Una especialista ens dóna les claus necessàries
“Pastís rodó individual, de vegades farcit, que es cobreix per la part superior amb una capa dolça, generalment de sucre i clara d'ou, fondant o crema de mantega, i es decora sovint amb motius comestibles, originari de la pastisseria anglosaxona”. Aquest és el significat de cupcake segons la Gran Enciclopèdia Catalana, un pastís que cada vegada s’ha fet més popular i que avui volem saber ben bé com es fa. Per això hem parlat amb la Mary Rose. És anglesa i de molt joveneta ja va començar a apassionar-se per la pastisseria perquè els seus pares eren propietaris d'una empresa hotelera i de càtering al Regne Unit. A
ctualment imparteix cursos i té la seva pròpia escola-taller a Botarell, Mossegades Reposteria Britànica. Ella serà la persona encarregada d’explicar-nos les 10 claus per fer un cupcake per llepar-se els dits!
01. Utilitza ingredients de qualitat
Utilitza ingredients de primeríssima qualitat. Sobretot tingues cura dels ous, que siguin del camp i ben frescos. Recorda que tots els ingredients han d'estar a temperatura ambient.
02. Basa't en receptes professionals
Fes servir receptes de pastissers professionals o, a poder ser, d'una font fiable.
03. Segueix la recepta al peu de la lletra
No caiguis en la temptació d'afegir o restar ingredients, especialment el llevat. La proporció de cada ingredient és molt important.
04. Mesura els ingredients amb exactitud
Pesa i mesura cada ingredient amb exactitud. Una bàscula digital és ideal. Pensa que és un procés matemàtic i químic.
05. Respecta el temps de cocció
Coneix el teu forn. Respecta els temps de cocció i sobretot, no obris el forn abans de que acabi el temps de cocció marcat a la recepta.
06. Combina bé els sabors
Combina bé els sabors dels cupcakes i els frostings.
07. Utilitza una bona icing sugar
Pel frosting és aconsellable utilitzar una bona icing sugar, un bon sucre glacé. Això farà que el resultat sigui sedós i suau a la boca.
08. Fes anar els estris adequats per decorar
Per decorar els cupcakes, les "boquilles" n 1M i n 2D són perfectes per decorar amb un frosting.
09. Vés amb cura quan decoris el cupcake
A l'hora de decorar amb la mànega de pastisseria s'ha de tenir cura de no omplir-la massa i utilitzar la consistència adeqüada per marcar la "boquilla".
10. Creativitat al poder!
Sigues creatiu i atreveix-te amb els colors quan decoris el teu cupcake (utilitza aplicacions, purpurines comestibles, etc.)
I ara que ja saps els trucs, posa'ls a prova! La Mary-Rose ens en suggereix una recepta per fer cupcakes de xocolata i també ens explica com fer el frosting, és a dir el glacejat, la part de colors i decorada del pastís.
Recepta de cupcakes de xocolata
Forn a 160 graus (amb ventilador, calor dalt i baix)
Temps de cocció: 12-15 min. per a mini-cupcakes
20-25 min. per a cupcakes estàndard
3 ous
300 g sucre
125 ml oli
125 ml llet sencera
1/2 tsp (2.5 ml) de llevat
1/2 tsp (2.5 ml) de bicarbonat
150 g farina
100 g cacau
50 g gotes de xocolata negra (opcional)
- Barrejar en un bol la farina, el llevat, el bicarbonat i el cacau. Tamisar i reservar.
- En un bol a part batre els ous i el sucre durant 5 minuts sense deixar d’anar incorporant poc a poc l’oli i després de la llet.
- Afegir la barreja de farina i gotes de xocolata a la crema anterior.
- Omplir les càpsules dels cupcakes i posar-les al forn.
- Transcorregut el temps de cocció, treure i deixar refredar en una reixeta.
Una vegada fets es poden conservar fins a una setmana en un recipient adequat i fins a 3 mesos al congelador.
Recepta Frosting Butter-Cream
250 g mantega (sense sal)
500 g sucre glassé
Aigua bullint per arribar a la consistència desitjada
- Al bol de la batedora posar la mantega, blanquejar uns 5 minuts, baixar la velocitat de la batedora, anar afegint el sucre poc a poc, batre fins que estigui tot ben integrat.
Si es vol afegir algun saboritzant o colorant, ara és el moment de fer-ho!
Afegir aigua o més sucre fins aconseguir la consistència desitjada.
També et pot interessar