Foto: 

Institut del Cava - CdV - Calafell Històric - Ball de Diables de l'Arboç (A. Marín)

Els 5 plans per fer abans que acabi l’estiu al Penedès

Abans que la rutina ens atrapi un cop més, potser que ens posem mans a l’obra per acabar de gaudir l’estiu
Surtdecasa Penedès
,
23/08/2016
Entorn
L’estiu se’ns escapa entre els dits com la sorra de la platja o la llum del sol al capvespre però no ens posem tristos, que encara queden coses per fer i per gaudir al Penedès. Aquí recollim cinc propostes, ben conscients que n’hi ha moltes més, que ens han semblat especialment atractives. Esperem que us siguin útils i que serveixen per a posar el millor colofó al vostre estiu.


La carretillada de L'Arboç | FOTO: Ball de Diables de l'Arboç (A. Marín)

1. Vibrar amb les festes majors
El Penedès és terra de folklore i tradicions. Les seves festes majors tenen un “qui sap què” que fan involucrar la gent, vingui d’on vingui i sigui com sigui. Si voleu vibrar de debò amb l’ambient festamajorenc no us perdeu la tronada que dóna inici a la festa major de Vilafranca el dilluns 29 d’agost a les 12 del migdia, la processó en honor a Sant Bartomeu de Sitges el dimecres 24 d’agost a quarts de vuit del vespre, la carretillada de l’Arboç del diumenge 28 d’agost a la nit o, ja al setembre, la festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia. Són només alguns punts àlgids que us recomanem però no dubteu a remenar entre els programes de les festes majors de les nostres comarques que recollim en aquest article.


Ambient per Sant Fèlix a Vilafranca | FOTO: Castellers de Vilafranca (L. Mata)

2. Diades castelleres per emmarcar
Les diades castelleres d’aquest final d’agost són un autèntic espectacle per emmarcar. Rivalitat, esforç, construccions impossibles, treball en equip, superació constant… No deixeu de prendre posició a les places (amb un barret i una bona ampolla d’aigua fresqueta com a còmplices) per poder veure castells que fan història. La diada castellera de Sant Fèlix a Vilafranca, el 30 d’agost, i la de festa major de l’Arboç, el diumenge 28, són algunes de les cites que no us podeu perdre. A Surtdecasa Penedès, el nostre bloguer Joan Mestres ens posa al dia de les previsions de les colles cada setmana a l'espai 'Penedès casteller'.


Les vinyes, a finals d'agost | FOTO: Maria Rosa Ferré

3. Viure la verema al Penedès
La verema marca el calendari de molts penedesencs i el modus vivendi d'aquest territori. A més, el paisatge de les vinyes es troba aquests dies al seu clímax. Molts cellers i caves aprofiten aquesta efervescència per oferir als visitants experiències enoturístiques per descobrir vinyes i cellers en la seva fase més intensa, quan tot just acaba el cicle del raïm al cep i comença la seva màgica transformació al celler. Com es viu la verema a les vinyes? I què passa quan el raïm arriba al celler? Com s’ho farà per esdevenir cava? Què us sembla ser partíceps d’aquest moment amb propostes de dia i de nit que uneixen a la verema música en directe, tastos, visites als celler, gastronomia,... Aquí us ho expliquem tot fil per randa.


Una obra de Joaquim Budesca

4. Exposicions trencadores i art compromès
Tenim a les nostres comarques moltes propostes artístiques i molt diferents per descobrir. De l’art compromès i crític de la Galeria Sicart de Vilafranca o La Trastera de Calafell, a l’autoservei de pintura del Firart (per recollir diners per la Festa Major de Vilafranca) o la retrospectiva de la galeria ubicada a la Masia Mas Pujó dels Monjos Palmadotze, que en aquest cas es pot visitar a Vinseum. També la mirada sempre interessant del vilanoví Joaquim Budesca o les textures sorprenents de Pere de Alejandro. A més de la meravellosa col·lecció d’obres de Ramon Casas del mestre Pau Casals que es pot visitar a Sant Salvador.


El forn de la Ciutadella Ibèrica de Calafell | FOTO: Enoturisme Penedès (Calafell Històric)

5. Descobrir com vivien els nostres avantpassats
No ens cansem de recomanar-vos la visita a la Ciutadella Ibèrica de Calafell per conèixer com vivien els ibers i gaudir com la canalla (i amb la canalla, que s’ho passa genial). L’equip que hi ha al darrere vol compartir el seu coneixement des de la passió i la consciència que l’arqueologia ens ha d’acostar a la realitat dels nostres avantpassats. En la mateixa línia es mou la gent del Jaciment Ibèric de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, que estaran encantats de rebre-us i explicar-vos els entrellats del bressol del vi al Penedès. També al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Olèrdola us podreu traslladar a un passat llegendari i saber més sobre la desconeguda edat mitjana amb el que han descobert a les darreres excavacions. Aquí us ho explicàvem.

A

També et pot interessar