Documental 'El Moment. Un viatge a la terra del cerç'

Foto: 

Cedida
Imatge del documental

Elisenda Trilla: "La distància és més una qüestió mental que de quilometratge"

El proper 13 de març, el celler del Pinell de Brai acull l’estrena d''El Moment. Un viatge a la terra del cerç”
Anna Zaera
,
24/02/2015
Arts
A través del viatge que l’Oriol, un comerciant de vins, realitza a la comarca cercant les millors garnatxes blanques per envasar i comercialitzar, serem partícips de tot un seguit de trobades puntuals amb persones de la Terra Alta, que ens serviran per endinsar-nos en la identitat d’aquesta comarca situada en un dels límits geogràfics del Principat encara molt desconeguda per a molts. Un territori immers en un moment d’il·lusió i que pensa en un futur més esperançador a través d’una tornada raonada i conscient al passat. El més llunyà amb la recuperació de la varietat de vinya tradicional, la garnatxa, un èxit palès en el seu reconeixement internacional gràcies als premis que va acumulant, i un segon retorn al passat, en aquest cas menys remot, revisant les empremtes que la Guerra Civil va deixar tant a la terra com en les persones.
“És una història optimista que acosta la Terra Alta a la resta del país, que massa sovint la pensa com un lloc llunyà al què fa mandra acostar-s'hi"

'El Moment. Un viatge a la terra del cerç' és una producció de Setmàgic Audiovisual amb el suport del Consell Comarcal de la Terra Alta i l’Ajuntament del Pinell de Brai, escrit i dirigit per l’Elisenda Trilla, que narra un viatge de descoberta per una terra històricament marcada pel conreu de la vinya i les cicatrius que va deixar-hi la Batalla de l’Ebre, encara tan presents en els seus paisatges.

“El que queda després de veure el documental és l'empremta de diverses persones que han decidit prendre partit, cadascuna des del seu àmbit - un celler, la política municipal, un canvi de rumb vital - però que tot i venir d'un passat difícil i un present que és el que és, tenen confiança en canviar les coses i apostar pel seu territori”, diu la seva directora. “És una història optimista”, afegeix. “Dintre la comarca espero que serveixi per donar a conèixer i entendre millor totes aquestes petites iniciatives i opcions de vida que hem retratat”, explica Trilla. “Cap enfora, potser ajudem a acostar la Terra Alta una mica més a la resta del país, que massa sovint la pensa com un lloc llunyà al què fa mandra acostar-s' hi”. I és que aquest documental posa de relleu una de les dites més repetides entre la gent de les Terres de l'Ebre: “La distància és més un problema mental que no pas de quilometratge”.

  • imatge de control 1per1

EL MOMENT - TRAILER - (C) 2015, Setmàgic Audiovisual from PUMA Audiovisuals on Vimeo.


“Més que opinions o situacions, a mi el que més m'ha sorprès han estat els llocs. Llocs com el Centre Picasso d'Orta, per exemple, un museu fet a base de reproduccions facsímils sense cap peça original, però que a l'hora és una de les maneres més autèntiques d'aproximar-se a l'artista, ja que et permet seguir cronològicament les seves estades al poble i entendre el que hi va viure i com es va anar definint la seva obra”. Però sense dubte, un altre dels aspectes que més ha impressionat la directora són els espais de la Batalla de l'Ebre. “Tot i el temps que ha passat i l'oblit que han sofert, quan hi ets, la guerra se't fa molt present. Són llocs que et porten a la reflexió, a recordar d'on véns”

'El Moment. Un viatge a la terra del cerç' s’estrenarà el pròxim 13 de març a les 19:00h al Celler Modernista del Pinell de Brai - La Caredral del Vi -, i comptarà amb la presència de l’equip tècnic i de les persones que han participat en la producció i han ajudat a fer-la possible. El documental compta amb una banda sonora composta pel jove músic lleidatà Xavier Piñol, Oriol Marcos com a productor executiu i Jordi Canchales en la direcció de fotografia. 

 

 

A

També et pot interessar