Romesco per tot arreu

Dissabte 20 de juliol Santa Coloma de Queralt celebra la XXa Romescada Popular
Surtdecasa Camp
,
18/07/2013
Menjar i beure

Aquest cap de setmana, Santa  Coloma de Queralt surt de casa per celebrar una festa d'aquelles típiques que enguany arriba a la seva 20a edició, la XXa Romescada Popular que gira -obviament- al voltant d'un protagonista...

El romesco. Aquella salsa que aixeca tantes passions. Normalment la relacionem directament com acompanyament dels calçots, però també s'utilitza per plats on hi hagi carn o peix. L'origen d'aquesta salsa el situen al Barri del Serrallo de Tarragona, després de l'arribada dels productes americans com el tomàquet i el pebrot al segle XVIII. El que queda clar és que és una salsa catalana, i fins i tot apareix com l'únic plat de cuina catalana en alguns diccionaris culinaris internacionals. Però sobretot, és una salsa que es menja al Camp de Tarragona.

  • imatge de control 1per1

El que més sorprèn de tot això, és que en un municipi a l'interior del Camp de Tarragona, a Santa Coloma de Queralt, ja fa 20 anys que els seus habitants es van unir per formar els Amics del Romesco, una associació que treballa any rere any per donar-li a aquesta salsa un protagonisme especial amb la Romescada Popular. I és que en aquest poble de la Conca de Barberà, el romesco colomí s'acompanya de bacallà!! Sí, sí, bacallà a Santa Coloma de Queralt. Una vegada dessalat i esqueixat, el posaven en una cassola de terrissa amb oli d’oliva al foc, i quan ja començava a bullir, hi afegien els ingredients que tenien més a mà, ametlles, avellanes, all, carquinyolis, bitxo. Una vegada cuit el Romesco s’acompanyava amb abundant vi negre.

Els ingredients d'aquest magnífic plat són variats, i existeixen moltes variants del romesco que s'elaboren de diverses maneres segons la recepta familiar. Tot i això, la base típica del romesco es compon de: ametlles i avellanes, tomàquet escalivat, pebrot escalivat, all, oli, vinagre i sal.

Bon profit a tothom

Dissabte 20 de juliol, tota l'acció de la vila de Santa Coloma de Queralt se centra a la plaça Major, on veïns i forasters podran gaudir de XVIII Aplec de Sardanes del Romesco, a més de la XXa Romescada Popular. Els actes començaran a les 17:30h. amb actuacions de Cobles Ciutat de Cornellà i Maricel.

Però a les 19h. arrenca l'acció de debò. A aquella hora tota l'atenció es concentra en els participants del XX Concurs de Romesco, que un any més hauran d'elaborar aquesta salsa típica i l'hauran d'entregar al jurat al cap d'una hora. A les 20h., s'anunciaran els guanyadors de les dues categories (adults i infants) que rebran el premi que consisteix en uns lots de productes colomins.

I no abandonem l'entorn de la plaça Major de Santa Coloma perquè després de tot aquest moviment d'ingredients i de romesco amunt i avall, és normal que se us hagi obert la gana. Doncs no patiu perquè a les 21h. és l'hora de sopar amb l'acte per excel·lència, la XXa Romescada Popular. Pels qui encara no tingueu tiquet, sapigueu que ja se n'han venut més de 700, però teniu temps fins el mateix dia 20 per adquirir-los a un preu de 14€ (inclou amanida, romesco colomí, postre, fruita i vi).

Un cop amb la panxa plena toca digerir l'àpat amb el ball posterior i la música en directe del grup Cafè Latino que de ben segur faran aixecar al assistents de les cadires mentre alguns d'ells començaran a pensar ja en la Romescada del 2014. Visca el romesco i bon profit!

A

També et pot interessar