Alberto San Juan

Foto: 

Cedida
Monòleg "Autorretrato de un joven capitalista español", d'Alberto San Juan.

Les 9 novetats imprescindibles de la cultura ebrenca al 2016

Surtdecasa.cat et desvetlla la llista dels secrets més ben guardats per aquest nou any
Anna Zaera
,
04/01/2016
Arts
Iniciem un nou any, i amb ell, una nova temporada de reptes culturals. Les Terres de l'Ebre inicien el 2016 consolidant algunes de les propostes culturals més estimulants dels darrers anys, i impulsant nous horitzons artístics on està present la crítica social, la descoberta de nous entorns naturals on ubicar iniciatives culturals, organització de cicles sorprenents, ampliació de programes consolidats i moltes idees independents que seran una realitat durant aquests 12 mesos que vénen.

1. Exposició col·lectiva històrica d'artistes ebrencs
Lo Pati en prepara una de grossa per enguany. Reprenent l’exposició “Ebre Sud. 9 artistes del Delta”, comissariada per Pilar Parcerisas el 1988 a Tortosa, Assumpta Rosés planteja una espècie de reprise, una actualització  d'aquella primera exposició per mostrar com les Terres de l’Ebre és un espai de camins, dinàmic, on hi treballen artistes del territori i altres que s’hi han instal·lat i aclimatat a l’entorn. Artistes que han deixat enrere l’adjectiu d’emergents, fent els passos posteriors d’afirmació professional. Una feina de resistència i sedimentació, sense perdre el mordent ni defugint la incomoditat social o estètica, la crítica ni la implicació en els conflictes. Artistes amb projecció exterior que tornen al seu punt d'origen.

2. Els artistes es qüestionen el monument franquista
Enguany serà l'any en què el debat sobre el monument franquista situat al pas del riu Ebre per Tortosa serà qüestionat pels artistes del territori i també els de fora. A finals d'aquest any 2015, Vicent Fibla comissariava al Sant Andreu Centre d'Art Contemporani de Barcelona l'exposició 'Cauty said to Franco: What time is Love?' en la qual proposava a cinc artistes de fora de les Terres de l'Ebre que representessin, després d'un viatge a Tortosa, el que els havia semblat aquesta icona. Mesos abans, l'artista ampostí Jaume Vidal i l'artista de Santa Bàrbara, Zoraida Rosselló, començaven un treball d'investigació conjunt destinat a qüestionar la presència d'aquest símbol de la guerra encara present a la capital del Baix Ebre. Un documental de creació que es presentarà al llarg del 2016 a Tortosa.

3. Teatre premium a Tortosa
Aquesta serà una bona temporada pels aficionats al teatre. Alguns dels espectacles de més èxit en la cartellera teatral de Barcelona visitaran Tortosa en la nova temporada del Teatre Auditori Felip Pedrell 'Ser-ho o no'. Per acabar amb la qüestió jueva', amb Josep Maria Flotats; 'Els veïns de dalt', de Cesc Gay; 'Sócrates', de Mario Gas i amb Josep Maria Pou i el monòleg 'Autorretrato de un joven capitalista español', d'Alberto San Juan. L'11 de març, l'Auditori acollirà una adaptació lliure de l'òpera 'La flauta màgica', de Mozart, a càrrec de la companyia Dei Furbi, en una combinació de teatre i música a capella. L'abril és el mes de la dansa, i el Teatre Auditori torna a rebre al Ballet de Moscou, en aquesta ocasió amb la seva nova gira amb 'Giselle', el ballet romàntic per excel·lència. L'oferta teatral es completa amb la programació dels 'Diumenges en família', que arrenca el 24 de gener amb un espectacle de màgia a càrrec de Raphael Capri.

4. Deltebre Dansa estrena nova ubicació
Un dels festivals amb més projecció de les Terres de l'Ebre encara el 2016 amb novetats. L'organització del Festival Deltebre Dansa, que aquest any celebrarà la seva dotzena edició, ja ha desvetllat que enguany el festival tindrà una nova ubicació. Se celebrarà al Parc del Riu, a Jesús i Maria, i permetrà, segons els organitzadors, obrir l’esdeveniment al riu Ebre i apropar-lo també al centre del municipi. En aquest sentit, els professionals de les arts escèniques, els artistes i els veïns del municipi podran conviure durant les dues setmanes que dura el certamen. A més, el festival ha signat un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Deltebre, que ha incrementat en un 50% la seva aportació per a la celebració de l’esdeveniment.

5. Nou Fòrum del Talent de Montsià Actiu
Un dels fenòmens socials més destacats a les Terres de l'Ebre estrena un lideratge col·laboratiu que es resoldrà en un programa d'activitats i conferències per tot l'any. L'impulsor del Fòrum del Talent, en el marc de Montsià Actiu, Santi López-Villa assegurava en la jornada de clausura del Fòrum del Talent 2016: “No perdem mai les utopies, elles són les que ens fan sublims. Un poble sense utopies no és cap poble”. D'aquesta manera, personalitats rellevants en el món de la filosofia, el pensament crític i els moviments socials proposaran maneres per establir noves relacions i noves dinàmiques en un context d'un programa de desenvolupament local. “Les nostres paraules són com les estrelles, que no s’apaguen i que perduren, doncs són les paraules del món, d’un món antic que nosaltres avui hem fet nou, i que el vent les transporta de generació en generació”,  concloïa Santi López-Villa.

6. Bouesia proposa menjar-se el Delta
El Festival d'Acció Poètica Bouesia és un dels nostres certamens d'estiu preferits a les Terres de l'Ebre. Per què? Perquè és imprevisible, poètic, lliure, desacomplexat i trenca tots els esquemes i tòpics que coneixem. Si l'any passat, amb motiu de la celebració dels seus 10 anys de vida, reflexionava sobre el joc, enguany ho farà sobre l'acció de menjar. Un “menjar-se el Delta” en tota regla que donarà peu a obrir paisatges, lletres i imatges al voltant del paisatge i d'aquesta acció indefectiblement humana. A més, des de l'organització estan treballant per ampliar el festival a Tarragona i també a València.

7. El Delta de l'Ebre com la pinacoteca més gran del món
L'artista Jaume Vidal i el filòsof Roman Aixendri han arribat a la conclusió que el Delta de l'Ebre és una de les pinacoteques més importants del món. Vidal hi ha geolocalitzat 12.306 quadres d'arròs, que li serveixen per reflexionar sobre la propietat del paisatge i la mirada múltiple cap al paisatge del Delta. Aquesta exposició, que comptarà amb textos d'Aixendri, podrà visitar-se a principis d'any al Llar, un dels locals culturals més emblemàtics d'Amposta.

8. Un nou festival de cinema, MónFILMAT
El cicle Paisatge Actor, que a la primavera proposava un cap de setmana de cinema independent amb la temàtica del paisatge com a motiu d'especialització, es convertirà ara en un festival que portarà el nom de MónFILMAT, on hi haurà projeccions a l’aire lliure en espais singulars de diferents poblacions de les Terres de l'Ebre. Ens han promès localitzacions espectaculars i inesperades! 

9. Un figura de les lletres ebrenques en un mural a la Universitat
L’Espai de Creació Col·lectiva URVIART, que va nàixer fa dos anys a proposta de l’arquitecta Cristina Bestratén i el filòsof i comunicador Roman Aixendri, sota la coordinació de l’Antena Cultural Tortosa de la URV, dirigida per Núria Gil, tindrà una nova sèrie d’accions durant aquest any 2016 al Campus Terres de l’Ebre. Si l'any passat va ser el rostre del poeta Gerard Vergés el que els estudiants van poder construir a través d'una intervenció amb post-its, en aquest cas, serà un altre il·lustre escriptor ebrenc el que ocuparà el vestíbul de la universitat. Ben aviat podrem saber quin!

 

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar