La Soul Machine

Foto: 

cedida

La Soul Machine: "El soul és allò que s’assembla més al llenguatge matern i primerenc"

El grup de Falset presentarà el disc 'Terra Negra' a Tarragona, el 17 de març dins el 3r TGN Soul City
Genís Pena
,
17/02/2016
Música
La Soul Machine és història viva de la música del Camp de Tarragona i està més viva que mai. Potser no ha estat el grup més popular o mediàtic d'aquests darrers 15 anys, però poques persones que hagin estat en un concert seu en parlaran malament. Exquisitat musical al servei d’uns ritmes soul i funk que posen la pell de gallina i fan moure l’esquelet a parts iguals. Fa poc han publicat el seu primer i esperat disc, ‘Terra Negra’. Un títol que fa honor a la llicorella, mineral que dóna una inconfusible personalitat als vins del Priorat. Perquè sí, fan música negra, però no obliden d’on vénen i tot el que els ha portat a estar on estan. Ladies & gentlemen: La Soul Machine!!!
“‘Terra Negra’ integra tres components i conceptes importants per nosaltres: la terra negra del Priorat (llicorella), els vins negres i la música negra de La Soul Machine”
- Per aquells que es pensen que heu aparegut ara fa poc... Què en podeu dir d'aquests 15 anys de carrera?
Durant aquests més de deu anys ens ha agradat sentir i fer sentir al públic allò que portem dins nostre, el soul. És per aquest motiu que sempre ens hem plantejat projectes que ens encenguin la flama dels sentiments, de l'ànima i que ens permetin expressar a través de la música les nostres emocions. La música soul és això. La Soul Machine té una història i en aquesta història ens han acompanyat públic, músics, tècnics, somnis, il·lusions, actuacions, projectes, idees... que han fet créixer a la banda. Sense tota aquesta història La Soul Machine no seria com és.
 
- Per què decidiu compondre un disc després de tants anys de no fer-ho?
No sabem si ho vam decidir o ens hi vam trobar. De vegades un conjunt d’estímuls generen un conjunt de respostes i aquestes poden ser conscients o inconscients. El primer estímul va ser el nostre primer disc de versions, 'soul.cat' , després l’espectacle 'De l’Ebre al Mississippí', posteriorment els '6 grans del soul'. Posteriorment, i quasi de manera inevitable, va aparèixer 'Terra Negra'. De manera inconscient la idea de gravar un disc anava prenent forma i vida dins el grup fins que vam fer el pas.
 
- Heu fet sempre versions en anglès... Per què vau passar al català?
En algun moment ens vam plantejar fer-ho en anglès, portàvem 15 anys versionant els grans del soul en anglès, però sabíem que era difícil escriure lletres perquè no podíem connectar música, lletra i sentiment amb una llengua que no és la nostra. El soul és ànima, és sinceritat, és transparència, és allò que s’assembla més al llenguatge matern i primerenc. Allà on es couen els sentiments, el nostre dia a dia, el passat, el present... la nostra vida. Si pensem i parlem en català per què no hem de cantar soul en la nostra llengua.
 
- Parla'm de ‘Terra Negra’. On el vau enregistrar?
El vam gravar a Nación Funk (Barcelona), els productors van ser el Lalo López i el Miguelito Superstar components de la Fundación Tony Manero. Va ser una gran experiència per la banda, ens van aportar el seu “savoir faire” dins aquest món, van ser una peça fonamental en aquest procés, els nostres particulars 'Gumble and Huff' de Vallcarca. Són gent amb ànima, amants del soul; només podem dir que vam treballar amb groove, l’essència del soul, el funk i el rythm and blues. Des de llavors són els nostres germans de soul.
 
- I tenint en compte que fins ara fèieu versions, com va anar el procés de composició?
Per nosaltres el procés creatiu és un tot, on hi ha parts de cada un de nosaltres. Utilitzant una metàfora vitivinícola: en el procés d’elaboració d’un bon vi, què creieu que és el més important? El sol, el sòl, la pluja, la varietat, les arrels, els pàmpols, les podes, els tractaments, els adobs....? És difícil escollir. No podem dir exclusivament que aquest vi és excel·lent perquè prové de les arrels d’un cep, tot i que és un factor important, no és el tot. El grup i el disc és quelcom semblant i no ens ha anat malament, ja portem 15 anys i alguns ens coneixem de tota la vida, des que érem infants. La particularitat de La Soul Machine és aquesta: som un tot de soul i una sola ànima. 'Terra Negra' integra tres components i conceptes importants per nosaltres: la terra negra del Priorat (la llicorella, mineral que dóna una inconfusible personalitat als vins), els vins negres i la música negra de La Soul Machine.
 
- Si l’haguéssiu de descriure en uns quants adjectius...
És difícil per nosaltres. ‘Terra Negra’ és un tast de soul del Priorat, i, de la mateixa manera que el soul, la terra negra és una terra dura, costosa, difícil, plena de sentiments i emocions que ens transporten al nostre interior i on sempre hi ha l’esperança i la il·lusió de què tot el que fem val la pena. La terra negra és la nostra vida i el nostre dia a dia.
 
- Què vau sentir quan el vau tenir a les mans?
Una gran satisfacció i una pena per finalitzar un procés que ens va fer gaudir molt. No era la primera vegada que gravàvem, la majoria de músics de "La Soul" ja havien participat en altres projectes similars, però ara tot era diferent, era el nostre projecte, la nostra gent i els nostres sentiments plasmats en la música i les lletres.
 

 
- Tot i portar molt recorregut, en aquests darrers mesos heu passat a ser mediàtics pràcticament de cop. Entrevistes a ràdios, televisions, concerts a festivals... Com ho porteu?
Em ve al cap una anècdota que surt a l''Anthology' dels Beatles; un periodista li pregunta exactament el mateix al George Harrison i aquest li respon que ells ho poden compartir perquè eren un grup, en canvi l’Elvis Presley, Otis Reding o James Brown no podien compartir-ho amb ningú, ho havien de gestionar sols. "La Soul" és quelcom semblant, difícilment trobaràs algú que et defineixi el grup des del personalisme d’un dels seus components.
 
- Heu tocat en tota mena d'escenaris i ambients, amb quins us quedeu?
Tots els ambients encaixen sempre i quan el públic estigui receptiu i obert a l’experiència de connectar amb nosaltres, amb les nostres cançons i amb el nostre estil. Nosaltres tenim algunes claus mestres, però no totes les claus. La Soul Machine intenta transmetre el que porta dins i el que porta a dins és soul, ànima. Sense ànima que som?
 
- Pròximament tocareu al Black Music Festival, un festival del vostre gènere on han tocat grans noms internacionals. Fa il·lusió?
Estem superlativament il·lusionats, aquestes coses et fan sentir que ha valgut la pena tot el que hem fet. Compartir cartell amb els grans de la música soul... sense paraules, només valen els sentiments, la música i una bona copa de vi negre per celebrar-ho.
 
- Quins són els propers passos?
Gaudir de tot els que ens ha passat, treballar el nostre directe, compartir aquest tast del Priorat -‘Terra Negra’-, per tot arreu i fer gaudir al nostre públic tant com ho fem nosaltres amb el soul i amb la gent que comparteix la mateixa inquietud.
 
- Sincerament: creieu que pot haver-hi algú que no pugui gaudir d'un concert de "La Soul"?
Qui escolti la seva ànima gaudirà d’un concert nostre. Un directe de La Soul Machine es caracteritza per: ritme, groove, intensitat, soul power i missatge, un missatge que escolta el cor.
 
 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar