Rihihiu

Foto: 

Cedida

El Rihihiu, el festival més esbojarrat i inclusiu de les Terres de l'Ebre

Del 21 al 23 d'octubre, el festival d'arts escèniques de Santa Bàrbara reflexionarà sobre la ruralitat amb perspectiva de gènere
Surtdecasa
,
18/10/2022
Arts
Rihihiu és l'onomatopeia del crit que feien els pagesos i les pageses de Santa Bàrbara per avisar als veïns que havien arribat a la llar o al tros. Era una manera de dir a les persones de la vora que estaven preparades per a trobar-se, per a compartir àpat o per a fer un intercanvi de verdures de l’hort. Una manera de relacionar-se sintètica, un avís, un toc per a dir: hi soc, i tu, a l’altra banda, em sents. A partir del simbolisme d'aquesta pràctica, l'any passat, les creadores i activistes Anna Zaera i Zoraida Roselló i l'Ajuntament de Santa Bàrbara -amb la complicitat també d'associacions locals i del digital de cultura Surtdecasa.cat- van posar en marxa el RIHIHIU, un festival participatiu d’arts vives a les masades de Santa Bàrbara.

Es tracta d’un festival d’arts escèniques de petit format que pretén recuperar el patrimoni immaterial i la història del poble articulant representacions artístiques contemporànies. Així, la programació està pensada per abordar temàtiques vinculades a les històries de vida, a la quotidianitat i a les manifestacions culturals locals amb una perspectiva inclusiva i de gènere. I tot plegat a través del treball comunitari amb persones del poble i de totes les edats, participants directes d'algunes de les performances i accions programades.

Divendres 21 d’octubre a les 19:15 hores, es donarà el tret de sortida del festival amb un espectacle de circ amb Amer Kabbani i la Coral de Rihihius. Kabbani, d’origen català i sirià, explorarà a través a través de la seua la tècnica acrobàtica, el crit i el pes del Rihihiu. Partint d’un taller amb la coral de Rihihius a la masada de Cid, buscarà convertir els crits en pes i el pes en crits. En acabar s'ha programat un concert Paolo Angeli per viatjar a l’essència de la cultura mediterrània, amb un compendi de la tradició musical de la seva illa natal, Sardenya, del rock i de la improvisació oberta per reflexionar sobre les identitats.

 

El duet Tarta Relena | Foto: Cedida
Dissabte 22 d’octubre a les 11h se celebrarà una desfilada de majorettes amb punt de partida de la Plaça Cid i Cid. Hi participarà l'artista escocès Graham Bell Tornado, que posarà la seva pràctica experimental al servei de les majorettes de Santa Bàrbara i la banda de música local Unió Musical Jaume Balmes per tal de desconstruir el model de feminitat normatiu i ampliar-lo des de la pràctica queer i la cultura de la festa i la disbauxa. L’acompanyarà Luzbel de Montiel, originària de Santa Bàrbara, que s’autodenomina com a travesti infernal: cupletista, irreverent i rural. Dissabte a la tarda, a les 17:30h, Graham Bell Tornado, Luzbel de Montiel i la pintora Laia Gimeno participaran en un col·loqui agroqueer per respondre a preguntes com: "Què vol dir el concepte agroqueer? Com es pensen les dissidències sexuals des del fet rural? Quines pràctiques artístiques hi convoca?" La jornada acabarà amb un concert (20:30h) de Tarta Relena al Molí de Vallés. El duet musical representa la conjunció perfecta entre músiques de tradició oral i creació contemporània per constatar que allò que anomenem folklore és un repertori viu i en moviment.

Diumenge 23 d’octubre a les 10h del matí s'inaugurarà l'exposició 'Pèls i muntanya' d’Aura Roig a la Masada de l’Alto. L'artista tortosina, polifacètica i feminista presentarà imatges simbòliques i punyents amb les quals tracta temàtiques com el cos, la representació de la dona i les identitats de gènere no dissidents, els tabús, els traumes i la sexualitat. A les 11h, la geògrafa Rosa Cerarols, l'artista Jaume Vidal, dones arrosseres i les associacions Vent del Sud i Diàspora Ebrenca participaran en un diàleg sobre experiències de creació contemporània en el món rural des d’una perspectiva artística i de gènere, al voltant del llibre 'L’altre món rural'. Tot plegat es complementarà amb un 'Taller d’ungles de plegar olives' i la performance 'Galop de panderetes', una acció performativa que pren de partida la dansa tradicional catalana com a eina per al qüestionament del binarisme de gènere. Rihihiu 2022 clourà diumenge a les 18h, amb una ruta comentada i escenificada pels vestigis de masades que han quedat dins del nucli urbà de Santa Bàrbara.

Més informació: 

Web Rihihiu
Instagram Rihihiu

A

També et pot interessar