets de Cambrils estaran acompanyats de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca en la diada de la seva festa major. La Jove de Vilafranca portaria castells bàsics de sis. La colla local, que l’any passat va assolir els 7 pisos, pretén estrenar el 2 i el 5 de 6 aquesta temporada, després que el 5 els quedés en carregat. El tercer castell podria ser el 3 o el 4 amb agulla.

Els Xiquets de Cambrils també actuaran a Montbrió diumenge al migdia, juntament amb els Brivalls de Cornudella. Els de la camisa bordeus rebaixaran el nivell de castells probablement i els del Priorat farien castells de sis com el 2 o el 3 amb agulla.

Fitxa de la diada: Diada de Sant Pere de Cambrils
Amb les colles: Colla Jove Xiquets de Vilafranca i Xiquets de Cambrils
Dia, hora i lloc: divendres 24 de juny, a les 20h al pla de les Serenes de Cambrils

Fitxa de la diada: Diada de Montbrió del Camp
Amb les colles: Brivalls de Cornudella i Xiquets de Cambrils
Dia, hora i lloc: diumenge 26 de juny, a les 13h a la plaça de la Vila de Montbrió del Camp

 

Diada Inici de l’Estiu a Alcover
Els Torraires de Montblanc i els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta compartiran plaça amb els amfitrions, els Xiquets d’Alcover. Aquests seguiran rodant els castells bàsics de 6 com poden ser el 3 i el 4 i el 3 de 6 amb agulla. Els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta farien una actuació semblant a la dels Xiquets d’Alcover i els Torraires hi sumarien el 2 de 6. 

Fitxa de la diada: Diada Inici de l’Estiu a Alcover
Amb les colles: Torraires de Montblanc, Xiqüelos i Xiqüeles del Delta i Xiquets d’Alcover
Dia, hora i lloc: dissabte 25 de juny, a les 18:30h a la plaça Lluís Companys d’Alcover

 

Diada de Sant Pere a Reus
La setmana que ve és la festa major de Reus i aquest dissabte a la tarda els Xiquets de Reus ho celebren en una diada al Mercadal amb els Nens del Vendrell. Els Xiquets de Reus obririen ronda amb el 2 de 8 en folre, una estructura que enguany han recuperat. A segona ronda intentarien el 3 de 9 folrat, avançant-lo gairebé tres mesos respecte les temporades passades i acabarien amb el 4 de 8. Els Nens del Vendrell podrien alçar estructures de 8 pisos i fins i tot algun castell de 8 i mig.

Fitxa de la diada: Diada de Sant Pere a Reus
Amb les colles: Nens del Vendrell i Xiquets de Reus
Dia, hora i lloc: dissabte 25 de juny, a les 18h a la plaça Mercadal de Reus

 

A

També et pot interessar