Surtdecasa Ebre
,
02/04/2019
Arts

L'arrest i l'exili, protagonistes de la VI Biennal d'Art de Corbera d'Ebre

Es durà a terme al Poble Vell del 6 d’abril al 31 de juliol
Biennal d'Art de Corbera d'Ebre

Foto: 

Cedida
Esglèsia del Poble Vell de Corbera d’Ebre
La sisena edició de la Biennal d’Art – Corbera d’Ebre Drets Humans, que es durà a terme al Poble Vell de Corbera d’Ebre, tindrà lloc del 6 d’abril al 31 de juliol. El certamen està obert a artistes de diferents disciplines: pintura, obra gràfica, escultura, instal·lació, fotografia, vídeoart. En aquesta ocasió, les obres presentades a la Biennal faran referència als articles 9 i 10 de la Declaració Universal dels Drets Humans que són aquests: Article 9: Ningú no pot ser arrestat, detingut ni exiliat arbitràriament; Article 10: Tota persona té dret, en règim d'igualtat, que la seva causa sigui portada equitativament i imparcialment en un tribunal independent i imparcial; el qual decidirà tant sobre els seus drets i les seves obligacions com sobre el fonament de tota acusació adreçada contra ella en matèria penal. Després de parlar amb el president de l'Associació del Poble Vell de Corbera, Joan Antonio Montaña, hem seleccionat les raons per les quals no t'ho pots perdre.

1. Un tema actual
"S'acaben de complir 80 anys de la fi de la Guerra civil, que no va significar la pau sinó la celebració de la victòria", diu Joan Montaña. "A partir d'aquí van venir els judicis sumaríssims, la presó i l'exili per a moltíssima gent", assegura. La idea, com en els darrers anys, ha estat proposar un tema que està en contacte amb la realitat que s'està vivint al país. "Solem lligar l'actualitat amb els drets humans i enguany ens va semblar adient proposar aquests articles. D'alguna forma, veiem com podem trobar una referència històrica a una situació ben actual", diu Montaña. "L'obra de l'artista serveix per denunciar". 

2. Artistes locals i internacionals
Una de les novetats és que enguany hi ha una comissió artística per fer la selecció i mantenir el nivell artístic de la mostra. En total, s'han seleccionat 24 obres. "Aquesta mostra no té cap caire competitiu", assegura Montaña. Pintura, obra gràfica, instal·lacions i escultura. "Com a novetat tindrem un diorama que es titula 'La fugida', que està inspirat en el patrimoni històric del Poble Vell ofert per una associació pessebrista". A més, durant tota la Biennal hi haurà una mostra d'arts escèniques, en què hi haurà dansa i circ. 


Una de les obres que es podran veure enguany.          

3. Exposició permanent
En les cinc edicions anteriors, alguns artistes han cedit les seves obres a través de donacions. Així, la Biennal ja té un fons expositiu permanent que també es mostrarà durant aquest període. Una de les obres més destacades és la de l'artista Pilar Segura, nascuda l'any 1930 a Barcelona, i amb més d'un centenar d'exposicions a les seves espatlles, ha exposat a París, Nova York o Barcelona. De fet, enguany Segura rebrà un homenatge per part de la Biennal en reconeixement a la seva trajectòria.

4. Marta i Gregori a la inauguració
A més, hi haurà actuacions musicals durant els mesos en què durarà la mostra. Una d'elles, encara per confirmar data, serà la de Mascarats, i a la inauguració el duet Marta i Gregori versionaran cançons protesta des de la Nova Cançó fins al nou pop. "La idea és que tots els grups musicals tinguin un discurs que va en la línia de la denúncia a la vulneració dels drets humans", assegura Montaña.

VI Biennal d'Art del Poble Vell de Corbera d'Ebre 2019
Del 6 d'abril al 31 de juliol
Corbera d'Ebre

També et pot interessar