Ramon Aumedes

Foto: 

Cedida
Ramon Aumedes preparant la Farnaqueta

Ramon Aumedes: "Anar veient com la peça agafa forma i pren vida és el que més em satisfà"

L'escultor crea la Farnaqueta, la primera bèstia infantil del seguici festiu de Cambrils
Marc Busquets
,
08/09/2017
Fires i festes
Cambrils compta enguany amb un nou element festiu. L'alegria de grans i petits pel naixement de la Farnaqueta està més que justificada, ja que es tracta de la primera bèstia de foc infantil de la localitat del Baix Camp. Presentada en societat la passada Nit del foc, un dels actes centrals i més esperats de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, aquesta escultura representa que és filla de la Farnaca i ha estat obra de l'escultor Ramon Aumedes. "He treballat amb cert secretisme, sense donar detalls, per donar una bona sorpresa a tothom", explica Aumedes des d'un merescut retir a la Toscana.

La Farnaqueta és una barreja d'au, rèptil, lleó i cabra, és a dir, un griu. Com la mare Farnaca, s'inspira a més en un relleu que es troba a la façana de l'església de Santa Maria de Cambrils. El nou element festiu té una alçada d'1,60 metres i una llargada de gairebé 1,80 metres. El pes aproximat és de 15 quilos i té punts de foc.

La primera pedra d'un projecte de futur
Aumedes assenyala que la Farnaqueta ha nascut "perquè la Colla Gegantera Tota l'Endenga en tenia moltes ganes". Cert. I, a més, perquè és també un projecte de futur. De fet, l'arribada de la bèstia pot entendre's com la primera pedra d'un planter de petits portadors i timbalers, que a partir d'ara acompanyaran la Farnaqueta en les seves sortides.

"Lògicament s'assembla a la Farnaca, que ja vaig fer 11 anys enrere", subratlla. El disseny i l'elaboració de la bestiola l'ha fet "a partir de dibuixos i fotografies" de la bèstia gran, que va ser concebuda a partir d'una maqueta. El repte, en aquesta ocasió, ha estat dotar la filla d'una "personalitat pròpia". A més, la recent restauració de l'original ha estat molt útil. "Tenir-la al taller m'ha anat molt bé, l'he usada de model real per a la petitona", constata.

"No ha estat un procés especialment complicat. En tot cas, el més complex ha estat fer-la lleugera i aconseguir crear l'espai adequat per als portants, per tal que no s'atabalin i tinguin una bona mobilitat", detalla l'escultor. A més Aumedes recorda que "el primer que vaig fer quan la vaig dissenyar va ser plantejar-me les mides i el pes".

La família augmenta
Aumedes ha dedicat "uns tres mesos" de feina a la Farnaqueta. No els ha pas dedicat íntegrament a la bestiola, però. "El que més m'agrada de la meva feina és anar treballant diverses figures al mateix temps, és molt més ric", puntualitza. "Anar veient com la peça agafa forma i pren vida és el que més em satisfà", manifesta. "Si només em dediqués a un projecte, acabaria fart!", fa broma.

Per poder fer realitat la Farnaqueta, la Colla Gegantera Tota l'Endenga de Cambrils ha comptat amb el suport de BASF. L'entitat es va constituir el 1992 i té concedida la cessió d'ús dels gegants i els nanos, de propietat municipal. Amb la nova bèstia infantil, la família del seguici festiu de la vila es fa gran. Aumedes, per part seva, és una tota una institució entre el selecte grup d'escultors d'imatgeria festiva del país. Des del Taller Sarandaca, l'artesà ha creat gegants, capgrossos i tot tipus de bèsties.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar