Primavera en dansa

El canvi d’estació ens porta una programació plena de dansa als espais escènics del Camp de Tarragona
Carlota Moragas
,
03/04/2014
Espectacles
Si el passat dia 29 de març no restàvem indiferents a la ironia, la comicitat i del B-Flowers de la gran diva Marta Carrasco al Bartrina de Reus, aquest dissabte el Teatre Fortuny de la mateixa ciutat ens presenta la companyia basca Dantzaz i un dels seus espectacles més reconeguts 'Arte-An'. Però aquesta demostració de dansa contemporània no acaba aquí. El mateix dissabte a les 19h, l’estudiant de Comunicació Audiovisual de la URV, Marta Arjona, ens presenta el seu projecte final de Grau a Sarral. Arjona s’atreveix amb l’arriscat gènere de la vídeodansa i en surt triomfant amb 'Freiheit', un collage d’estils i de paisatges que són tota una metàfora de la llibertat. No ens cal anar gaire més lluny per trobar més dansa. I és que aquest cap de setmana els espectadors en tenen per triar i remenar. Fins i tot els més petits podran gaudir de l’art del moviment, perquè a Valls, la reconeguda companyia Nats Nus els transportarà a un món de fantasia i d’imaginació. Si encara en voleu més, a finals d’abril, amb motiu del Dia Internacional de la Dansa, les escoles que formen part de l’Associació de Professores de Dansa del Camp de Tarragona oferiran un espectacle amb les seves millors coreografies al Teatre Fortuny de Reus. I és que la dansa amateur també s’ha de reivindicar. 
 
Però, anem a pams. No sempre ens trobem que tenim tres propostes tan variades i tan relacionades amb el món de la dansa en un mateix dia. Aquest fet ens fa pensar que, encara que es tracti d’un fet aïllat, la dansa té bona salut al Camp de Tarragona. Comencem per la més “tradicional”, en el sentit que és la que segueix una lògica de programació més usual. Dissabte dia 5 d’abril a les 21h el Teatre Fortuny rep una companyia de dansa contemporània força jove, però ja consolidada. Dantzaz koinpainia és una companyia professional instal·lada a Sant Sebastià i resident a Arteleku, Centre d’Art Contemporani de la Diputació Foral de Gipuzkoa. Està dirigida per Ariadna Pours i la seva joventut no fa referència només a la seva data de creació, sinó també a la mitjana d’edat dels components de la companyia. L’aposta de Dantzaz és formar els ballarins que l’integren i servir-los de trampolí professional i el seu objectiu principal és presentar programes de dansa que puguin agradar tant a públics experts com a gent que s’acosta per primera vegada a la dansa. Per això juguen amb nous espais de creació com el carrer, la platja o edificis i llocs emblemàtics que combinen amb les seves representacions en espais més convencionals. A 'Arte-An', la companyia reprèn un dels espectacles que la va donar a conèixer entre el públic 'Earth Apples' o el que és el mateix 'Patates' del coreògraf israelià Itzik Galili. Una coreografia de caire tel·lúric –no només perquè el treball dels ballarins es desenvolupa en contacte amb el terra, sinó perquè el fil conductor també és un cant a la terra– que a través de la calidesa de la veu de Mercedes Sosa ens transmet a través del treball del grup valors com l’honradesa, la humilitat i la feina dura. Del color de terra passem al gris metàl·lic, els tons freds i els moviments de línies pures que proposa Lukas Timulak (tot un valor en alça del Nederlans Dans Theatre, una de les companyies més importants del món)  a 'A place between', un retrat dels no-llocs, dels arte an. El programa el completa una nova coreografia de Galili, 'Flash Deluxe', creada expressament per a Dantzaz koinpainia, on els ballarins ballen al ritme de la percussió de Paxkal Indo i Percossa. Tres peces que conviden a l’espectador a assistir a la seva representació per gaudir de la força i l’ímpetu que imprimeixen els components de Dantzaz en cada moviment que dansen. 
 
És molt complicat definir el terme “videodansa”. Fins i tot hi ha discussions teòriques sobre el concepte de la dansa filmada. Una coreografia enregistrada en un pla general és vídeodansa? Definitivament no. En el que tothom es posa d’acord és en el fet que en l’screendance el llenguatge audiovisual s’ha d’aliar amb el moviment dels intèrprets i crear conjuntament una coreografia, dotar de sentit cada paraula i cada gest, crear narrativitat recorrent a altres suports (veu en off, cites, fragments d’altres films, etc.). Si encara no us queda clar, no puc fer més que recomanar-vos que el mateix dissabte dia 5, abans de fer cap al Fortuny, us acosteu a les 19h a la Sala Recreativa de Sarral per presenciar l’estrena de 'Freiheit', l’òpera prima de Marta Arjona. Aquesta jove realitzadora vallenca ens planteja que, sovint, per parlar de llibertat necessitem plantejar justament el contrari. És per això que 'Freiheit' és angoixa, és por i és enfrontar-se amb un mateix, però també és retrobar-se, crear complicitats amb els altres i lluitar per aconseguir ser lliure. La ballarina i professora de dansa Mei Casabona és l’encarregada per fer el recorregut per aquest mar de sentiments en el marc incomparable dels paisatges de la Conca de Barberà. Sens dubte, val la pena apropar-se a la primera projecció pública de 'Freiheit' per veure la dansa des d’una perspectiva diferent i, per què no, per donar suport a talents emergents com el de la Marta.
 
I, si encara us queda temps o si teniu nens d’entre 1 a 5 anys, us podeu acostar al Centre Cultural Municipal de Valls, on Nats Nus representarà 'Minimón', una història fantàstica que segur que agradarà als més petits protagonitzada per la Lua. La Lua és un personatge a qui li agrada descobrir què s'amaga a l'habitació dels nens. Li encanta entrar per l'armari quan ells marxen i trobar les seves idees als racons, sota els llençols, dins calaixos o surant a l'aire. Amb el que troba crea noves històries perquè, quan tornin els nens, hi puguin jugar.
 
La millor manera d’introduir als nous públics al món de la dansa és acostant-los-hi de ben petits. Amb espectacles com el que ofereix Nats Nus, els pares ja no es poden queixar que el nen o la nena se’ls ha adormit a un ballet clàssic de tres actes com 'El llac dels cignes'. Creieu-me, el més probable és que els adults encara s’ho passin millor que els petits.
 
--
Dissabte 5 d'abril a les 19:00h.
Sala Recreativa de Sarral
 
Dissabte 5 d'abril a les 21:00h.
Teatre Fortuny de Reus
 
Dissabte 26 d'abril a les 21:00h.
Teatre Fortuny de Reus
 

A

També et pot interessar