Jump to navigation
Per arribar a Pujalt hem d’agafar l’eix Transversal, la C-25. Si venim de Lleida desviar-nos per la sortida 93 (Sant Ramon-Pujalt); si venim de Barcelona la sortida 103 (Ponts-Torà); i seguir direcció Conill per la N-141. En cas de venir per la BV-1001 (Calaf-Sant Guim de Freixenet), s’ha de seguir direcció l'Astor.
Un cop arribem, iniciem la ruta pel nucli principal, el de Pujalt. Es tracta d’un nucli medieval defensat per una muralla de la que encara se’n conserven algunes restes, així com del castell, conegut amb el nom de "La Mota", tal com s’anomena el turó sobre el qual estava situat, a 773 m d’altitud. Al costat, hi ha la capella de Sant Ponç, d’estil romànic primerenc, que formava part del castell. Al nucli de Pujalt també podem veure la Església parroquial de San Andreu, documentada a finals del segle XI, i la capella de la Concepció de 1399, que presideix els carrers del poble amb el seu curiós campanar de paret. A dins hi ha un magnífic retaule barroc del segle XVII i una imatge de la Mare de Déu, en alabastre, policromada del segle XIV.
Seguim la visita cap als nuclis de Conill i la Guàrdia Pilosa, situats un al costat de l’altre. Per anar-hi agafem la N-141 direcció Calaf. Els nuclis estan situats a redós de les restes del seu castell, des d'on es pot admirar una esplèndida vista panoràmica de la imponent serra de Montserrat. És un bon lloc per agafar la càmera de fotografiar i immortalitzar el paisatge. També és curiós fixar-se amb la creu de terme, que trobem a la sortida de Conill, al camí que va a St. Martí de Sesgueioles. En aquesta creu, que només conserva el fust i el capitell, octogonal amb figures de sants, hi podem observar un escut heràldic amb un conill i unes estisores.
El quart nucli que visitem és l’Astor. Està documentat des de l’any 1176 i situat a 720 m d’altitud. El seu encant el trobem passejant per entremig dels portals de muralla i els carrerons estrets, costeruts i molts d’ells coberts amb arcs, voltes i embigats. Un passeig que et transporta fàcilment a l’època de la noblesa. L’Astor està considerat com un dels nuclis millors conservats de la comarca de l’Anoia.
Finalment, acabem la ruta al nucli de Vilamajor, on destaca l’Església de Sant Joan. Edificació romànica, documentada l’any 1157, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L’església està formada per una única nau ampliada amb un absis semicircular.
Dues visites recomanadesA més dels 5 nuclis que formen la població de Pujalt, no es pot marxar d’aquest municipi sense haver vist el Memorial de l’Exèrcit Popular i l’Observatori de Pujalt.
Memorial de l’Exèrcit Popular: situat al nucli de Pujalt, és una zona museïtzada a partir de la recuperació del campament republicà que el 1938, durant la Guerra Civil, es va instal·lar a la zona. Es tracta de l’únic campament republicà de la Guerra Civil que s'ha conservat i fet museu. Per saber com vivien els soldats i conèixer la història, el Memorial de l’Exèrcit Popular es divideix en dues parts. La primera és seguir una ruta que s’endinsa pel bosc i mostra diversos punts on es va desenvolupar el conflicte bèl·lic a la zona, amb la visita a refugis antiaeris, búnquers, barracons, i diversos habitatges per als soldats. La segona part de la visita es realitza al Centre d'Interpretació que s’ha construït al costat i que mostra cartes originals que s'enviaven els soldats amb els seus familiars, el vestuari que utilitzaven, valuosíssima documentació, i fotografies que retraten què es va viure i patir en aquest campament durant la dissortada Guerra Civil.
Observatori Pujalt: és el lloc ideal per conèixer de manera didàctica i de forma propera tot el què envolta l’astronomia i la meteorologia. L’Observatori va néixer l’any 2003 de la mà d’Ernest Guille, un expert en ciència amb més de 20 anys al capdavant de l’Observatori situat inicialment, a la masia familiar de Ben Viure a Veciana. Des de llavors, l’Observatori s’ha convertit en un centre on es realitza investigació científica, presa de dades meteorològiques, acull visites d’escoles i de diferents grups, es fan xerrades, sopars sota les estrelles, també s’organitzen tallers de meteorologia i astronomia per a estudiants de totes les edats, visites meteorològiques, observacions astronòmiques, etc. Val la pena apropar-se a l’Observatori per descobrir el món galàctic.
Anoia Turisme