Arts
,
2023

Exposició ‘Aranès, l’occità de Catalunya’

Exposició ‘Aranès, l’occità de Catalunya’. L’aranès és l’occità propi de la Vall d’Aran, manifestació d’aquesta llengua i cultura mil·lenària. L’exposició mostra la realitat de l’aranès i la seva relació histórica amb Catalunya. Presenta l’evolució de la normalització de l’aranès a partir del seu reconeixement i protecció oficial com a llengua viva amb voluntat de futur.

Així, aquest fotògraf ha decidit obviar el color per no morir d’excés. Deixar la natura sense els seus colors fixa aquest àlbum en la permanència documental, com si, en aquest cas, no fos important el patrimoni o el paisatge, sinó només la figura humana que li atorga virtut. Com si l’escenari sense animació no tingués valor.

Horari: 

De dilluns a divendres: de 8 a 21h

Sinopsi: 

L’Aran forma part del territori lingüístic i cultural d’Occitània, que s’estén entre l’Atlàntic i el Mediterrani i des dels Alps als Pirineus, i s’enquadra a l’Estat francès, l’Estat italià, el Principat de Mònaco i la Vall d’Aran. La llengua i la cultura d’oc aporten, a l’Edat Mitjana, les primeres manifestacions culturals en una llengua europea després del llatí. Trobadors i trobadores desenvolupen una literatura, expressió d’una nova cultura i civilització que s’irradien arreu i influencien altres cultures naixents a Europa.

La cultura i la llengua occitanes han perviscut fins avui gràcies a la gent, a les classes populars, a la renaixença literària del Felibritge de Mistral i als moviments occitanistes, que les han mantingut vives. La vinculació de l’Aran amb Catalunya d’ençà del Tractat d’Emparança (segle XII), que es confirma amb l’atorgament de la Querimònia (1313), permet a l’Aran de tenir unes institucions pròpies de govern que han mantingut el prestigi i l’ús de la llengua i que han atorgat a l’aranès una especificitat dins l’Espai occità.

Preu: 

Entrada lliure i gratuïta

Organitza: 

Campus Extens de la URV a Tortosa i Onada Edicions

Col·labora: 

Ajuntament de Tortosa i Diputació de Tarragona

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1