Anna Zaera
,
28/09/2015
Arts

Josep Cañada: "Les noves generacions d'artistes tenen una visió molt diferent de la dels seus pares o avis"

El proper 3 d'octubre s'inaugura l'exposició de Biennals d'Art al Poble Vell de Corbera d'Ebre
Corbera d'Ebre

Foto: 

Surtdecasa
Una de les obres de l'Exposició de Biennals
El Poble Vell de Corbera d'Ebre és un dels majors museus a l'aire lliure de l'Estat. Les ruïnes del poble, que va ser arrasat per l'aviació franquista durant la Guerra Civil, s'ha convertit en les últimes dècades en un espai artístic, on diversos creatius han volgut amb les seves obres denunciar aquella tragèdia i mantenir viva la memòria. Després de la celebració de quatre Biennals d'Art a Corbera d'Ebre, el proper dissabte 3 d'octubre s'inaugurarà una exposició en la que hi haurà un recull de moltes de les peces que s'han mostrat al públic l'any 2009, 2011, 2013 i, aquesta última, que ha tingut lloc el 2015. Entre els artistes, hi han participat persones de França, Xile, Estats Units, Romania, Grècia i Puerto Rico, així com també altres artistes de l'Estat Espanyol, Catalunya i les Terres de l'Ebre. Entre les diferents manifestacions artístiques, totes elles emmarcades en un estil contemporani, hi trobem escultura, pintura, disseny gràfic, fotografia, vídeo art i poesia visual. Hem volgut parlar amb Josep Cañada, un dels organitzadors d'aquestes Biennals Artístiques de Corbera d'Ebre.

- Per què heu decidit fer aquest compendi de les Biennals?
Molts dels artistes que han participat en les quatre Biennals, han donat la seva obra a l'Associació del Poble Vell de Corbera d'Ebre. Els organitzadors de les Biennals pensem que és interessant exposar una mostra de les obres que tenim en propietat, al mateix temps, que seguim treballant en la difusió d'un art compromès amb el seu temps.


- L'última Biennal, la de 2015, estava dedicada a la Llibertat d'Expressió. Per què es va elegir aquest tema?
Cada Biennal tracta de temàtiques diferents, totes centrades en articles de la Declaració dels Drets Humans de l'any 1948. Qualsevol dels seus articles són un bon motiu per reflexionar i donar una resposta creativa. És per això que en aquesta última Biennal, en un moment important per Catalunya per decidir el seu futur, es va pensar que la Llibertat d'Expressió era un dret imprescindible en qualsevol lloc del món

- Les Biennals de Corbera són un cas paradigmàtic de l'art posat al servei de la societat. L'art sempre ha de ser crític?
Moltes de les exposicions que s'han fet a l'església del Poble Vell estan centrades en donar valor als drets humans i, encara que l'art té molts vessants, una d'elles és la de donar una visió crítica de la realitat que ens envolta. Cada artista decideix el seu camí creatiu i té una manera diferent d'entendre l'art. En el cas dels artistes que han participat en les quatre Biennals, tots ells han fet la seva obra pensant en la temàtica de cada Biennal. És per això que les exposicions pretenen ser crítiques i alhora intentar fer reflexionar l'espectador .


- Aquesta biennal ha coincidit amb el 20è aniversari de l'Abecedari de la Llibertat. Creus que s'ha avançat en aquests vint anys en fer visible les fractures de la Guerra al territori i, per tant, en aconseguir més llibertat?
El més important d'aquests últims vint anys és que han donat pas a noves generacions que tenen una visió molt diferent de la dels seus pares i avis. Això no és ni bo ni dolent, el que importa és no perdre la memòria del que va passar i no caure en els mateixos errors. Potser aquesta és una manera d’aconseguir més llibertat.

- Estic segura que el poble Vell de Corbera representa un dels museus a l'aire lliure més impressionants dels que existeixen. És important l'espai on s'allotgen les obres d'art? Diríem que l'espai és el propi discurs?
La primera Biennal es va fer a l'aire lliure, ja que l'església del Poble Vell estava tancada per obres. És, a partir de la segona Biennal, un cop es va accedir a l'església, quan totes s´han exposat dintre del recinte. L'església del Poble Vell i el seu entorn és un espai que impressiona al visitant i està clar que l’espai juga un paper molt important, ja que qualsevol obra està col·locada en el lloc més adhient per donar-li la major força.

  

Més informació: 

Exposició Biennals d'Art de Corbera d'Ebre
Del 3 d'octubre al 25 de gener
Poble Vell de Corbera d'Ebre
Fitxa d'agenda de Surtdecasa

  

També et pot interessar