Slow Food Tàrraco: menjar de proximitat bo, net i just

El col·lectiu organitza un sopar o un dinar al mes amb aliments naturals i amb els seus productors
David Fernàndez
,
21/05/2013
Menjar i beure

Actualment a Tarragona existeix un grup de persones que estan disposades a fer-nos conèixer i a ensenyar-nos a apreciar i valorar allò que mengem. I no només el que mengem si no també tot el que ha passat fins que aquell aliment arriba al nostre paladar, així com la seva relació amb la història, la cultura i l’entorn en el que es va originar. Són la gent d’Slow Food Tàrraco, una de les més de 850 convíviums o associacions locals que actualment hi ha repartides per tot el món i que ha estat autoritzada per Slow Food Itàlia, la cuna d’aquest moviment que va fundar el 1986 l’italià Carlo Petrini.

El nostre ritme de vida fa que per norma general ens aturem poc a apreciar allò que ens envolta i que ens establim en una comoditat no sempre saludable. Per combatre aquests hàbits que sovint adquirim sense pensar, per sort, hi ha grups de gent sense ànim de lucre disposats a fer-nos trencar amb aquesta tossuda quotidianitat. Un exemple n’és el moviment Slow Food, un col·lectiu fundat el 1986 a l’antítesi absolut del que coneixem com a fast food o fast live. 
 
Entre els seus valors hi ha “introduir una dimensió més rural, ecològica i tradicional basada en allò que és bo, net i just a tots els nivells de la gastronomia i en d’altres aspectes de les relacions entre les persones”. També “apostar per la preservació del medi, dels productes autòctons de cada territori, promocionar-ne la diversitat i també, a la vegada, vetllar per la preservació d’aquestes característiques naturals, geogràfiques, gastronòmiques, ramaderes i del medi ambient”.
 

Slow Food Tàrraco

De fet, Slow Food Tàrraco, va néixer com a tal, la dècada dels 90 de la mà d’una senyora francesa afincada a Cambrils, la Florence, i va ser una de les primeres delegacions en obrir-se a tot l’Estat. Anys més tard es va integrar a Slow Food Priorat, una altra entitat que fa anys que ja col·labora amb els productors de les nostres comarques amb aquesta mateixa filosofia.
 
La marca Slow Food Tàrraco va deixar de funcionar fins que l’agost de l’any passat va reemprendre l’activitat de la mà d’un grup d’amics amants del bon menjar i del bon beure. Entusiastes de les sobretaules i de fer-la petar, van decidir fer trobades amb agricultors, productors i restauradors, entre d’altres professionals; això sí, al voltant d’una taula ben parada seguint precisament el moviment Slow Food.
 
L’actual president de l’entitat, el tarragoní Berna Rios, assenyala que al cap i a la fi “consumir producció d’aquí és ajudar el mateix territori, per no parlar del sabor que li dóna mil tombs a la poca sostenibilitat dels productes d’hivernacle que ens arriben de fora a través dels supermercats”. A més del bon gust, per decantar la balança cap a aquesta filosofia, assenyala, evidentment, els beneficis  que per a la salut tenen aquests aliments que s’han conreat de manera natural. Segons ell “a Barcelona, organitzar una cosa així pot semblar esnob i pijo, però aquí té tot el sentit del món perquè tenim els productors aquí”.
 
Per presentar-se en societat, el passat 18 de setembre van organitzar una jornada de 12 hores, la Santa Teca 2012, amb l’objectiu de promoure els productes de més d’una vintena de restauradors que van deixar tastar els seus vins naturals, les seves verdures ecològiques, la seva cervesa artesana, però també oli, espècies, pa, pasta, herbes aromàtiques, fruits secs, llegums... 
 
