Els Rentadors, una història de dones

L'actriu Irene Benavent dirigeix aquest espectacle divendres 14 al Casal de les Dones de Reus
Carlota Moragas
,
13/03/2014
Espectacles
“La història és nostra i la fan els pobles”, deia Salvador Allende. Aquesta va ser una premisa que ens va acompanyar a les quatre estudiants de periodisme que, l’estiu del 2011, vam decidir portar a la petita pantalla les històries de reusencs i reusenques anònims que retrataven la vida a la ciutat durant els anys 60 i 70. La necessitat de donar veu a testimonis poc coneguts i la voluntat de retratar la quotidianitat del seu dia a dia, extrapolable a la de molts altres ciutadans, és la que va impulsar aquell projecte i la que ara ha portat a Irene Benavent a crear 'Els Rentadors'.
 
'Els Rentadors' és un espectacle que combina la veu, la música i la dansa i que vol ser, per sobre de tot, un homenatge a les dones. Un homenatge que Benavent vol retre a totes aquelles dones que van fer del treball constant i de la inquietud pel món que els envoltava la seva manera de viure i que, d’alguna manera, s’han convertit en un referent per a nosaltres. És un espectacle que, segons la seva directora, “s’ha fet des del carinyo i l’admiració per totes aquelles dones anònimes que formen part de la història”. I és que Irene Benavent té dos bons motius per haver volgut dur a terme aquest projecte: la seva mare i la seva tieta. Elles, que van experimentar el contacte de l’aigua freda a les mans, han estat un exemple a seguir i una guia fonamental per desenvolupar l’obra. De la mateixa manera, en aquest procés de documentació ha estat clau el llibre 'Fem safareig' de Dolors Joanpere i Isabel Martínez, on s’entreveu una de les idees clau de la creació de Benavent: el rentador com a espai de socialització de les dones en tant que lloc de treball purament femení. 
 
Aquesta és una iniciativa que sorgeix del Casal de les Dones de Reus i que s’ha organitzat en col·laboració amb Perejil’s Sounds i Les Artistes Locals. També amb el suport del Teatre Bravium, que els ha deixat el vestuari. La proposta ha arribat a la Irene justament un any després que es plantegés fer alguna cosa en aquesta localització: “Jo volia fer un espectacle als rentadors i ara em trobo amb l’oportunitat que havia estat esperant”. I aquesta oportunitat s’ha materialitzat gràcies a l’ajuda desinteressada de moltes persones i a un gran equip de treball.
 
L’aposta de la directora, des de la fase inicial de la creació de l’espectacle, ha estat confiar en el talent de diverses reusenques que donen forma a textos de Maria Mercè Marçal, Dolors Joanpere i Isabel Martínez, Xavier Amorós i Montserrat Abelló i que interpreten la música de Jocelyn Pook, Lisa Gerrard, Chavela Vargas i Ella Fitzgerald. Loles Santana, Magda Borrull i la mateixa Irene Benavent formen el trio de ballarines que encarnen les dones que anaven a rentar al safareig en una història que vehicula l’actriu Neus Ceballos que és el personatge que viu l’inici i la tancada dels rentadors. L’obra també compta amb la presència de dues nenes, la Cèlia Pàmies i l’Alba Sanchez. Sis noies, sis dones que, en clau de gènere, ens conviden a mirar enrere i a gaudir de trenta minuts de dansa, poesia i música, però, sobretot d’història. D’una història que també és nostra. D’una història de dones. 
 
--
 
Divendres 14 de març a les 19:30h.
Casal de les Dones de Reus

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar