mónFilmat

Foto: 

Cedida
Una instant de 'Al otro lado de la niebla'

Els rius i els mars, protagonistes de mónFILMAT

Del 13 al 16 de juny, el Festival Internacional de Cinema i Paisatge presentarà 13 llargmetratges, 24 curts i 1 'work in progress' a Amposta i Alcanar
Surtdecasa
,
06/06/2024
Arts
El segon cap de setmana de juny, Lo Pati - Centre d'Art de les Terres de l'Ebre a Amposta donarà el tret de sortida a la novena edició de mónFILMAT - Festival Internacional de Cinema i Paisatge, un esdeveniment en el qual el paisatge esdevé motor de l'acció i és considerat pròpiament com un personatge. En l'edició d'enguany, que inclourà tretze llargmetratges i vint-i-quatre curtmetratges, l'aigua -sigui en format líquid, gasós o sòlid- apareix de forma transversal en bona part de les produccions. A més, aquesta edició 2024 té com a festival convidat l'International Ocean Film Tour, un festival amb divuit anys d’història i presència en una vintena de països del món, amb l'objectiu de fomentar la protecció, defensa i conservació dels oceans mitjançant la projecció de documentals divulgatius, acompanyats de xerrades i activitats que ajuden a reforçar la sensibilització cap a la protecció del medi ambient. Les projeccions de mónFILMAT es concentraran a la sala de Lo Pati i la plaça Mari Chordà, tot i que també hi ha sessions previstes en altres punts de la ciutat com el FabLab Terres de l’Ebre, l'auditori de la Lira Ampostina i la Plaça Fidel. A més, s'ha programat una projecció a la plaça Sant Pere de Les Cases d'Alcanar.

1. Sólo arrojaron
Tot i que les sessions començaran en dijous, el festival s'inaugurarà oficialment divendres a les 22h amb 'Solo arrojaron', el debut a la direcció del cineasta Adrià Pagès. Es tracta d'un film delicat, íntim, una crònica generacional amb sentit de l’humor que té el delta del Llobregat com a paisatge de fons. La sessió comptarà amb la presència del mateix director, però també de Pepa Català (directora art), Davy Lyons (actor) i Paola Licari (actriu).

 

  • imatge de control 1per1

Un fotograma de 'Tierra de nuestras madres' | Foto: Cedida
2. Tierra de nuestras madres
Entre la programació també destaca 'Tierra de nuestras madres' de la directora Liz Lobato. Una pel·lícula arriscada, neorural i surrealista, un cant al surrealisme manxec filmat en blanc i negre. Quan una directora escull una cabra com a narradora ja sabem que el film no ens portarà pels recorreguts normalitzats del llenguatge cinematogràfic. El film ens parla d’aquelles viles despoblades i assetjades pels interessos mercantilistes que cerquen privatitzacions d’ètica dubtosa. Tot un cant a la resistència. Serà una de les perles de mónFILMAT 2024, amb la presència de la directora.

3. Disco boy
La producció francesa 'Disco Boy' (diumenge 16 a les 20h) serà un altre dels plats forts del festival. El debut en el llargmetratge de Giacomo Abbruzzese atrapa per la seva innegable bellesa visual. Una aproximació al fenomen de la migració que posa en contacte dos extrems: el bielorús que busca la nacionalitat francesa i l’africana subsahariana que fuig del seu poble massacrat. Tots dos persegueixen un futur millor a París. Un film enèrgic i amb nervi, un so espectacular i una fotografia brillant.

4. Al otro lado de la niebla
'Al otro lado de la niebla' tancarà el festival (diumenge 16 a les 22h) en forma de repte: gaudir d’un film en 3D. La primera pel·lícula en format 3D de mómFILMAT és el documental del director de referència de l’Equador: Sebastián Cordero. La pel·lícula explica la història del primer equatorià que va arribar a l’Everest, vint-i-cinc anys després d’aquella fita. Superació, supervivència i espiritualitat al voltant de la muntanya que és el sostre del món. Amb la presència del director Sebastián Cordero i el servei de foodtrucks per a socialitzar un cop acabada la projecció.

 

El divendres 14 es projectarà 'La jauría' | Foto: Cedida
5. La jauría
Des de Colòmbia ens arriba el debut d’Andrés Ramírez Pulido que es va emportar el Premi de la Setmana de la Crítica en el Festival de Cannes. La vida en un centre experimental per a menors que han comès algun delicte és la història de partida d’un film en què destaca l’atmosfera pertorbadora, inquietant; on el suspens i la tragèdia ho embolcallen tot. Es podrà veure divendres 14 a les 18h.

6. Els oceans i el cinema
Dissabte 15 a les 22h, les Cases d'Alcanar acolliran les projeccions vinculades a l'International Ocean Film Tour. S'hi podran veure tres curtmetratges d’una bellesa innegable: 'Havana libre Corey McLean', 'The return to Antartica' de Robbie Newby i 'Older tha trees' de Pippa Ehrlich. Amb la presència de Chema Moreno, de l'equip de Kinema Producciones SL, organitzador del festival. Les projeccions en format curtmetratge continuaran diumenge al matí, al FabLab Terres de l’Ebre amb una quinzena d'obres i la presència d'alguns dels seus directors, entre els quals hi ha joves talents del territori. El matinal acabarà amb un vermut.

Més informació: 

Web Lo Pati
Facebook mónFILMAT
Instagram mónFILMAT

A

També et pot interessar