Festa del Tió Argençola

Foto: 

Cedida
Els tions ja esperen trobar una família que els convidi a passar el Nadal a casa

Anem a buscar el tió!

El proper 6 de desembre arriba la 9a Festa del Tió d'Argençola
Bet Altarriba
,
27/11/2019
Família
El Nadal no és Nadal si no ve el Tió a casa. Qui no recorda de ben petit, l’arribada del tió? Aquells bonics nervis mentre l’alimentàvem durant dies de mandarines, nous, avellanes, pomes, cebes i patates... Abans d’anar a dormir, li posàvem el menjar al plat, i l’endemà, abans d’anar a l’escola miràvem si s’ho havia cruspit tot. El volíem ben tip perquè el dia de Nadal cagués ben fort. I és clar, que sobretot, no cagués carbó! Durant aquests dies d’espera, el tió es convertia en un membre més de la família. L’abrigàvem ben fort, li posàvem una manta, l’atansàvem vora l’estufa o la llar de foc... I a esperar que arribés el dia. I quan arribava el dia més esperat de tots, anàvem a resar o a cantar les Nadales amb els germans i germanes, cosins i cosines, i la resta de la família, mentre el tió es preparava per després picar-lo ben i ben fort, al ritme de bastons o de morters i de cançons populars perquè cagués tot un munt d’il·lusions, llaminadures i regals. Per tot això, us proposem una festa inoblidable per gaudir amb els més petits de la casa: anem a buscar el tió a Argençola!

I és que no hi ha festa ni figura més representativa que el Tió. Sigui del tipus que sigui, tingui la forma que tingui, amb nas i boca, forma de drac, de cèrvol, o un simple tros de soca. Seguint la tradició d’aquesta figura tan arraigada al nostre folklore com a poble i que té com a origen el món rural, el municipi d’Argençola organitza, des de fa 9 anys, la Festa del Tió, organitzada per l’Associació Casa del Tió. Una festa que ensenya i ens mostra molts valors: "no només el fet de cuidar el tió, sinó de cuidar als altres, també. Així com valors com la cooperació i la solidaritat", afirma Martí Garrancho, un dels membres de l'organització d’aquesta festa. Garrancho afegeix que a més "hem impulsat el valor que el tió forma part d’Argençola, un pulmó verd de la Catalunya Central. És una mostra, per una banda, que des del municipi apostem per un turisme sostenible i rural, i per l’altra, donem la visibilitat i vinculem que la figura del bosc és molt important, que s’ha de cuidar i respectar."
 

Foto: Casa del Tió

  • imatge de control 1per1

La festa, durant tots aquests anys ha anat evolucionat i apostant per la qualitat de l’esdeveniment: apostant pel públic familiar, i enfortint-lo amb elements culturals i audiovisuals, amb espectacles i amb una dinàmica d’anar a buscar el tió d’allò més divertida i familiar. Mostra d’aquesta evolució és que ja s’han editat i publicat tres peces literàries: dos manuals i una guia. Es tracta de publicacions editades per Cossetània Edicions, com per exemple, 'El Tió. Aprèn a cuidar-lo' o 'El viatge al món dels Tions', amb tot un seguit d’espècies i costums d’aquests personatges tan singulars. O el projecte que està en marxa de la creació del Museu del Tió a Clariana: "Volem que la figura del tió prevaleixi tot l’any. Els tions a l’estiu s’amaguen, i volem acompanyar-ho amb una exposició i explicació de diversos tipus d’espècies de tions, i per l’altra, una ruta al bosc, per descobrir petjades, senyals i nius on viuen i dormen els tions", explica Garrancho.

Així doncs, el proper divendres dia 6 de desembre -i seguint la tradició popular o de més costum d’anar-lo a buscar al pont de desembre-, Argençola dedicarà una matinal dedicada als petits i grans on podreu venir als boscos a buscar els tions que esperen trobar una família que els vulgui convidar a passar el Nadal a casa seva.
 

Foto: Casa del Tió

La Festa del Tió arriba enguany a la seva novena edició i ho fa amb tot un seguit d’activitats per a tota la família. En primer lloc, hi haurà la recepció dels participants; seguidament, esmorzar i xocolatada per agafar forces abans d’anar al bosc. L’actor Joan Valentí serà l’encarregat de realitzar la presentació de la Festa, qui introduirà a tots els i les assistents el món dels tions. Seguidament, es realitzarà la sortida cap als boscos màgics d’Argençola. Les famílies que vinguin a buscar els seus tions ho faran acompanyades dels "busca-tions", uns follets que us ajudaran a localitzar els vostres tions, amb tot un seguit de personatges fantàstics que volten pel bosc. Un pic les famílies tinguin els seus tions, hi haurà l’espectacle infantil amb Joan Valentí, qui oferirà l’animació 'Ja tinc el Tió, i ara què?', després serà el torn de cantar i ballar amb la música dels Lauzeta, i de jocs infantils amb el Tió com a protagonista. La festa del Tió d’enguany farà la cloenda amb un dinar, limitat a 100 persones i pel qual cal reservar els tiquets a través d’aquest enllaç.

Una gran oportunitat per tornar a reviure la nostra infància i il·lusió acompanyada de la màgia dels tions i dels més menuts de casa!
 

Més informació: 

A