Festes de Sant Pere de Reus

Foto: 

Ajuntament de Reus

Els 10 imperdibles de la Festa Major de Sant Pere de Reus

Una setmana plena d’actes diversos, alguns de més tradicionals i d’altres més recents i innovadors
Arnau Martínez
,
20/06/2017
Fires i festes
A Reus, juny és sinònim de tronada, de barraques, de gegants, de castells, de cercaviles i fins i tot de nit per fer l’Índiu; juny és sinònim de Festa Major. Els reusencs podran gaudir d’una setmana plena d’actes diversos, alguns de més tradicionals com la tronada o d’altres més recents i innovadors com les Varietées de Sant Pericu. De ben segur que trobareu l’activitat que més us convenci, agafeu un programa i a marcar actes. Nosaltres us deixem amb els 10 que no us podeu perdre.

1. Barraques

Barraques de Reus

Del 21 al 24 de juny, a partir de les 21h | Parc de la Festa
Les nits prèvies a Sant Pere, a Reus són sinònim de Barraques. El Parc de la Festa acull durant quatre dies consecutius concerts per a tots els gustos. El primer dia, dimecres 21 hi ha la nova 'Festa de les Barraques', un moment per gaudir de totes les entitats que munten la paradeta, cada barraca posarà la seva música i els seus punxa discos. Els finalistes del concurs de música per a joves Reussona 2017 seran els protagonistes de la nit del dijous. La 19a edició del certamen comptarà amb els conjunts Mostassa, Stone Vibe i El Mafio. També el dia 22, l’artista Bad Gyal posarà el rtime de trap i dancehall a l’escenari principal. La revetlla de Sant Joan comptarà amb John Cor, el reusenc Ariel Santamaria, Smoking Soul’s i Atupa. Finalment, el darrer dia, la Coordinadora de Barraques ha optat per Segonamà, Xeic!, Auxili i Crim.

  • imatge de control 1per1

2. El Foc de Sant Joan

Divendres 23 de juny, partir de les 17:30h | Diversos espais de la ciutat
Juny també és sinònim de foc i petards i a Reus Sant Joan coincideix amb la Festa Major. A dos quarts de sis de la tarda, al Santuari de Misericòrdia es rebrà el Foc del Canigó i acte seguit els nens i nenes de l’Escola Joan Rebull el portaran fins a la plaça de la Llibertat amb relleus. A les 18h arribarà el Foc a la Llibertat i una trentena de delegacions i pobles de les nostres comarques recolliran la flama per escampar-la a arreu del territori veí. A les 9 del vespre, el president del Club de Futbol de Reus, Xavier Llastarri, encendrà la foguera de Sant Joan i llegirà el manifest. Una hora més tard, s’iniciarà la cercavila de Foc de la Nit de Sant Joan pels carrers del centre amb la participació dels Bous i la Vedella de Foc, el Ball de Diables, els Ball de Diables Infantil, el Drac, el Drac petit, la Cabra, la Cabra petita i la Víbria.

3. El pregó

Dissabte 24 de juny, a partir de les 19:30h | Plaça del Mercadal
Montse Llussà serà la pregonera d’aquesta Festa Major i ja ha dit que, lluny de ser-ne ella la protagonista, vol explicar què sent qualsevol reusenc quan arriben aquests últims dies de juny. La comunicadora és col·laboradora del programa ‘Versió RAC1’ a més de ser la veu de nombrosos espots publicitaris i gravacions comercials. Després del pregó, ella mateixa farà la crida a la festa des del balcó de l’Ajuntament i encendrà la primera tronada. Acte seguit, començarà pels carrers del centre la Cercavila del Masclet, la beguda de les festes de Reus, amb diversos elements del seguici.

4. La tronada

Tronada de Reus

Dies 24, 28 i 29 de juny | Plaça del Mercadal
Com dèiem, la primera tronada l’encendrà Montse Llussà al acabar el pregó, les tres següents seran dimecres 28 per Completes i les dues del dia de Sant Pere, una al migdia i l’altra al vespre. La tronada és l’element que més identifica la Festa Major reusenca i anuncia els moments més àlgids. La tronada és una preparació pirotècnica que envolta les lloses de la plaça Mercadal amb diversos morters o trons. S’inicia davant de l’Ajuntament i després que la pólvora hagi resseguit tot el límit de les lloses, esclata el tram final, un quadrat que dibuixa dins seu la rosa de Reus. Una tradició que data, com a mínim, de 1677 i és un moment ple de contingut identitari i emotiu per a tots aquells vinculats amb la ciutat.

5. Les Varietées de Sant Pericu

Dies 25, 26 i 27 de juny a les 21h | Jardins de la Casa Rull
Les Varietées de Sant Pericu és un dels actes de nou format. Coordinat pel Bravium Teatre és un espectacle amb diferents grups i artistes de les més diverses vessants que al fusionar-se creen una obra diferent cada dia. Els espectacles estaran plens de teatre, música, dansa, màgia i humor i seran d’entrada lliure!

6. Els Cóssos

Dilluns 26 de juny a les 19h | Plaça del Mercadal
Els portadors dels elements, dels entremesos i els balladors són els protagonistes d’aquesta activitat. El dilluns a la tarda, el Mercadal s’omple de jocs tradicionals perquè els equips de portants competeixin entre ells per guanyar aquest torneig. Els jocs que formen part de la competició són les bitlles, les curses de sacs, les carreres de cintes i el pal ensabonat. D’aquesta manera, Reus va recuperar fa 7 anys les curses o cóssos, un dels actes ,és característics que havia tingut la Festa Major de Sant Pere durant el segle XIX.

7. La Nit de fer l’Índiu i el Tomet de Sant Ganxet

Tomet de Sant Ganxet de Reus

Dilluns 26 i dimarts 27 de juny a les 23:30h | Carrers del centre de la ciutat
Els darrers anys han sortit noves propostes per a les nits de Festa Major, lluny dels actes més tradicionals i protocol·laris. La Nit de fer l’Índiu i el Tomet de Sant Ganxet en són les més destacades. La primera serà dilluns i començarà amb un ball de gralles a càrrec de Ganxets, Grallers del Baix Camp a la plaça del Mercadal. A continuació, l’Àliga i els gegants indis pujaran en cercavila fins al Campanaret per recollir l’element convidat d’aquest any, el Ball de Gitanes que celebra el seu 35è aniversari. Al tornar al Mercadal, els Canya d’Or seran els encarregats d’un altre ball de gralles.

La segona nit de rauxa serà la de dimarts amb el Tomet de Sant Ganxet. Des del Campanar de la Prioral de Sant Pere descendirà un fill il·lustre de la ciutat, els protagonistes de les darreres edicions van ser el general Joan Prim, la monja Rosa Maria Molas i l’historiador Eduard Toda. La xaranga Bandsonats farà l‘acompanyament musical i en finalitzar, concert amb el grup Metralla.

8. Ball de Marcos Vicente

Dimarts 27 de juny a les 20:15h | Plaça de la Farinera
Les escoles de Reus han impulsat els últims anys elements per engrandir la Festa Major petita de la ciutat. Enguany, l’Escola La Vitxeta i l’Institut Pi del Burgar estrenaran el ball parlat de Marcos Vicente. El Ball de Marcos Vicente és un ball popular, que era interpretat només per homes, d'argument senzill i planer, on amb l’excusa d’una història de pirates ens parla de l’eterna lluita entre el bé i el mal. Aquest ball es basa en una història de tipus llegendari entre uns pirates turcs i les seves incursions a les terres valencianes al segle XVI.

La presentació serà dimecres 21 de juny a les 19h, als Jardins de la Casa Rull. A Reus se’n guarden fotografies de 1916 i 1928. El dimarts 27 a un quart de nou del vespre es farà la representació completa d’aquest nou ball parlat a la recuperada plaça de la Farinera.

9. Completes

Dimecres 28, a partir de les 20h | Plaça del Mercadal
Dimecres al vespre arriba l’esclat de la Festa Major de Sant Pere. A les 20h el Seguici Festiu de la ciutat inicia l’anada a Completes mentre el campanar de la Prioral repica el Toc General de Festa. El darrer element a sortir és l’Àliga que ofereix just davant la porta de l’Ajuntament i davant les autoritats el ball solemne curt. Una vegada la corporació municipal ha arribat a la Prioral, se celebra l’ofici de Completes i es canten els “Goigs de Sant Pere”. En acabar, tornada del Seguici i tradicional pilar caminant dels Xiquets de Reus, des de la Prioral fins a la porta de l’Ajuntament. Quan finalitzin les ballades de tots els elements, l’alcalde mostrarà un mocador blanc per indicar l’encesa de la segona Tronada. A continuació, tindrà lloc un castell de focs “a l’antiga” que recupera els espectacles pirotècnics del passat.

10. Sant Pere

Gegants de Reus

Dijous 29, matí: a partir de les 11h / tarda: a partir de les 18:30h | Plaça del Mercadal 
El plat fort de la Festa Major és el dia del patró de la ciutat, Sant Pere. A les 11 del matí petarà la Tronada i acte seguit tindrà lloc la tanda de lluïment dels grups festius de la ciutat, un bon moment per gaudir de prop de tots els elements. Acabats els balls, serà el torn per la exhibició castellera dels Xiquets de Reus que podrien fer com a màximes construccions el 2 de 8 amb folre i el pilar de 7 folrat. A la tarda, des del campanar de la Prioral torna a anunciar la festa mentre el Seguici inicia l’anada a Ofici, després missa presidida per l’arquebisbe Jaume Pujol i a l’acabar la imatge de Sant Pere surt de la Prioral per començar la professó. Una vegada la imatge arriba al Mercadal, el Seguici fa una espectacular ballada i esclata la quarta i darrera Tronada. Finalment, la imatge de Sant Pere torna cap a la Prioral i a l’entrar al temple, gran esclat de festa amb el Seguici.

A

També et pot interessar