Foto: 

cedida

Xics Gastronòmic 2017: quinze dies d'educació gastronòmica infantil a Platja d'Aro

Del 20 de maig al 4 de juny, el 2n Xics Gastronòmic porta xerrades, tallers, campanya gastronòmica i tot tipus de propostes familiars
Adrià Cortadellas
,
18/05/2017
Menjar i beure
Què menja la canalla? Com pot menjar correctament? Com cuinem? La manera com es cuinen els aliments és definitiva a l’hora de decidir amb quina freqüència podem menjar-los. Convenen les patates bullides, al forn o en puré, però quan són fregides passen a dalt de tot de la piràmide alimentària. Són coses que es podran aprendre a la segona edició Xics Gastronòmic. Del 20 de maig al 4 de juny, arriba una nova edició de la quinzena gastronòmica infantil a Castell-Platja d’Aro: Tallers d’alimentació a les escoles de primària i a l’institut de secundària del municipi, campanya gastronòmica de menús infantils a 30 restaurants i un reguitzell d’activitats –xerrades, tallers, propostes esportives i familiars- amb una gran festa de cloenda!

De la mà de l’Ajuntament, i amb el suport de la Fundació Alícia, arriba la segona edició del Xics Gastronòmic: la quinzena gastronòmica infantil de Castell-Platja d’Aro. Els objectius de la campanya són la difusió entre infants i famílies de la importància dels aliments en relació amb la salut en general per prevenir l’obesitat i altres malalties, i alhora donar valor al menjar de qualitat (nutritiu, pròxim i casolà) que ajuda a prevenir la desaparició de tradicions alimentàries locals, i a lluitar contra la falta d’interès general per la nutrició i per les conseqüències de les nostres opcions alimentàries.

Tallers d’alimentació a càrrec de la Fundació Alícia

L'Alimentacó és un dels pilars de l’estil de vida saludable infantil i Xics Gastronòmic 2017 té la voluntat de fomentar-ho. La piràmide dels aliments ajuda a entendre en quines proporcions hem de consumir cada aliment. La manera com es cuina també influeix molt a l’hora de tenir una alimentació saludable. El més important és menjar variat. Xics Gastronòmic ha organitzat amb la Fundació Alicia un programa que es desenvolupa a les escoles i instituts del municipi en forma de tallers de cuina i també hem dissenyat una carta de menú per a treballar els conceptes s d’alimentació i salut. Tal com ja es va fer a la primera edició de Xics Gastronòmic, es tornarà dur a terme a les escoles del municipi el taller teòric/participatiu sobre la importància d’uns bons hàbits alimentaris i tots aquells aspectes que envolten l’alimentació, que són claus per a una bona salut. Enguany s'ha fet un pas més i es portaran els tallers participatius amb demostració culinària a les escoles. Amb aquest format els alumnes de les escoles i institut participaran en uns tallers de cuina en el mateix centre. Participen les escoles de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró i l’institut Ridaura. Els tallers és faran en el mateix centre educatiu del dilluns 22 al divendres 26 de maig de 2017.

  • imatge de control 1per1

Jornades Gastronòmiques
Durant tota la quinzena del Xics Gastronòmic, el menú infantil, la cuina saludable i els productes de proximitat esdevenen protagonistes. Un grapat de restaurants ofereixen un menú infantil especial, amb la possibilitat que puguin incorporar-lo a partir d’aquest moment a la seva carta habitual. Del 20 de maig al 4 de juny, els restaurants de Castell-Platja d’Aro i S’agaró que participen en les jornades gastronòmiques ‘Xics Gastronòmic’ ofereixen un menú infantil saludable amb una oferta diferent i atractiva. I és que els restaurants han elaborat el menú saludable infantil seguint les recomanacions de la guia per restauradors elaborada per la Fundació Alícia. A més a més tots els infants que visitin els restaurants rebran una carta de menú que alhora és un quadern de treball i s‘ho podran emportar a casa. Els restaurants participants proposen una oferta gastronòmica infantil saludable i es pot trobar l’oferta la podeu trobar de tres maneres: O mitges racions de tots els plats de la carta o dels plats més representatius d’una selecció del restaurant, o petites modificacions d’aquells plats existents a la carta, considerats més aptes per als infants o bé un menú infantil amb plats innovadors, diferenciadors…


Festival d’activitats i gran cloenda
El Xics Gastronòmic també inclou un programa d’activitats amb xerrades sobre alimentació, tallers de cuina, passejada en bicicleta o visites familiars. Tota la programació es pot consultar aquí. Però, per si no fos prou, també s’ha dissenyat una cloenda de gran format al Parc de l'Estació, el dissabte 3 de juny amb diversos tallers on preparar sucs, fruita fresca: un berenar fantàstic! Hi haurà tallers per parar un tren. I l’acte finalitzarà amb l’actuació infantil de la companyia El Pol Petit.


Guia per a restauradors sobre alimentació infantil
Xics Gastronòmic ha impulsat una guia per restauradors sobre el menú infantil elaborada per la Fundació Alícia, aquesta guia conté els punts claus que ha de tenir en compte un restaurador a l’hora de planificar un menú infantil al seu restaurant. Es donen consells pràctics per tal d’adaptar les mateixes propostes que ja té l’establiment al disseny del menú infantil, idees pràctiques sobre tipus de coccions, presentacions dels plats, mida de les racions i algunes receptes a tall d’exemple. Els participants a les activitats Xics Gastronòmic 2017 podran aconseguir la Guia per a restauradors sobre alimentació infantil que tota família hauria de llegir. Aquí se'n pot veure un resum.

 

Més informació: 

Xics Gastronòmic
Del 21 de maig al 5 juny
Castell-Platja d'Aro
Tota la programació a l'agenda
Més informació a la pàgina web de la campanya
 
A

També et pot interessar