Foto: 

Cedida

La capital mundial del calçot

Valls ja ho té tot a punt per acollir la Gran Festa de la Calçotada aquest cap de setmana
Marc Busquets
,
25/01/2016
Menjar i beure

Un any més, i ja en són 35, Valls celebrarà el proper cap de setmana la Gran Festa de la Calçotada. Durant els dies 30 i 31 de gener, la capital de l’Alt Camp acollirà tot tipus d’activitats i esdeveniments lligats a un dels seus símbols gastronòmics més celebrats arreu del país. Enguany, i a banda del Mercat de la Calçotada, la gran cita de la trobada serà el concurs de menjar calçots, que tindrà lloc el diumenge al migdia. “La calçotada és la festa de l’alegria, la bona taula i la companyonia”, exposa des de la Cambra de Comerç de Valls en Rafael Castells.

La mirada oriental

La festa, a més, aplega cada cop més gent. Per a Castells, aquest fet “diferencia Valls” i en potencia l’economia local. Durant la pròxima edició de la cita dedicada al món del calçot s’espera que per la capital de la comarca hi passin “entre 35.000 i 40.000 persones” arribades no només de tots els racons de Catalunya sinó també de l’estranger. “Vénen des d’Andorra, amb qui estem agermanats, i del sud de França”, apunta Castells. 
 
Amb tot, la nota exòtica de la imminent Gran Festa de la Calçotada serà la presència d’un equip de televisió japonès que ho enregistrarà tot. “Ens consta que és la primera festa catalana que vindran a conèixer”, anuncia Castells. Els nipons que es passejaran per les places i els carrers de Valls formen part d’un programa d’èxit d’un canal privat que vol fer descobrir a la seva audiència celebracions peculiars d’arreu. “A Espanya han estat als Sanfermines i a la Tomatina”, apunta. El presentador del xou, a més, participarà al concurs de menjar calçots.
 
“M’hi va apuntar una amiga i vaig guanyar”, recorda n’Adrià Wegrzyn, el campió del concurs de menjar calçots de 2014. L’any passat, però, no hi va poder participar. “Em penso que no els feia massa gràcia que algú de Barcelona guanyés”, comenta. Enguany, amb tot, ho tornarà a intentar, i ho farà al costat del seu pare, en Constantino. “No em preparo d’una manera especial. L’únic que s’ha de tenir en compte és que no es pot beure la nit abans”, diu. “La ressaca pot jugar males passades”, subratlla la veu de l’experiència.
 

Altres actes

Al concurs (el 31è que se celebra) hi participaran una vintena d’aspirants, ja siguin de fora o del territori. A l’hora d’avaluar qui és el guanyador, el pes net consumit s’establirà a partir de la diferència obtinguda entre el pes brut dels calçots assignats a cadascun dels participants i les restes que deixin al final. La prova té una durada de 45 minuts. “Has de mentalitzar-te per seguir menjant un cop ja estàs fart al cap de 20 minuts”, revela Wegrzyn. “La meva millor marca és de 3,830 quilos”, proclama, satisfet.

Més enllà d’aquesta esperada competició, la Gran Festa de la Calçotada inclourà un seguit d’activitats adreçades a tots els públics. Així, el dissabte 30 donarà el tret de sortida a la trobada amb una mostra de cotxes Citroën 2 CV i també s’organitzaran tallers de cuina vinculats al calçot. Altres concursos que se celebraran són els de cuina de salsa per a la calçotada i el de cultivadors de calçots. Finalment, cercaviles, castells, danses tradicionals i una degustació popular faran les delícies de petits i grans. “Veniu, que us ho passareu bé”, aconsella Castells. Doncs cap a Valls hi falta gent!

 

Més informació: 

Gran Festa de la Calçotada
Dissabte 30 i diumenge 31 de gener
Valls 

A

També et pot interessar