Judit Monclús
,
16/11/2015
Activa't

Morchella Bolets: l’app per descobrir on s’amaguen els rovellons

Els tortosins Miquel Àngel Besalduch i Miquel Torta creen una aplicació per trobar bolets
Bolets

Foto: 

Surtdecasa
Miquel Àngel Besalduch i Miquel Torta
“Bolet, on ets? Bolet, on vas? Si t'agafo, ja ho veuràs!”, canten els xiquets i xiquetes a l’escola. Enguany, però, de segur que aquests interrogants no només han retronat entre les parets de les aules, els afeccionats a buscar bolets també s’ho han degut preguntar ja que la campanya de recol·lecció ha estat irregular i tardana en diferents zones del Principat. De fet, mentre a finals d’octubre la campanya ja es donava per acabada al Pirineu –les màximes produccions es van registrar als mesos d’agost i setembre–, a les Terres de l’Ebre s’ha reactivat amb les últimes pluges i amb la incipient aparició del bolet més preuat a les nostres comarques: el rovelló.
“A partir de l’estudi d’unes variables que incideixen en el creixement dels bolets (tipus de sòl, climatologia, etc.), es determina un probabilitat per a cada zona del territori català que l’aplicació mostra a l’usuari a partir de la seva posició GPS”

Aquesta campanya d’incertesa va ser la que va portar els tortosins Miquel Àngel Besalduch (Informàtic) i Miquel Torta (Enginyer de Forest) a crear Morchella Bolets, una aplicació per a smartphones i tauletes amb sistema Android que permet localitzar bolets a tot el territori català. “El projecte va sorgir a partir de la idea de combinar el potencial que poden oferir els Sistemes d’Informació Geogràfica amb les noves tecnologies aplicades als telèfons d’última generació”, explica Torta, que és professor a la UNED de l’assignatura de GIS en el grau de Ciències Ambientals que s’imparteix a Tortosa i a Móra d’Ebre.

El funcionament de Morchella Bolets és molt senzill, tal com expliquen els seus desenvolupadors: “A partir de l’estudi d’unes variables que incideixen en el creixement dels bolets (tipus de sòl, climatologia, etc.), es determina un probabilitat per a cada zona del territori català que l’aplicació mostra a l’usuari a partir de la seva posició GPS”. Però que els boletaires experts no pateixin, l’aplicació només indica probabilitats per zones i no destapa les boleteres més preuades i difícils de localitzar.

Torta avança que en un futur tenen previst millorar aquesta primera versió de Morchella Bolets –que abasta tot el territori de Catalunya i es pot descarregar de manera gratuïta– amb la incorporació de noves variables que puguin permetre acotar encara més aquestes probabilitats genèriques ja que, de moment, l’aplicació no distingeix les diferents espècies de bolets que es poden trobar en cada zona. “El percentatge d’encert no l’hem determinat, però hem observat que la probabilitat que indica l’app té una alta correspondència amb el que ens trobem a l’entorn natural”, assegura.

També et pot interessar