Jump to navigation
1. Les noves cares del seguici
Aquesta festa major de Misericòrdia està sent molt rellevant per al seguici popular de la ciutat i és que, quan acabi, dos elements de la ciutat hauran renovat la seva fesomia i s'haurà incorporat una nova figura al bestiari petit. Dissabte passat, el Mercadal embogia amb el naixement del Basilisc Petit. Diversos elements del país van venir a veure l'efemèride i el cert és que va ser gràcies a la seva ajuda que finalment el Basilisc es va atrevir a sortir. La nova figura desfilarà aquest divendres a partir de les 18 h amb la resta de Seguici Petit des de l'Ajuntament. Diumenge passat el protagonisme se'l va endur la Colla Gegantera, en una una festa japonesa al Parc de Sant Jordi, l'escenari escollit per presentar la nova imatge de la parella, l'única feta de cartó pedra que encara es conserva. Bàsicament s'ha treballat en els caps, les mans i el color de les figures. El resultat el podreu tornar a veure el dia de Misericòrdia davant del Santuari. La darrera de les renovacions es veurà aquest divendres 23 amb una festa privada a la Palma on només hi podran accedir tots els que hagin participat en la campanya de micromecenatge del gegant Carrasclet. Amb motiu del 30 aniversari de la imatge del guerriller Pere Joan Barceló, la colla ha apostat per restaurar-lo i renovar el vestuari. Els que no pugueu assistir a la festa, haureu d'esperar fins aquest diumenge quan desfili el seguici festiu al complet.
Foto: Isabel Martínez / Reusdigital.cat
2. Diables
El Ball de Diables de Reus compta el calendari de 25 de setembre en 25 de setembre. Misericòrdia és, sense cap mena de dubte, la festa grossa dels dimonis de la ciutat. La setmana passada ja van començar a cremar pòlvora amb el correfoc i aquesta l'activitat continua primer, amb la sàtira del Ball de Sant Miquel de divendres a les 22 h i, després, amb la baixada de Misericòrdia i la carretillada del dia de la Mare de Déu a partir de les 19:30 h. Enguany serà una jornada lluïda com feia anys que no es veia, i és que la baixada congregarà més diables que mai, 170, tot un rècord. Per tal d'allargar la festa, la colla ha organitzat per dissabte 1 d'octubre la cinquena Trobada de Diables del Baix Camp que comptarà amb diversos grups de la comarca. L'encesa començarà a les 21 h a la plaça del Prim per acabar, després de recórrer el nucli antic de la ciutat, a la plaça de la Llibertat.
Foto: Ajuntament de Reus
3. Els 15 anys del Masclet
La beguda típica de la Festa Major de Reus està d'aniversari i és que ja han passat 15 anys des que a partir de dues begudes originaries de la ciutat, el Plim i el Vermut, va néixer aquest preuat beuratge. Tot i que són molts els bars de la ciutat que durant aquests dies serveixen Masclet, la millor ocasió per degustar-lo és el dia de la revetlla. La festa comença a les 20:30 h a la plaça del Mercadal on es concentren diversos elements del seguici, amb un toc més festiu que mai. Els membres del Col·lectiu del Masclet llencen bótes plenes d'aquesta beguda als presents a plaça, i només alguns podran fer-se amb aquest tresor, això vol dir que els que no ho hagin aconseguit hauran de seguir la cercavila per tastar-lo. Després de recórrer el centre del nucli històric de la ciutat, la cercavila al complet acabarà a la plaça de la Llibertat on els integrants del Masclet tornaran a llençar un bon grapat de bótes. Els que tingueu ganes d'acabar la nit bevent Masclet podreu anar al parc de Sant Jordi on el col·lectiu instal·larà una gran bóta plena d'aquest elixir.
Foto: Facebook El Masclet de Reus
4. Les revetlles
Les festes majors són sinònim de cultura popular però també de música, especialment els dies de revetlla. Reus no és una excepció, així que els que vulguin dansar fins tard tindran diversos espais on triar el dissabte 24 a la nit. A partir de les 23 h els amants del reggae i l'ska podran gaudir de valent a la Palma amb la 23a edició del Festival Reggus. Els que prefereixin la música actual i els èxits de tota la vida podran dansar a ritme de l'Orquestra AlliOli i de Mano's de Rock a la plaça d'Anton Borrell del Parc de Sant Jordi. I només uns metres més lluny, a la plaça de la Llibertat, l'orquestra més antiga de les comarques de Tarragona, l'Orquestra Melodia, farà moure els malucs al ritme de les melodies d'ara i de sempre.
Foto: Violeta Palazon / Facebook Festival Reggus
5. El dia de Misericòrdia
El dia fort d'aquesta festa major és el 25, el dia de la patrona, quan tota l'activitat es trasllada a les portes del Santuari de Misericòrdia. Allí la jornada comença a les 11 del matí amb la solemne missa concelebrada que presideix l'arquebisbe a la plaça del Santuari, i continuarà amb l'arribada dels elements del seguici festiu al complet que dansaran fins ben entrat el migdia. Després del dinar popular, els Gegants, els Nanos, les danses i el bestiari ballaran fins a esgotar les seves forces davant l'atenta mirada de tots els presents fins a les 19 h. Serà en aquell moment quan tots els ulls se centraran en l'actuació castellera que oferiran els Xiquets de Reus. Els diables arribaran a plaça quan el sol hagi caigut després de fer la tradicional baixada pel passeig Misericòrdia, serà aleshores quan començarà la lluita entre el bé i el mal. A l'interior del santuari, l'Àliga ofereix el seu solemne ball curt a la Mare de Déu i seguidament les forces del mal encendran la façana del temple amb la carretillada del Ball de Diables. Una mostra piromusical serà l'encarregada de tancar la jornada.
Festes de Misericòrdia Del 12 de setembre al 15 d'octubre Reus