Menjar i beure

Foto: 

Anna Zaera

Els 10 plats més genuïns del Camp de Tarragona

Una selecció de plats del territori que us faran encendre els fogons
Surtdecasa Camp
,
11/12/2018
Menjar i beure
La gastronomia també és cultura i cada territori compta amb la seva. Uns plats arrelats a la zona que s’han cuinat a foc lent als millors fogons durant generacions i generacions. Al Camp de Tarragona en tenim molts, però us hem seleccionat alguns dels més genuïns.

1. Bull de tonyina
El bull és el ranxet més torrenc, el menjar que s’emportaven els pescadors al mar. El bull és la tripa, l’estómac de la tonyina salada i seca. Un plat de gust fort i que costa buscar la peça de la tripa. Ara per ara, només se n’acostuma a trobar a Vilanova i la Geltrú. Al març, a Torredembarra se celebra la Mostra Gastronòmica del Bull durant tot un matí, encara que diversos restaurants el tenen diàriament a la seva carta.

 


2. Menjablanc
El menjablanc són les postres per excel·lència de la capital del Baix Camp. La paraula ja ens descobreix el color de la crema d’ametlles. També porta sucre, midó, pell de llimona i canyella. Està datada als receptaris catalans des del segle XIV i des de llavors ha anat evolucionant ja que hi ha receptes de l’època que li afegeixen brou de gallina. Actualment també es comercialitza la marca Menjablanc de Reus, un producte en pols centenari creat per Josep Maria Fargas, el botiguer d’un colmado de la ciutat. És tan bo aquest plat de sobretaula que el mateix Quixot en menja al seu pas per Barcelona.

3. Pataco
El pataco és un plat típic del Baix Camp compost per tonyina, patata i carabassó. La tonyina és salada, coneguda en alguns pobles de la comarca com a ganyims. Encara que és un plat de pagès, en algunes poblacions del litoral tarragoní hi trobem referències. S’acompanya amb vi ranci i picada d’avellanes i ametlles torrades opcionalment. A l’agost, a Alforja se celebra la Fira del Pataco on es pot degustar aquest plat.

 


4. Coca en recapte
La coca en recapte s’elabora a diferents pobles del Camp de Tarragona i en cadascun té la seva particularitat i, fins i tot, a cada forn la seva personalitat. És una massa de pa amb pebrot i ceba escalivats. Alguns també li posen albergínia, all, tomàquet, carbassó o altres verdures i hortalisses ja que el recapte és tot allò que genera l’horta. S’acostuma a acompanyar amb llonganissa a la brasa o arengada. 

5. Espineta amb caragolins
L’espineta amb caragolins és un plat típic tarragoní relacionat amb la Festa major de Santa Tecla. L’últim vers del ball parlat de Dames i Vells diu “Santa Tecla gloriosa, mare dels tarragonins. Què tenim avui per dinar? Espineta amb caragolins!”. Els ingredients del plat són dos principalment: l’espineta - que és una part de la tonyina - i els cargols o caragolins, si són de mida més petita. També duu patata, ceba i tomàquet. Diversos restaurants i bars de Tarragona n’ofereixen al voltant de les festes.

6. Clotxa
Tot i que la clotxa és un plat més típic a les Terres de l’Ebre, a l’Hospitalet de l’Infant i a Vandellòs se’n menja sovint, fins i tot hi ha la Clotxada popular, un dels actes més tradicionals i multitudinaris de la Festa Major de Vandellòs. La clotxa és un menjar dels pagesos que degustaven al tros per agafar forces. És un pa buidat parcialment de molla i omplert de vianda feta a la brasa amb arengada, tomàquet, ceba, un raig d’oli i sal.

 


7. Calçotada
La calçotada és segurament un dels actes més populars i coneguts de Catalunya. Genuïna de Valls, a la capital de l’Alt Camp diuen que miren cap al cel tren vegades: per veure els castells, per observar el campanar més alt de Catalunya i per menjar calçots. Els elements gastronòmics bàsics de la calçotada són els calçots de Valls (actualment amb indicació geogràfica protegida), la salsa i la carn de xai i la llonganissa a la brasa. La temporada tradicional de calçotades és de gener a abril, però els últims anys s’ha avançat i ja es poden trobar calçots al novembre, en què l’últim cap de setmana se celebra la Festa de la Calçotada a Valls. 

8. Bou i arròs
Les referències al bou i arròs són força antigues, però durant uns anys es va perdre. Ara, fa deu anys, el plat es va recuperar per la Festa Major de Sant Pere gràcies a un sopar popular que es fa any rere any organitzat pels portadors del Bou de Reus. S’elabora amb jarret de bou, cebes, pastanagues, tomaca, diversos aliments bàsics i arròs. Fins i tot la cuinera Carme Ruscalleda n’ha fet la seva versió en forma de croqueta.

 


9. Truita amb suc
La truita amb suc és pròpia del Priorat, però gairebé existeixen tantes receptes com pobles. Els ingredients bàsics són els espinacs, els fesols, les ametlles i avellanes i els ous per fer la truita. Se solia menjar durant la Quaresma quan s’evitava la carn. El segon diumenge de març es fa la Diada de la Truita amb Suc d’Ulldemolins. 

10. Romesco
El romesco és una salsa típica del Camp de Tarragona. N’existeixen grapats de receptes, però la base es compon d’ametlles i avellanes, tomaca escalivada, sal, all, oli, vinagre i bitxo. Sovint també s’hi afegeixen nyores. Acostuma a acompanyar peix i marisc, però també es pot servir amb carns. Hi ha fires i festes dedicades al romesco a Santa Coloma de Queralt, Cambrils i la Pobla de Mafumet. 

A

També et pot interessar