Jump to navigation
Alguns diuen que per la seva similitud, el paratge de Les Flandes de Piera es pot comparar amb el Cañón del Colorado dels Estats Units, això si en miniatura. Sigui com sigui, el que sí que es pot dir és que Les Flandes és un indret singular, interessant, curiós, atractiu… que no deixa indiferent a ningú i que el trobem a costat de casa, a la població de Piera.
És una zona que s’esten al llarg de 64 hectàrees on l’erosió de l’aigua ha deixat al descobert un impressionant paisatge argilós d’alt valor, que s’ha anat modelant a poc a poc amb el pas dels anys. De fet, les argiles pertanyen al Miocè Superior i tenen una edat aproximada d’uns 5 o 6 milions d’anys. Són formacions argiloses de veritable singularitat i bellesa, esveltes, de diferents mides i formes, de tonalitat ocre, trencada únicament pel verd de la vegetació que creix entre les roques.
Per arribar-hi ens situem a Piera i deixem el cotxe al Passeig del Prat, a tocar de la carretera BV-2242. El recorregut és de dificultat fàcil, circular, d’unes dues hores, i passa per camins de terra, corriols, i per diverses fonts on refrescar-se. De fet, la primera font la trobem poc després de començar la ruta, la Font del Prat. Seguim el camí cap a Les Flandes direcció a la urbanització La Venta Can Mussarro. Passem pel carrer Cignus, Ursa Major, i tombem cap al carrer Corona Australis. Seguim recte i enllaçem amb el camí que trobem el qual ens porta a Les Flandes, i arriba de nou a la carretera BV-2242, però a l’altre extrem d’on hem deixat el cotxe.
Per aprofitar la matinal proposem visitar el Castell de Piera. Així que, creuem la carretera BV-2242, seguim pel carrer del Raval, i girem cap al Nostra Senyora de la Salut que ens porta directe al castell. És conegut com el castell de Jaume I, ja que hi feia llargues estades quan es desplaçava a la Catalunya interior, i l’any 1265 el rei hi va fixar un estatge reial permanent. Es tracta d’un edifici, datat al s.X, amb arquitectura militar, de planta rectangular amb una impressionant torre quadrada i estructurat en tres nivells: la sala d'armes i la masoveria, la planta noble i les golfes, i tot envoltat de grans jardins. El perfecte estat de conservació actual del castell permet, a més de realitzar visites guiades, ser l’escenari de celebracions diverses, exposicions i actes culturals. De tornada al cotxe recomanem donar un tomb per la vila de Piera i conèixer el seu casc antic de gran riquesa arquitectònica amb La Casa de les Voltes, la Casa Sastre, les Arcades de la Plaça o el Portal d'en Romanyà.
Un cop al cotxe i abans de marxar cap a casa és de visita obliga passar per la Fortesa, una entitat de població de Piera, situada a l’extrem sud del terme municipal, a tocar de la comarca de l’Alt Penedès. És coneguda pels conreus de vinya i per la producció de fruita dolça, sobretot, el préssec. De fet, de la fruita dolça que es cultiva a la comarca de l'Anoia, el préssec de la Fortesa és un dels aliments estrella que gaudeix d’un merescut mèrit a la seva qualitat a través de la Denominació d’Origen Fordal. Aquest producte és molt recomanat ja que es tracta d’un cultiu 100% de secà en un terreny molt argilós i molt calcari, característiques que fan que el fruit que se’n deriva tingui unes qualitats difícils de trobar en altres regions.
Així doncs, la ruta l’acabem passejant per La Fortesa i gaudint de l’espectacle de flors i colors que protagonitzen els centenars d’arbres fruiters florits que esperen amb paciència la crescuda dels seus fruits.
Apunt: Piera celebra el mercat de la fruita dolça els diumenges d’estiu fins al mes de setembre a la vorera del costat de la rotonda de la B-224 en direcció a Capellades, al costat de l’accés dret del polígon industrial.
Anoia Turisme