Firals

Foto: 

Cedida

Les activitats imperdibles de la 22a edició dels Firals de Bellvís

Les cercaviles, els espectacles de titelles i el teatre, algunes de les activitats que ompliran els carrers de Bellvís
Cristina Mongay
,
24/07/2018
Fires i festes
Els dies 27, 28 i 29 de juliol la vila de Bellvís es vestirà un any més a la manera del segle XVII! El motiu, una nova edició de la representació teatralitzada de la llegenda de l’Anella de Cal Bufalà, que rememora els privilegis d'una de les famílies més importants de la vila, els Bufalà.
Els Firals de Bellvís són una de les poques festes de Ponent que recuperen l’Època Moderna

Una mica d’història
Amb els Firals el municipi de Bellvís recupera, any rere any, la seva memòria històrica i una d’aquelles llegendes que han passat de generació en generació des de fa dècades. Per posar-nos en situació, hem de fer un exercici d’imaginació i transportar-nos a les terres de Ponent del segle XVII. Una època compulsa, plena de guerres, epidèmies i una greu crisi que afectà els grans Estats europeus. Tal era la crispació que, amb l’entrada de tropes de Felip IV a Catalunya, l’any 1637, es desencadenà un aixecament contra els abusos d’aquestes (conegut avui com la Guerra dels Segadors).

Va ser en aquest context que tingué lloc la llegenda l’Anella de Cal Bufalà. Aquesta recorda que la família Bufalà llavors va gaudir d’una prerrogativa reial que li permetia jutjar i donar asil a totes aquelles persones que tocaven l’anella de la porta de la seva casa. Fins i tot, els joves que vivien amors impossibles, com la Maria i en Joan!

El programa
El divendres 27 de juliol començaran els actes d’enguany dels Firals de Bellvís! A les 21:45h, s’iniciarà una caminada amb torxes fins als Arcs, on tots els participants seran rebuts amb balls tradicionals, espectacles de foc, gegants i música en directe a càrrec de l’Orquestra Sons del Pla de l’Escola municipal de música de Bellvís. L’acollida tindrà una ambientació semblant a la de les tavernes de l’època, on es podrà sopar i beure, i es comptarà amb la presència de bandolers.

Una cercavila obrirà oficialment, al migdia del dissabte, els Firals de Bellvís, amb pregoners, tambors, grallers, geganters, xanques i malabars infantils. Alhora, s’obrirà la Fira de Productes Artesanals que sempre acompanya la recreació i el públic podrà gaudir del vermut dels Firals.

A les 20h es reprendran les recreacions històriques amb la inauguració dels Firals pel Sr. de Bufalà i els nobles de la vila. Durant aquest recorregut, exhibiran la seva habilitat els acròbates infantils i els saltimbanquis; també podeu veure el festeig del Joan i la Maria, comprar remeis miraculosos a l’embaucador, escoltar les xafarderies de les dones del safareig i estar ben atents quan arribin les bagasses.

A les 22:15h serà el moment del sopar dels nobles, en què el poble els oferirà música, danses i més acrobàcies. I, poc després, Bellvís serà ocupada per les tropes de Felip IV, s’escenificarà la història de l’Anella de Cal Bufalà i començarà la nit del foc. Entre d’altres, hi tindrà lloc el ball pla, les corrandes, la bolangera, el ball del brau, el dels gegants, la dansa de les torxes i els braus de foc.La jornada del diumenge començarà amb un dels dolços americans més de moda en aquella època: la xocolata. A les 11:30h, La Coral Espiga d’Or acompanyarà la missa amb cant gregorià. A les 12:15h les campanes retrucaran i es festejarà el bateig els hereus de Cal Bufalà.

Al voltant de les 19:30h, els nobles de Bellvís tornaran a passejar-se per la plaça, els soldats crearan malestar amb les seves baralles i abusos i s’escoltaran les tràgiques notícies dels Segadors. A les 20h tindrà lloc un recital de poesia i a les 21:30h s’escenificarà el judici i el poble de Bellvís farà fora les tropes de Felip IV. I ho celebrarà amb més corrandes, el ball pla, el ball del brau, els balls dels gegants, la dansa de les torxes i els malabars de foc.

La representació de l’anella de Cal Bufalà s’aproparà un any més al públic infantil amb diversos espectacles de titelles que tindran lloc durant el cap de setmana. El dissabte ho faran a les 12:30h i a les 19:30h, i diumenge de nou a les 19:30h.Les novetats
La 22a edició dels Firals de Bellvís comptarà amb una padrina d’honor molt especial: la politòloga i política Meritxell Serret, i en el seu nom intervindrà en Ferran Civit, diputat al Parlament.

Com en edicions anteriors hi ha també una exposició temporal, dedicada a l'aixovar infantil de temps passats; titelles per als més menuts i, el dissabte a la nit, l’Akampada Vikinga al polígon Les Planes, amb concerts fins a la matinada. En aquests hi actuarà La Reixa, DJ Jaume del Guit, Vivèrrids i DJ Gomes. 

Dissabte i diumenge, per altra banda, se celebrarà el 3r Slam de Poesia, on hi intervindran Arjan Àlvarez, Margalida Followdelida, Marçal Font, David García Borràs, Raquel Gelabert, Ramon González, Jordi Pasto, Tomeu Ripoll, Eli Sanz, Pedro Toledano i Enric Escorsa.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar