Casteller de Tarragona

Foto: 

Arnau Martínez
Jove casteller

El Sant Joan casteller

La Festa Major de Sant Joan de Valls marca l’inici de la tradicional temporada castellera
Arnau Martínez
,
23/06/2017
Fires i festes
Aquesta nit els Xiquets de Valls actuaran per primera vegada aquest 2017 a la plaça del Blat, encara que el plat fort arribarà demà al migdia. Tarragona, Torredembarra i Cambrils seran les poblacions protagonistes de dissabte a la tarda.

Diada de Completes a Valls

Divendres 23 a les 23h | Plaça del Blat de Valls
Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves dels Xiquets de Valls
Interès: Diada a l’antiga

Encara que ja fa mesos que es poden veure castells per les places, la temporada castellera comença tradicionalment per Sant Joan a Valls. La Diada de Completes s’inicia just després de la passada del Seguici vallenc i té l’encant de ser una actuació a l’antiga, és a dir, les dues colles de la ciutat alcen les construccions simultàniament. Una exhibició que serveix per preparar els castells del dia següent, malgrat això, els últims anys s’han pogut veure castells de 9 de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Una manera diferent de passar la revetlla, tenint en compte que després, a l’aparcament del barri Vell hi ha concert d’Alejo Stivel, exTequila, Los Manolo i Ebri Night.
 

Diada de la Festa Major de Sant Joan a Valls

Dissabte 24 a les 13h | Plaça del Blat de Valls
Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves dels Xiquets de Valls
Interès: Castells de 9 a càrrec de la Joves i de gamma extra de la Vella al km0 casteller

La plaça del Blat és el km0 casteller, segurament el lloc més idíl·lic per veure una diada, és la plaça on només els Xiquets de Valls tenen l’honor d’actuar-hi. Dissabte a un quart d’una del migdia començaran les ballades dels elements del Seguici de Valls i un quart d’hora més tard, les dues colles vallenques faran l’entrada a plaça. A la una del migdia la Colla Joves Xiquets de Valls obrirà el sistema de rondes d’acord amb el sorteig realitzat. Els vermells volen intentar els dos castells bàsics de 9 (3 i 4 de 9 amb folre), a més del 4 de 8 amb el pilar i l’espadat de 7 folrat. A l’altre costat, els rosats podrien ser els protagonistes de la diada i del cap de setmana ja que poden completar dues de les construccions de major nivell, el 3 de 10 amb folre i manilles i el 4 de 9 sense folre. Dues recomanacions, portar barret de palla i aigua perquè es preveuen altes temperatures i sobretot gaudir de la diada.
 

Diada de Sant Joan a Torredembarra

Dissabte 24 a les 19h | Plaça Josep Valls Ibern de Torredembarra
Castellers d’Altafulla, Xiquets de Vila-seca i Nois del Vendrell

Sant Joan se celebra a arreu dels Països Catalans i a Torredembarra aprofiten per fer-hi castells. Enguany es reuniran els veïns Castellers d’Altafulla, els Xiquets de Vila-seca i els amfitrions, els Nois de la Torre. Els de ca l’Ixart volen portar dos castells de 7 en forma de 3 i de 4, a més del 5 de 6. Els de Vila-seca s’han marcat com a objectiu un castell de 7, encara que no descarten la clàssica de 7 (3 i 4 de 7 i 2 de 6). Per la seva banda, els locals també se centraran amb els 7 pisos que ja han portat a plaça aquesta temporada, acompanyats de castells de 6 amb l’agulla.

Colla Vella dels Xiquets de Valls

Diada de Sant Joan a Tarragona

Dissabte 24 a les 19:30h | Plaça de la Font de Tarragona
Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau
Interès: Diada ràpida i àgil amb un ampli ventall de castells

Des dels últims anys Tarragona ha està capdavantera a l’hora d’agilitzar les diades, conscient que sovint es fan llargues i el públic acaba marxant. Dos anys enrere, aquesta mateixa actuació va fer-se amb només 55 minuts. Enguany, els Xiquets de Tarragona volen portar tres castells i un pilar a plaça que ben poques vegades s’han vist en una mateixa actuació per part d’una colla. Els matalassers volen fer el 4 de 8 amb l’agulla, el 2 de 8 amb folre, el 5 de 8 i l’espadat folrat, una gamma de castells molt completa. L’altra colla gran de la ciutat, la Jove té intenció de dur-hi el 3 de 9 amb folre, castell que ja ha descarregat aquesta temporada, a més del 9 de 8, una estructura que alguns consideren de gamma extra i d’altres no i del pilar de 7 amb folre. Tant fa, la dificultat d’aquesta construcció és complexa. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han avançat registres com mai ho havien fet i ja s’han apuntat dos castells de 8, cosa que podria fer pensar que tornessin a repetir el 3 de 8 a la plaça de la Font. Finalment, els del barri del Serrallo apostaran pels castells de 7 i mig en forma de 3 i 4 de 7 amb l’agulla i 5 de 7, tres construccions que encara no han descarregat aquesta temporada.
 

Diada de Sant Pere a Cambrils

Dissabte 24 a les 20h | Pla de les Serenes (port)
Colla Castellera La Bisbal del Penedès i Xiquets de cambrils

Cambrils, com a poble pescador que és, celebra la seva festa major per Sant Pere i dissabte al vespre els Bous de la Bisbal i els Xiquets de Cambrils són els encarregats de portar els castells. Els de la Bisbal del Penedès la setmana passada van celebrar el segon aniversari del seu apadrinament. Una colla nova que vol assolir els nou pisos, però diumenge passat li va resultar impossible. Dissabte a Cambrils probablement aparcaran els castells de 7 i optaran pels de 6 i 6 i mig. Els amfitrions volen descarregar el 2 de 6, el 5 de 6 i el 3 de 6, aquest últim castell amb mires de pujar-li un pis tant aviat com puguin.
 

A

També et pot interessar