Foto: 

Gerard Cardona
Segonamà

Segonamà comença a respirar

El grup de mestissatge estrena el seu segon disc ‘Respira’
Arnau Martínez
,
08/02/2018
Música
Amb el primer disc es van endinsar, amb el segon respiren, o si més no, comencen. El grup camptarragoní Segonamà publiquen el seu segon CD aquest divendres per presentar-lo el mes vinent a Reus. Van començar quatre nens i ara són nou joves a sobre de l’escenari. Els Segonamà han crescut, igual que ho ha fet la seva música. L’àlbum representa un salt qualitatiu de la formació i una professionalització de tots els aspectes musicals.
“La música ja està creada i és difícil fer alguna cosa diferent, però intentem donar un aire fresc”

Fa 10 anys, quatre amics es van ajuntar per crear un grup de versions, ‘What’s up’ es deien. Tocaven pop-rock anglès i americà: Green Day, McFly... D’aquell grup embrionari no en queda res, l’estiu de 2011 decideixen renovar-se totalment i pareixen Segonamà. Farien les seves pròpies cançons en català. “Volíem fer una música més festiva”, explica l’Oriol Morell, baixista del grup.

Primer eren el vocalista, dues guitarres i el baix, a mesura que ha crescut el projecte, s’han incorporat el pianista, el percussionista o els vents. Tots ells, nou, són de la zona: Riudoms, Vinyols i els Arcs, les Borges del Camp... I ara treuen el seu segon disc, ‘Respira’. El 2016 van publicar el primer, ‘Endinsa’t’. “Hi ha el costum dels grups d’anar traient un CD cada dos anys i no podíem ser menys”, apunta l’integrant de la banda, “quan portes dos anys seguits tocant les mateixes cançons, t’ho passes bé, però tens ganes d’ensenyar coses noves”, afegeix.

  • imatge de control 1per1

‘Respira’ segueix la línia de Segonamà amb lletres positives, d’aquelles que només sentir-les et recarreguen les piles. L’Òscar Ruíz, el cantant, escriu les lletres, proposa una melodia i el guitarrista o el baix passen els acords. Després toquen la cançó una vegada i una altra, perfilant enllaços, variant ritmes, línies de vent i polint detalls.

“Cada vegada som menys nens, volem ensenyar un producte més competent, més professional”, manifesta l’Oriol Morell, “en créixer hem deixat de fer unes cançons més infantils per donar pas a una música més elaborada”, detalla. El single ‘Enyoraré i trobaré’ és segurament la peça més emotiva de l’àlbum, narra una pèrdua que va patir el grup. Primer la van pensar com una balada “típica i tòpica”, comenta el baixista. Al gravar-la, el productor David Rosell va voler donar-li un altre aire més reggae, més pop. Escolteu-la perquè de ben segur que sonarà a les ràdios aquesta primavera.

De setembre a octubre de l’any passat, Segonamà es va tancar als estudis Can Perdaler (Artés) per enregistrar i mesclar el nou disc sota la batuta de David Rosell. Morell qualifica l’experiència “d’impressionant”, “el David ha donat coherència a les nostres cançons”, diu. ‘Endinsa’t’ (2016) el van gravar a l’Atlàntida (Barcelona), però ara van voler canviar per provar una altra manera de treballar, “som joves i tenim moltes ganes d’aprendre”, valora.

Els Segonamà són un grup dalt i baix de l’escenari. Saben que per agradar s’han d’agradar a ells mateixos. “Un avantatge que tenim és l’edat”, subratlla l’Oriol Morell, la mitjana és de 22 anys, però ja arrosseguen 6-7 anys de bagatge. “Això juga a favor nostre perquè quan arribem als 26 anys, que és l’edat mitjana de la majoria dels integrants de grups coneguts, nosaltres ja en portarem 10 a l’esquena”, reflexiona.

Per ‘Respira’ han comptat amb les col·laboracions de Txarango a ‘Crida’, Che Sudaka a ‘El Porvenir’ i Doctor Prats a ‘Tot el que escoltareu’. El disc es podrà descarregar gratuïtament a partir de 9 de febrer a la seva web. El presentaran en públic el 9 de març a la sala Lo Submarino de Reus i després agafaran carretera: la Vall d’Uixó, Blanes, Sant Boi de Llobregat, Cerdanyola del Vallès...

“La música ja està creada i és difícil fer alguna cosa diferent, però intentem donar un aire fresc”, indica el baixista. Segonamà s’engloba dins el mestissatge, ‘Respira’ explica històries quotidianes, alguna d’elles amb personatges i tot. “En el primer CD ens vam endinsar, ara respirem”, conclou.

Més informació: 

Facebook Segonamà

A

També et pot interessar