Foto: 

Cedida

Com serà el nou Bulli de Ferran Adrià?

Després de múltiples topades amb els ecologistes què inclourà el Bullifoundation és una incògnita que no s’acaba de concretar
Adrià Cortadellas
,
16/02/2016
Menjar i beure
Ja han passat 4 anys, 6 mesos i 14 dies des que El Bulli va tancar les seves portes. Era el 30 de juliol del 2011 i semblava que seria un punt i seguit del que un dia va ser el millor restaurant del món. Ferran Adrià calmava la preocupació dels rosencs i alt empordanesos dient que “res s’acabava”. Al cap i a la fi, el xef ja tenia previst obrir el Bullifoundation a la Cala Montjoi, un projecte que havia d’encetar-se el 2014. A dia d'avui i després d'haver topat reiterades vegades amb l’oposició al projecte dels ecologistes, el Bulli està en obres per unes obres d’ampliació que no culminaran fins d'aquí un any. Ara bé, la incòginta rau en saber què inclourà finalment el projecte: de moment no es concreta.
Els ecologistes ja van celebrar en el seu moment l'aturada del projecte com una victòria, pensant que això ja no es reprendria

Tal com avançava El Punt Avui la setmana passada, finalment només es farà la primera fase de les obres del nou Bulli. Això ha anat generant una onada de reaccions. Pel seu costat, Iaeden-Salvem l'Empordà, que va liderar l'oposició a l'ampliació d'El Bulli, ho valorava com una “victòria del Parc Natural del Cap de Creus”. En canvi, l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, s’ho prenia amb optimisme i celebrava que Ferran Adrià es quedi a la cala Montjoi, encara que sigui amb un projecte més petit del que s'havia previst inicialment.

I és que, sigui com sigui, el projecte inicial d'el Bullifoundation ha anat canviant i evolucionant amb el temps. El gener de 2014 es va saber que Ferran Adrià volia triplicar l'espai de l'edifici de l'antic restaurant, en ple parc natural del cap de Creus. Aquí va ser quan va començar el xoc de trens. Enric Ruiz-Geli, arquitecte del projecte, proposava un edifici semisoterrat de 3.000 metres quadrats. Però vet aquí, que l’edifici no es podia construir si no es canviava la llei: el parc natural només preveu fins a un 20% d'ampliació. La idea principal de Ferran Adrià era ampliar el projecte inicial no només amb el laboratori d'idees, sinó també havia de tenir, entre d’altres serveis, un museu. Tot plegat havia de facilitar que suposarien la visita diària de prop d'un miler de persones a Cala Montjoi. El que va ser el millor cuiner del món demanava “condició d’excepcionalitat” per poder tirar endavant. Com era de preveure, aquella excepció es va convertir en una tramitació d'una llei feta a mida.

  • imatge de control 1per1

I ja som al cap del carrer: els ecologistes en peu de guerra i mobilitzacions actives contra el projecte. Aquestes manifestacions civils van fer despertar els defensors aferrissats a la idea de Ferran Adrià i en pocs dies es van recollir 400 signatures que hi donaven suport a través de Change.org. Però el Parlament va fer decantar la balança del cantó dels ecologistes tenint en compte que les firmes detractores al nou Bulli arribaven fins a les 75.000. En un gir inesperat, el xef Ferran Adrià va decidir aturar aquest polèmic canvi de llei per tal de buscar consens. Però mai es va dir explícitament que s’abandonava la idea d’ampliació al 250% de l’espai del local.

Com acabarà essent el projecte del Bulli de Ferran Adrià? Això és una incògnita ja que no s’acaba de concretar què inclourà. Els ecologistes ja van celebrar en el seu moment l'aturada del projecte com una victòria, pensant que això ja no es reprendria. Així ho recorda Bàrbara Schmitt, portaveu deIaeden-Salvem l'Empordà: “Nosaltres ja estem contents i creiem que el projecte de 3.000 metres quadrats no es farà”. Tot i això, per part seva, l'Ajuntament de Roses continua donant suport al que Adrià vulgui fer a cala Montjoi i destaca que l'important és que tiri endavant.

El cert és que, en qualsevol cas, amb un 20% d’ampliació del restaurant –que és el que la llei vigent permet- és molt difícil que el projecte pugui incloure serveis addicionals, com un museu o el laboratori d’idees, puguin tenir-hi cabuda. I el cert és que els defensors del projecte també temen que Ferran Adrià decideixi endur-se el projecte a un altre localització: el xef ja ha rebut ofertes de diversos llocs del món. Sigui com sigui, Adrià sempre ha deixat clar que el Bulli no té sentit fora de Cala Montjoi. El temps ho dirà.

A

També et pot interessar