Foto: 

Surtdecasa
Alguns dels plats de ranxets que oferiran durant tot l'any 18 restaurants.

Torredembarra aposta per la gastronomia popular i tradicional

Una campanya anual reivindica la cuina dels ranxets; diumenge es dóna el tret de sortida amb una degustació popular
Salvador Miranda
,
15/03/2017
Menjar i beure
Torredembarra arrenca enguany una campanya que crea la marca 'Ranxets' associada al municipi i posa en valor la cuina popular i tradicional torrenca, la que utilitzava ingredients bàsics del camp i del mar -verdures, pa, fruits secs, peix de temporada, vi, oli- per fer cada dia una recepta atractiva amb una despesa minsa.

Els ranxets són plats que han estat sempre presents en la dieta dels torrencs durant moltíssimes generacions, fets amb ingredients i productes bàsics de la mar i del camp, que tothom tenia a l’abast a casa seva. És una generosa varietat de plats que van des d’escabetxos fins bull a l’all i pebre, passant per musclos a la marinera, asmarris, alls cremats, fideuejats, truita amb suc, bacallà amb tomàquet, xirles amb all i ceba i romescos variats: sípia, pop...

'Ranxets, la cuina a Torredembarra' és el títiol d'un llibre publicat pel Centre d'Estudis Sinibald de Mas el 2008 amb receptes, però també amb conceptes culinaris. Els plats recollits aquí són de cuina modesta, compostos amb ingredients de poc preu, o directament aconseguits de l'horta o la feina familiar. No tracten d'impressionar amb llamàntol o escamarlans, sinó que tracten de disfressar els ingredients aconseguits amb un butxaca minsa per fer-ne cada dia un plat atractiu. Les persones que van escriure el llibre, i les que hi van aportat les seves receptes, no són cuiners professionals: són gent curiosa de Torredembarra, agrupada en la secció d’Etnologia i Folklore del Centre d’Estudis Sinibald de Mas, que va voler investigar sobre la cuina del seu poble, entesa com a part del patrimoni cultural que, des de segles, s’ha transmès de generació en generació i que ara corria el perill de caure en l’oblit.

  • imatge de control 1per1

Ara, l'Ajuntament agafa el nom del llibre per crear una campanya de caire anual que pretén reivindicar la gastronomia tradicional de Torredembarra creant una marca pròpia. 18 són els restaurants que formen part d’aquesta promoció. Cada restaurador tindrà plats de Ranxets a la seva carta principal i durant tot l’any s’aniran actualitzant segons els productes de mercat i temporada, al mateix temps que tindran lloc diversitat d’actes de dinamització i difusió de la cuina local torrenca amb promocions, tallers, concursos i sortejos entre el públic, per així divulgar la marca.

Tret de sortida

Aquest diumenge, 19 de març, de 12 a 15h, als Jardins de Cal Bofill, tindrà lloc la Mostra de Ranxets en què els restaurants participants oferiran una degustació de 'Bull a l’all i pebre i altres plats de Ranxets'.

A més a més, s'oferirà el showcooking 'Com es cuina un Ranxet? Asmarris i all cremat', a càrrec d’Oriol Castro del Restaurant Compartir de Cadaqués i Disgutar de Barcelona i d’Àlex Segú del Restaurant Eureka de Torredembarra. També actuarà el grup Stromboli Jazz Band, es farà un taller infantil de cuina (a càrrec de Petit Xef) i hi haurà un inflable infantil.

A

També et pot interessar