Foto: 

Víctor Rubio

Celler Mas de les Vinyes: "Els joves són cada vegada més conscients que Catalunya és país de vins"

Coneguem la feina d'aquest celler familiar de Cabacés
Surtdecasa Camp
,
06/08/2014
Menjar i beure
El Celler Mas de les Vinyes situat al municipi de Cabacés va ser fundat l'any 1999, tot i que les infraestructures que utilitzen daten dels anys 30. Sota la DO Montsant, avui dia elaboren 4 vins diferents que, a banda de consumir-se en territori català també s'exporten a països com Holanda, Anglaterra, Bèlgica o Alemanya. Coneguem més en detall la història i la feina que hi ha darrere d'aquest celler familiar del Priorat de la mà de Josep Borràs.

 - Qui sou, quants sou i on us trobeu?
Som el Celler Mas de les Vinyes, un celler familiar fundat pel meu pare, el senyor Emili Borràs, l'any 1999. Tot i això, tant ell com els meus avis portaven més de 50 anys treballant la vinya així com altres conreus com l'olivera, el préssec i la cirera a la mateixa finca d'on ara obtenim els raïms d'on elaborem els nostres vins. La finca Mas de les Vinyes, d'unes 52 hectàrees de terreny, compta amb ceps però com et comentava també hi treballem oliveres, fruita dolça i algun fruit sec. Actualment hi tenim 4 treballadors i estem situats al terme municipal de Cabacés, a la comarca del Priorat. Els nostres vins s'elaboren sota el segell de la DO Montsant.

- Com i quan va néixer el celler? 
Com comentava abans, el celler el vam fundar l'any 1999. Tot i així s'hi havia fet vi als anys 30 amb la qual cosa l'estructura era ja existent. La motivació principal va ser el desig del meu pare de tornar a fer vi a la que havia estat casa seva de ben petit, anys abans d'anar a viure a Barcelona a buscar-se la vida. Va ajudar a l'hora de prendre la decisió de tornar a fer vi el boom viscut a la comarca i els primers rumors de la creació de la DO Montsant, així com la meva decisió de donar un cop de mà i viatjar de la ciutat al poble quan tenia 20 anys.

- Per què us heu decantat per aquesta zona? Quins punts forts en destaqueu? 
Som al Priorat perquè és la terra del meu pare, tot i que com comentava vaig néixer i viure a Barcelona la meva infància i adolescència. Per sort la comarca ens ofereix unes condicions òptimes per a l'elaboració de vi, així com un reconeixement cada cop més important a nivell mundial tant dels seus vins, olis i paisatges.

- Amb quines varietats treballeu? 
A la nostra finca hi tenim plantades les següents varietats de raïm: macabeu, garnatxa negra, carinyena, cabernet sauvignon, merlot i syrah. Aquestes dues darreres varen ser introduïdes a partir de l'any 1999, quan vam tornar a fer vi, però les altres varietats les treballem des de fa prop de 50 anys.

- Quins vins elaboreu? Quantes anyades porta? Quina xifra d'ampolles anuals teniu? 
Aquestes són les referències de vi que elaborem a dia d'avui: Racó d'Atans Criança 2007, Mas de les Vinyes Criança 2010, Mas de les Vinyes Negre Jove 2012, Mas de les Vinyes Blanc Jove 2013. Aproximadament produïm unes 45.000 ampolles a l'any, depenent, com és obvi, de si les anyades són més o menys productives.

- Quin és el secret per fer un bon vi? 
El secret per a fer un bon vi és tenir en compte moltes variables. En primer lloc una bona terra, un bon coneixement d'aquesta i un bon coneixement de l'evolució del raïm i del seu most ja en el celler. És important tenir unes bones condicions higièniques i de possibilitats al Celler. Però per sobre de tot destacaria que el més important, el més imprescindible, és collir raïm sa, sense malalties, sencer, tingui més o menys grau de sucres, però sa i sencer, és bàsic.

- On es consumeixen els vostres vins? Mercat català o estranger? 
Principalment venem a Catalunya, sobretot a la província de Tarragona, però també a Barcelona, Lleida i en menor mesura a Girona. També treballem en l'exportació, especialment a Holanda, Anglaterra, Bèlgica i Alemanya. Tot i això les nostres vendes en l'exportació suposen aproximadament un 25% del total de les nostres operacions.

- Presenteu les ampolles d’alguna manera especial?
Les nostres ampolles es presenten en ampolles tipus bordelesa, amb etiquetes alegres i colorides, totes elles en català. Estem preparant un projecte molt interessant amb un bon amic, el model internacional Oriol Elcacho, amb qui presentarem un vi anomenat Traca i Mocador, i on presentarem un etiquetatge trencador, combinant moda i vi. Seguirem informant!

- Quines activitats feu per promocionar els vostres vins?
Per a promocionar el nostre producte fem tot allò que és al nostre abast. Fires sectorials o fins i tot generalistes, tastos en establiments, promoció de les nostres visites en plataformes com Smartbox i per suposat a través de Turisme Priorat i DO Montsant, acords amb cases rurals del nostre entorn, tastos i servei a domicili, etc. Sense oblidar una bona feina a través de les xarxes socials i la pàgina web que justament estem acabant de remodelar.

- Com veieu l’estat de salut dels vins catalans? 
Particularment penso que el vi català passa per un gran moment però sobretot hi detecto un futur molt i molt positiu. Cada cop més la gent va deixant enrere tòpics i va descobrint una obvietat: Catalunya és país de vins, de molt bons vins. Sobretot perquè la gent jove està agafant consciència d'aquest fet i això es plasma en visites a cellers i en assistència a fires del nostre sector. Un dels meus projectes és l'organització de la II Festa del Vi Català que té lloc a la vora del riu a Amposta. Aquest any vam celebrar la segona edició i penso que com comentava aquest tipus d'esdeveniments tenen present, però sobretot tenen futur.

- Objectius pel futur?
Els nostres principals objectius passen per una consolidació tranquil·la, un augment de vendes però sobretot per un augment de visites al celler. Volem que la gent ens compri vi, és obvi, però que ens coneguin, que vegin què fem i com ho fem, qui som en definitiva, i que d'aquesta manera puguin valorar lliurement la nostra feina i els nostres vins amb més coneixement de causa.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar