Monument franquista

Foto: 

Cedida
Imatge del documental

'Animalització', el curtmetratge artístic sobre el monument franquista

El Museu d'Història de Catalunya acull la presentació d'aquest treball de Zoraida Roselló i Jaume Vidal
Anna Zaera
,
17/03/2016
Arts
Aquesta tarda el Museu d'Història de Catalunya, a Barcelona, presenta el curtmetratge 'Animalització' produït per la documentalista de Santa Bàrbara Zoraida Roselló i l'artista ampostí Jaume Vidal. Es tracta d'una peça artística que fomenta el debat sobre la presència del monument franquista instal·lat al pas del riu Ebre per la ciutat de Tortosa.

"En la nostra reflexió, la legitimitat d’un procés democràtic de petició de retirada d’un monument de contingut simbòlic clarament franquista semblava divergir amb el significat de retirar un monument amb un alt valor artístic", asseguren els creadors. Així, la peça "provoca la reflexió de l'espectador per posicionar-se davant un dilema actual que afecta la memòria històrica". A continuació, podeu veure un fragment del documental.

 

 

A través de la recuperació del discurs d’inauguració del monument, escoltem les veus televisives i radiofòniques que corresponen a l'època d'inauguració d'aquest monument. "Ens qüestionem sobre l’estat actual d’aquesta enorme estructura que es manté impertèrrita enmig del riu que divideix Tortosa i ofereix un discurs únic que cal esmentar", asseguren. "La seva retirada, la resimbolització, el desmantellament, la museïtzació i altres propostes estan damunt la taula per debatre's", conclouen.

 

 

El monument va tenir com a impulsors el governador civil Rafael Fernández Martínez, el president de la Diputació, Antoni Soler Morey, i l'alcalde de Tortosa, Joaquim Fabra, arran de la celebració, el 1964, dels 25 anys de la Batalla de l'Ebre i del final de la Guerra Civil, els anomenats '25 Años de Paz', d'acord amb la propaganda oficial. La concepció del monument fou encomanada a l'escultor Lluís Maria Saumells i va ser inaugurat el 1966 pel general Franco.

A

També et pot interessar