Activa't
,
2019

Xerrada 'La persecució de les bruixes a les Terres de l'Ebre'

En el marc del curs 'Dones, Salut i Educació', conferència 'La persecució de les bruixes a les Terres de l'Ebre', a càrrec de la historiadora Sabina Colomé, tècnica del Museu Terres de l'Ebre, qui furgarà en el passat històric de les Terres de l'Ebre per explicar una realitat poc coneguda del territori, la de la bruixeria des del punt de vista territorial. 

Sinopsi: 

Les dones han estat sempre sanadores. Han estat les primeres metgesses, infermeres i conselleres. També han estat les primeres farmacòlogues, ja que conreaven les herbes medicinals, el secret de les quals anaven passant-se d’unes a altres. També van ser les primeres llevadores que anaven de casa en casa assistint les dones i els nadons. La gent del poble les reconeixia coma dones sàvies per la seva atenció a la població, sobretot, a la població pobra i femenina. L’art de curar i de tenir cura ha estat des de temps ancestrals un treball femení.

Però aquest treball que generava poder va ser vist com a amenaçant per les autoritats, que les van considerar bruixes. La repressió de les sanadores va ser una lluita política. Les sanadores van ser atacades per ser dones i tenir coneixements. La persecució de les sanadores, la caça de bruixes, orquestrada per l’Església medieval amb el suport de les autoritats seculars, controlava l’educació i la pràctica de la medicina. La Inquisició, adoptant diverses formes segons el moment i lloc, va perseguir les sanadores durant més de quatre segles i va fer que aquesta cacera tingués conseqüències duradores.

Preu: 

Assistència lliure i gratuïta

Organitza: 

Departament de Pedagogia de la URV, Ajuntament de Deltebre i Institut Català de les Dones

Col·labora: 

Biblioteca Delta de l'Ebre

Més informació: 

  • imatge de control 1per1