Santa Tecla

Foto: 

Cedida
Imatge d'arxiu de la Baixada de l'Àguila

Els 8 imperdibles de la Festa Major de Santa Tecla de Tarragona

Més de 475 actes completen el programa de festes que s’allargarà del 15 al 24 de setembre
Arnau Martínez
,
15/09/2017
Fires i festes
Els tarragonins esperen amb desig aquells dies de setembre quan amb la tornada a la rutina, Tarragona balla al ritme d’Amparito Roca. Aquella ciutat que es desperta uns dies per alçar castells, per menjar espineta amb caragolins o per escoltar els versos satírics del Ball de Dames i Vells. Qualsevol excusa és bona per sortir als carrers i gaudir de 10 dies de festa, els actes són ben variats, agafeu el programa i busqueu els que més us convencin. De moment, des del Surtdecasa us proposem els 8 imperdibles.

1. Plaça Friki
Enguany la Plaça Friki es trasllada al remodelat Mercat Central de Tarragona, festa major a banda, no dubteu en visitar l’edifici modernista. La Plaça Friki és un espai per on hi passen artistes de tot tipus per oferir espectacles de petit format. Els protagonistes d’aquesta edició provenen de Catalunya, d’Argentina i de València. El valencià Eddy Eighty porta la música dels 80 al món del circ. L’amor i l’humor seran els dos trets característics de la parella argentina DJ Capuzzi y la Señorita X. Els catalans Mortelo & Manzani faran els equilibris més impossibles amb tot tipus d’objectes. Sigueu frikis i apropeu-vos al Mercat!
Quan i on? Divendres 15, dissabte 16 i diumenge 17 de setembre, 19h-20:30h-22h | Carrer Governador González

2. 35a Mostra de Folklore Viu
La Mostra de Folklore Viu reuneix cada any diversos entremesos o balls que giren al voltant d’un eix temàtic, normalment el d’un element del seguici que aquell any celebri una efemèride. Enguany els protagonistes són el Ball de Bastons de Tarragona, dins el seu 40è aniversari. Serà un bon moment per veure diversos balls de bastons del país, per exemple el de l’Arboç o el d’Artés. A més, cada any es procura convidar un ball de fora del territori, i des de Pamplona vindrà Duguna-Iruñeko Dantzariak. No us ho perdeu ja que els navarresos no acostumen a venir fins a aquí!
Quan i on? Dissabte 16 de setembre, 19h | Rambla Nova

3. Castells
Diuen que Valls és el bressol dels castells, Vilafranca la plaça més castellera i Tarragona la capital dels castells, així que una de les cites són les diades castelleres. El dia 17 de setembre serà la primera parada amb la diada del primer diumenge de fetes, un dels dies marcats al calendari casteller. La Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca, la Jove de Tarragona i els Xiquets de Tarragona volen fer construccions de màxima dificultat, les denominades de gamma extra: castells de 10, castells sense folre, pilars de 8... La segona cita serà el dia de la patrona quan les quatre colles de la ciutat actuaran a la plaça de la Font després de la tanda de lluïment del Seguici. El dia de la Mercè serà l’última diada amb les quatre formacions de la ciutat que faran dues rondes a la plaça de les Cols i tot seguit els tradicionals pilars caminant que pugen les escales fins a la Seu, les baixen i enfilen el carrer Major, la plaça de la Font fins arribar a l’Ajuntament. Arribeu ben d’hora a les escales més castelleres que s’omplen molt de pressa.
Quan i on?  Diumenge 17 de setembre, 12h | Plaça de la Font; Dissabte 23 de setembre, 13h; Plaça de la Font I Diumenge 24 de setembre, 13h | Plaça de les Cols

4. Concert amb Txarango i Roba estesa
El macroconcert de Santa Tecla enguany també estrenarà nova localització, serà davant l’antiga Tabacalera i comptarà amb dos grups que actualment estan al capdavant del panorama musical català, Txarango i Roba estesa. Els últims, o millor, les últimes són un grup de noies que han estat la revelació d’enguany. A Txarango els hi calen poques presentacions, a Tarragona presentaran el seu últim disc, 'El cor de la Terra'. Gaudiu i a ballar!
Quan i on? Dimecres 20 de setembre, 22h | Av. Vidal i Barraquer, davant l’antiga Tabacalera

5. La Baixada de l’Àliga
A les 12 de la nit del 21 arriba un dels actes més multitudinaris de les festes, la Baixada de l’Àliga. Des del pla de la Seu baixa l’Àliga, els Gegants Vells, el Lleó i la Mulassa a ritme d’Amparito Roca. Tots aquells valents que els vulguin portar tindran l’oportunitat de fer-ho. Com en els últims anys, es farà una segona Baixada a la 1.30h des de la plaça del Rei fins a l’Ajuntament on es farà un final de festa amb un mapping sobre la façana de la casa consistorial i el Ball de l’Any. Si voleu portar un dels elements més simbòlics, podeu portar la faixa!
Quan i on? Dijous 21 de setembre, 00h | Pla de la Seu – Plaça de les Cols

6. Dames i Vells
“Toca perón!” és la mítica frase del Ball de Dames i Vells de Tarragona, un ball parlat que repassa amb sàtira i ironia l’actualitat de la ciutat, del país i de tot allò que vulguin. Durant els dies 22 i 23 es podran seguir les diverses representacions de Dames i Vells. El grup està format per quatre parelles de dames i vells, tres autoritats, dos dimonis i els músics.
Quan i on? Divendres 22 i dissabte 23 de setembre, 19:30h-20:30h-11:30h i 18:30h | P. De l’Antic Escorxador, P. Natzarens, P. del Rei.

7. El Seguici, la professó i l’entrada del Braç
El seguici de Tarragona és un dels més complets dels Països Catalans amb set grups d’entremesos, vuit figures de bestiari, set balls i dues representacions al·legòriques, la Moixiganga i el Ball dels set pecats capitals. El seguici al complet es pot veure el dia 22 de setembre a partir de les 7 del vespre; el dia de Santa Tecla al matí a l’anada a Ofici i a la Professó del Braç de Santa Tecla el 23 de setembre a la tarda. L’entrada del Braç és un dels moments més apoteòsics de Santa Tecla ja que tot Seguici balla. Val a dir que al final de cada sortida, a la plaça de la Font, s’ofereixen les tandes de lluïment del Seguici. Sens dubte, un dels moments més nostrats pels tarragonins!
Quan i on? Divendres 22 i dissabte 23 de setembre, 19h-09:15h i 18:15h | Carrers i places de centre de la ciutat

8. El correfoc
El dia de la Mercè, a part dels pilars caminants que ja hem esmentat, ressalta el correfoc. L’última nit de les festes comença a les 22ha  la plaça de la Mitja Lluna i arriba a l’estàtua dels despullats havent voltat la Rambla Nova. Algunes de les colles participants són el Ball de Diables de Vilanova, el Ball de Diables de Torredembarra o el Drac del Morell juntament amb els elements de foc de la ciutat. Un cop acabat el correfoc, des de l’estàtua dels despullats els més agosarats seguiran la traca fins al Balcó del Mediterrani on quedarà encès el “Visca Santa Tecla”. Poseu-vos calçat esportiu i barret de palla i a córrer!
Quan i on? Diumenge 24 de setembre, 22h | Plaça de la Mitja Lluna

 

 

A

També et pot interessar