Anna Zaera
,
04/12/2015
Activa't

Trobades informals entre artistes

Una vintena de persones interessades en el món de la cultura es reuneixen a Tortosa per compartir projectes
Di-llums

Foto: 

Cedida
Les trobades entre persones interessades en el món de la cultura són tot un clàssic. Des de les que tenien lloc en els cafès de Montmartre, a París, fins les famoses tertúlies literàries que tenien lloc a principis de segle XX a Barcelona, en locals tan emblemàtics com Els Quatre Gats. Aquestes iniciatives posen remei a l'aïllament i l'anonimat en què habitualment viu l'artista o l'amant de les arts. Les Terres de l'Ebre no són una excepció i alguns espais com El Llar a Amposta, La Fata Morgana a l'Ampolla o Els Amics dels Castells a Tortosa s'han convertit en espais improvisats que han donat lloc a trobades periòdiques, en la majoria dels casos motivades per la cançó tradicional. Aquesta setmana, una vintena de persones, entre les quals es trobaven poetes, artesans, pintors o periodistes, es van reunir al Forn de la Canonja de Tortosa responent a la crida de l'escriptor ebrenc Jesús M. Tibau. Amb el nom de 'Di-Llums', amb motiu del dia de la setmana elegit, aquesta iniciativa instaura un espai per a que tinguin lloc expressions i intercanvis. Hem volgut destacar les 6 potencialitats d'aquesta bonica proposta per desitjar-li una llarga vida i fertilitat.

1. Una trobada multidisciplinar
Un dels trets característics d'aquesta trobada és la multidisciplinarietat. Mentre que aquestes reunions entre artistes tenien normalment com a fil conductor la literatura o la música improvisada, en aquest cas, s'obren les portes a tot tipus d'àmbits i gèneres, des de la ceràmica a la màgia, passant per la il·lustració o la fotografia. "No esperava ningú en concret. Absolutament tothom és ben rebut, sigui veterà o novell, de Tortosa, de les Terres de l'Ebre o de Cuenca... Allò important és que sigui gent creativa", diu Tibau.

2. Un espai per expressar-se
Es tracta d'un espai per compartir conversa sobre temes que són d'interès comú. "Al principi, ens vam presentar tots i després vam "plorar" una mica sobre el de sempre, sobre els pocs llibres que es vénen, la dificultat de difusió, la manca de suport de l'administració", explica Tibau.  Ara bé, lluny de les queixes i crítiques, s'espera que en les properes reunions els artistes puguin compartir la seva obra i "fins i tot fussionar-la", diu l'impulsor.

3. Sense guió
Trencar l'ordre. Permetre un espai de caos. Perquè és d'aquesta fluïdesa d'on poden sorgir les idees. “Sovint acudeixo a jornades o fires molt interessants totes elles, plenes d’actes, taules rodones, tertúlies, on la majoria de gent fa d’espectadora, on quasi no resta temps per parlar amb uns i altres", diu Tibau. "El que pretenc és potenciar això, el contacte, i que exploti el que hagi d’explotar, que surtin espurnes!” Precisament aquesta falta de planificació, i el fet que els assistents no tinguin clar l'ordre del dia, els atorga un protagonisme que molts cops pot ser tan espontani com inesperat. No hi ha jerarquies ni constriccions.

4. La periodicitat
Serà la complicitat i l'ambient que es respiri el que afavorirà la continuïtat d'aquestes trobades. La capacitat per crear vincles i que aquests resisteixin les embestides dels egos artístics. Ara bé, la presència d'un calendari ajudarà a generar aquesta regularitat i a fer que els interessats puguin reservar-se aquell dia a l'agenda. "Per a que tingui continuïtat, cal ser persistent, no afluixar encara que algun dia vingui poca gent, i procurar que la gent s'ho passi bé. Però sóc optimista, ha vingut força gent a la primera crida, tot i no saber ben bé on anaven", m'explica el promotor d'aquestes trobades.

5. Di-Llums
L'objectiu final d'aquestes trobades és portar més llum a la ciutat, i per què no, al territori. I per això, aquest joc de paruales: Di-Llums. A més, com explica Tibau, "els dilluns normalment són dies on ningú té cap compromís, un dia amb la fama de gris i que vull transformar en di-llums”.

  

També et pot interessar