Exposicions

Foto: 

Cedida
Inauguració de l'exposició 'Nautilius' a l'Escola d'Art de Tortosa

Les 7 exposicions que no et pots perdre aquest setembre

Les mostres imprescindibles de la "tornada al cole"
Surtdecasa Ebre
,
14/09/2015
Arts
L'estiu s'acaba i comença la tornada al “cole”, però encara hi ha algunes exposicions que no et pots perdre a les Terres de l'Ebre. Contemporànies, internacionals, locals... n'hi ha per a tots els gustos!

1. Homenatge a les dones ebrenques
Les dones ebrenques són les protagonistes de l'exposició 'Dones amb nom propi de les Terres de l’Ebre', una mostra itinerant que forma part d’un projecte de l’Institut Català de les Dones i Canal 21 Televisió per visibilitzar i reconèixer la trajectòria de dotze dones d’aquestes comarques i facilitar referents femenins, la transmissió de coneixement intergeneracional, i dinamitzar el teixit associatiu femení del territori. Les protagonistes del projecte són: Sílvia Sabaté (actriu); Belén Fabra (actriu); Zoraida Burgos (escriptora); Francesca Aliern (escriptora); Sònia Franquet (esportista tir olímpic); Cecilia Aimí (soprano); Mari Chordà (escriptora i pintora); Josefina Matamoros (directora del Museu Ceret); Maite Beltran (astrònoma); Elisa Altadill (d’adoratrius); Emma Clua (politicòloga i sociòloga), i Mercè Pla Cid (fundadora del Centre Mercè Pla).
On? Delegació del Govern de la Generalitat (Tortosa)
Quan? Fins al 25 de setembre

2. El Nautilius de Xavi Lloses
L'obra 'Nautilius' de Xavi Lloses, que s'emmarca en la programació de l'Eufònic, és una impressionant escultura sonora i alhora un instrument: amb 24 tubs de metacrilat, que funciona de forma autònoma interpretant una partitura generativa gràcies a un randomitzador de diferents universos harmònics i rítmics. Dins de cadascun d’aquests universos, altres randomitzadors controlen altures, duracions, ritmes i policromies en modes i escales predeterminades. L’harmònium conté el sistema nerviós del 'Nautilus' i convida al visitant a tocar-lo. Quan l’intèrpret visitant deixa de tocar el teclat, al cap d’un segons, 'Nautilus' torna al mode autònom. Un projecte que ha estat estretament desenvolupat amb els artistes Nei Albertí i Alex Pallí, David Sarsanedas i Santi Vilanova de Playmodes.
On? A l'Escola d'Art i Disseny de Tortosa 
Quan? Fins al 19 de setembre

3. 'Últim esforç Rural II' 
També en el marc de l'Eufònic, els artistes Peter Bosch i Simone Simons mostren la segona part d’una obra global, que consisteix en dues simbombes gegantesques, fetes de tonells de 1’30 metres de llarg i tocats per cilindres pneumàtics. El seu origen no pot ser un altre que el món rural, un sentiment vingut d'allò més profund com podria ser el bramar d’un animal. Tècnicament, la instal·lació sonora 'Últim esforç Rural II'  uneix l’època rural, la mecànica i la informàtica, on els fenòmens físics relacionats, com la vibració i la fricció són origen i protagonistes de la música que produeix. A partir d'aquí, neix la poesia.
On? Museu de la Mar de l’Ebre de La Ràpita
Quan? Fins al 20 de setembre

4. #digitallandscapes
Encara no has visitat Lo Pati aquest estiu? La mostra col·lectiva de les coeteres a cura de Lury Lech, director de MADATAC (Muestra de Arte Digital Audiovisual y Tecnologías Avanzadas Contemporáneas) de Madrid és un must. Com si es tractés d'un paisatge del Delta de l'Ebre, les coeteres - construccions tradicionals de la zona del Delta per llençar coets i desfer les tempestes que amenaçaven la collita d’arròs - acullen els vídeos dels artistes seleccionats. #digitallandscapes es construeix com un relat que indaga en la relació entre paisatges reals i imaginats, entre escenaris existents i recreats, a través de cinc treballs que exploren les relacions entre paisatge i creació digital i musical.
On? Lo Pati Centre d’Art Terres de l’Ebre
Quan? Fins al 19 de setembre

5. 'Trenes i pájaros, pájaros i trenes'
Aquesta obra de l'artista alemany Jan Mech, amb una llarga trajectòria d’instal·lacions audiovisuals i publicacions, dóna vida a l'Antic Molí d'Ulldecona. Per Eufònic, ha creat la instal·lació sonora site-specific 'Trenes i pájaros, pájaros i trenes' en aquest edifici de l’arquitecte modernista César Martinell - deixeble de Gaudí i autor de la impressionant Catedral del Vi de Pinell de Brai -, recentment restaurat. Un espai que condiciona l’escolta, a la vora de les vies del tren que creuen la foia entre el Montsià i la Serra de Godall.
On? Antic Molí d'Ulldecona
Quan? Fins al 20 de setembre

6. 'Allò que el temps s'endugué'
El col·leccionisme i el cinema són una bona combinació per parlar de la nostra societat recent. Aquesta mostra impulsada per Santi Alfonso tracta sobre els antics cinemes que hi va haver a la Ribera d'Ebre durant els anys quaranta i cinquanta del segle passat: les sales Julio Antonio (La Democràcia), Móriber i Universal, on es projectaven sessions dobles els diumenges a la tarda i els dies festius en general. L'exposició recull fotografies, anuncis i programes de mà de les pel·lícules que les sales programaven, uns programes que es lliuraven als espectadors d'una setmana per l'altra en acabar les projeccions. Alfonso va recordar que durant aquells temps entre Móra d'Ebre i Móra la Nova, dos poblacions separades per un quilòmetre de distància, funcionaven cinc sales de cinema.
On? Bar Sota de Copes de Móra d'Ebre
Quan? Fins al 30 de setembre

7. Col·leccionar passions
L'exposició 'Col·leccionar passions: Jesús Bru i el Grup d’Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba' mostra el recull del treball de dècades – principalment de Jesús Bru i el seu company Josep Maria Ubiergo, però també del Grup d’Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba –, en la preservació del patrimoni etnològic de la Terra Alta i el Matarranya.
On? Museu de les Terres de l'Ebre (Amposta) 
Quan? Fins al 20 de setembre

 

A

També et pot interessar