Recuperar les menges tradicionals va ser el propòsit d’una altra trobada que va tenir lloc tres mesos més tard al Restaurant Celler Partida de les Creus de Bonastre per celebrar el dia Terra Madre, una diada organitzada per Slow Food des de 2009 amb l’objectiu de posar en valor els productes autòctons de cada territori i fomentar-ne el consum. Entre tots els participants van elaborar el dinar a partir de coca en recapte, fessols del ganxet i llonganissa, clotxa de tros, escarola de cabell d’àngel amb cítrics i fruits secs, trinxat d’espigalls i brotons, codonyat i formatges de pastor, compota de pomes, tortell de Tarragona... 
 
Vaja, una mostra més de què la delegació tarragonina del moviment Slow Food s’ho munta prou bé i que de productors al nostre territori n’hi ha molts. Ara, Slow Food Tàrraco s’encarrega de posar-los al lloc on toca i de donar-los a conèixer.
 

Sopars o dinars temàtics de caràcter mensual

Aquests amants del bon tiberi i defensors dels productes de proximitat, el passat 18 d’abril van organitzar el primer sopar temàtic al restaurant Llagut de Tarragona, on els protagonistes van ser alguns productes propis pescats a l’Ametlla de Mar per Josep Antoni Llambrich, un pescador especialitzat en la tècnica d’encerclament, que va participar en el sopar amb una petita xerrada sobre la sostenibilitat actual de la pesca al litoral tarragoní. A banda, el menú d’aquella primera jornada es completava amb safrà de la Conca, pèsols secs del col·lectiu d’agricultors Gent del Camp i el vi del Celler Sicus a Bonastre. 
 
La segona trobada gastronòmica promoguda per Slow Food Tàrraco tindrà lloc aquest diumenge 25 de maig al restaurant Lola&Tapes, de la plaça de la Font de Tarragona, a partir de les 12:30h. Aquest mes el menú tornarà a ser mariner però amb la moixina o gata moixa com a protagonista, un peix molt típic de la nostra zona que es pesca a tot el litoral català i però que majoritàriament s'aprofita a la costa tarragonina. 
 
El peix l’aportarà Tarraco SeaFood, les faves, els pèsols i les patates l’entitat I un rave de Valls, els ous ecològics els produeix la Iolanda a la Farena i el pa és del tarragoní Jordi Andreu. Per beure hi haurà els vins naturals i biodinàmics del Jordi Llorens de Blancafort i per postres se serviran les cireres de l’Albert i fruites del Gaià. Així, tot molt casolà, i amb la possibilitat de trobar-te cara a cara mentre menges amb les persones que han posat tot el seu esforç en aquell producte estàs a punt d’assaborir.
 

Restaurants amb el distintiu KM.0 del Camp de Tarragona

Totes aquestes trobades culinàries no són possibles sense els restaurants que les acullen. Tots ells han de ser membres de la xarxa KM.0, un distintiu de qualitat que garanteix que els cuiners dels restaurants segueixen les premisses Slow Food en la preparació dels seus plats i que una part de la carta de l’establiment ha estat elaborada amb productes de proximitat. A més, cada any, les delegacions de Slow Food s’encarreguen de revisar i controlar els productes que se serveixen en aquests restaurants, i la seva procedència, per comprovar que són mereixedors de seguir mantenint l’esmentat reconeixement.
 
Ara per ara llueixen el segell KM.0 els restaurants El Llagut de Tarragona, La Grava d’El Morell i La Quintaforca que es troba a la de pedania de Casafort, que pertany al municipi de Nulles. En aquests moments, fins a cinc restaurants més d’arreu del Camp de Tarragona han demanat poder entrar en aquesta xarxa.
 

El moviment Slow Food a les escoles del Camp

Slow Food Tàrraco treballa amb l’objectiu de fer arribar la seva filosofia també a les escoles. Per això, juntament amb nutricionistes i dietistes, s’estan encarregant de fixar pautes d’alimentació saludables pels més petits amb productes de proximitat que Slow Food Tàrraco vol fer arribar a les AMPA dels centres educatius del seu àmbit d’actuació. 

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar