Foto: 

www.masdelesvinyes.com

Josep Maria Borràs: "Ens distingim per l'ús del cabernet en cupatges"

Conversem amb el gerent del Celler Mas de les Vinyes (DO Montsant) de Cabacés
Ruth Troyano (Vidirecte.cat)
,
26/08/2013
Menjar i beure
Seguint amb la línia de col·laboració encetada amb Vidirecte.cat, aquesta setmana recuperem un dels seus reportatges sobre alguns dels cellers que distribueixen vi a través d'aquest portal de venda directa. Aquesta vegada ens endinsem al Celler Mas de les Vinyes, ubicat a Cabacés, i englobat dins la DO Montsant. El seu propietari és en Josep Maria Borràs.
 
ORÍGENS
"Els avis eren els masovers del mas i la família hi ha treballat sempre a Mas de les Vinyes. El pare va comprar el tros anys després aprofitant el boom del Priorat i des dels 90 ens en fem càrrec com a propietaris. Tenim vinya antiga i volem mantenir-la viva a la DO Montsant. Sóc autodidacta i m’he posat al dia amb l’aprenentatge constant. Als 19 anys ja vaig començar a fer vi". 
 
MAS DE LES VINYES
"Tenim un mas centenari envoltat d’hectàrees de ceps i sembla ser que les primeres famílies duien el nom de Vinyes al cognom, d’aquí que l’adoptessin després per referir-se al mas. Fa honor a l’entorn que ens acull". 
 
VITICULTURA TRADICIONAL
"Tradicional i amb respecte per la tradició contemplant les noves tecnologies. No tenim el segell ecològic però la tendència és anar cap aquí. Hem mimat molt les vinyes i el sofre i el sulfat arriben quan toca només. Llaurem perquè tenim una finca plana que ens ho permet i agraeix. Tenim 20 hectàrees de vinya".
 
UN ENTORN NATURAL
"Estem envoltats de diferents cultius, oliva, fruita dolça, arbequina, cirera, préssec, ametller… També tenim hort. I comptem amb reg de suport i un pou que recull l’aigua del pantà de Margalef. En anys com aquest no ha calgut, però en anteriors va ser necessari doncs vam estar 5 mesos sense veure ploure. Això dóna una gran qualitat però menys producció i amb més dificultats perquè augmenti el grau".
 
VARIETATS
"De blanques, macabeu. I la idea és plantar-ne més. Perquè nosaltres ni comprem ni venem vi. Tot el raïm és de finques pròpies. De negres, tenim un ventall més ampli, la garnatxa i la carinyena de vinyes de 50 i 60 anys, però també fa 13 anys vam plantar syrah i merlot. I la més característica de la finca és el cabernet, perquè és molt vell i no és molt estès a la zona. A la comarca és peculiar i ens distingim pel seu ús en cupatges. Madura bé i tard, i dóna un punt de verdor i pebrot molt interessant". 
 
ELS VINS
"Tenim un monovarietal de macabeu i després en els negres fem cupatges diversos i segons les anyades també hem tret al mercat algun monovarietal de garnatxa. La nostra enòloga és Roser Amorós".
 
CATALUNYA, EL NOSTRE MERCAT
"Actualment l’exportació només representa el 25%, tenim missions puntuals i poc distribuïdors a l’estranger. Ens centrem en el mercat  català, en les províncies de Barcelona i Tarragona principalment. Del Garraf en amunt tenim una presència important també".
 
PER QUÈ A VIDIRECTE.CAT?
"Les xarxes estan de moda i Vidirecte.cat fa una aposta important en aquest sentit però a més vam deduir des dels inicis que s’oferia molt més. Crec que la venda on line no es fa sola, ha d’estar acompanyada de moltes altres accions de promoció, de sortir al carrer i vendre el producte de manera molt personalitzada, disposar d’una xarxa de venedors arreu del país, i això ens va motivar per ser-hi, perquè fa falta". 
 
COM DEFENSEM EL PRODUCTE CATALÀ?
"D’acord amb les nostres possibilitats, ho treballem i defensem sense renunciar a vendre per la zona i al nostre país. Volem tenir presència arreu i creiem que és molt important no només dir que cal promocionar el vi català sinó fer accions que ho demostrin". 
 
ENOTURISME
"Treballem molt les visites al celler. Les faig jo i amb intensitat i duració que convingui. Adaptem el tipus de visita al grup. I volem que tothom tingui una atenció personalitzada. Els mostrem les vinyes i el celler i l’entorn, i tastem. Sempre estem oberts però les reserves s’han de fer amb antelació. És un projecte familiar i  hem de fer diferents funcions a banda de mostrar el nostre projecte, per exemple, comercialitzar-lo i aquesta és una tasca que també assumeixo. Hem tingut caps de setmana mot interessants amb visites que no només han pogut descobrir els vins, sinó també collir les cireres directament de l’arbre".
 
MARIDATGES RECOMANATS
"Tenim hort i això ens ajuda moltíssim. En l’àmbit de l’enoturisme a vegades fem dinars al celler però per a grups reduïts. Pensem que tenim una sort en aquest sentit, de poder maridar vins amb productes molt propis. Per exemple, una pasta de cloïsses i all amb pebre, amb un negre amb cabernet. O uns fesols amb cloïsses, unes galtes de porc, o d’un arròs ben condimentat… Els nostres vins s’hi adapten i tenen la gràcia de la diversitat". 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar