Ascó

Foto: 

Cedida
Cal Cavaller

Els 10 secrets patrimonials d'Ascó

Fem una passejada per un llegat de tres cultures
Surtdecasa Ebre
,
14/11/2018
Entorn
Si pensem en Ascó, ens ve al cap la seva indústria energètica. Però Ascó és un dels pobles de les Terres de l'Ebre amb més valor patrimonial. Un valor que es remunta a l’ocupació andalusina que va deixar un llegat molt important que avui encara podem descobrir passejant pels seus carrers o a través de la cultura i tradicions locals. Amb l’arribada dels templers, aquest poble de la Ribera d'Ebre es converteix en una plaça militar i estratègica molt important a l’Ebre català, fins i tot, hi ha qui diu que a Ascó hi ha soterrat el Tresor del Temple. La reconquesta cristiana acaba configurant la identitat actual d’Ascó, deixant també un ric patrimoni cultural digne d’admirar, sense oblidar el seu paper a la Batalla de l'Ebre. Hem fet una passejada pel poble i ens hem trobat amb tot això!
  • imatge de control 1per1

1. Porta d’entrada a la moreria
Què és una moreria? És la part d'una població on vivien els moros, és a dir, els musulmans i moriscos, principalment d'origen àrab i magribí, durant l'època en què aquesta cultura va habitar la península Ibèrica, fins a l'expulsió dels moriscos (1609-10). En el cas d'Ascó, aquesta entrada era una antiga torre de defensa àrab que coincidia amb una de les portes d’entrada a la moreria.

2. La Moreria
Aquesta Moreria a Ascó formava un conjunt de cases tancades per muralles amb carrers estrets, foscos, costeruts i tortuosos que avui encara podem admirar. Si pugem a la part alta de la població, podrem perdre'ns per aquests carrers que encara conserven aquella atmosfera.

3. Les Voltes i Sitges
En aquella època, la plaça major eren les sitges de l’aljama i la mesquita. Una aljama —de l'àrab al-jama'a, "conjunt de persones"— és, en català, el nom que durant l'Edat mitjana s'aplicà a les comunitats musulmanes que vivien en terres cristianes i tenien una personalitat jurídica pròpia. Els musulmans als estats de la Corona d'Aragó tenien un estatuts jurídic diferenciat i es regien d'acord amb la llei religiosa islàmica i eren governats per les seves autoritats.

4. Carrer La Mola
És un dels carrers més singulars i característics per la forma de ferradura que pren i els elements arquitectònics andalusins que encara conserva. Les façanes exteriors servien de muralla. La vila d'Ascó es trobava encerclada per un mur fortificat del qual se'n conserven alguns trams. Aquests es concentren a l'altura del carrer de la Mola, de la Plaça Nova, del Carrer Cavaller i del Carrer Trinquet. Algunes parts queden ocultes entre les cases que es van construir al seu voltant. La part més ben conservada es localitza a la zona del carrer de la Mola i la Plaça Nova, on és visible un mur de certa alçada fet de petits carreus de pedra disposats en filades regulars. 


Castell d'Ascó                                                                                                              Foto: Ribera d'Ebre Turisme

5. Una imponent fortalesa
Les restes del castell ens recorden un intens passat, quan el castell templer d’Ascó es convertia en una imponent fortalesa al centre de l’Ebre català. El Castell d'Ascó, declarat Bé cultural d'interès nacional, està situat al cim d'un turó sobre la població d'Ascó, a la riba dreta de l'Ebre. El castell, va ser seu d'una comanda templera i gaudia d'una situació estratègica per al control del pas sobre del riu i al centre de ciutats com Reus, Tortosa, Casp i Lleida.

6. Porta d’entrada a la vila
És una de les cases d’origen medieval que s’acompanya d’un portal a la vila cristiana i que encara conserva la seva façana morisca. El Perxe de Ca Pere Sans està inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Està situat sota la casa de Ca Pere Sans, entre els carrers de l'Hospital i el carrer Trinquet. Els perxes són trams de carrer coberts mitjançant embigats amb arcades de pedra que es van formar al créixer les cases damunt dels carrers.

7. Fusió d’estils a l'església
Un dels edificis més notables d’Ascó, que destaca per presentar diferents estils arquitectònics, és l'església de Sant Joan Baptista, que va ser catalogada a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Tres moviments artístics hi conviuen: campanar romànic de cadireta, absis de transició romànic a la part baixa i al final, gòtic. L'any 1702 va ser engrandida amb estil toscà a partir de la clau de volta gòtica.

8. La Tenda del Senyor
Pel que fa a edificis concrets, hem de destacar la Tenda del Senyor, on hi havia les dependències de l’aljama i la mesquita i on es cobraven els impostos. Per tant, era un edifici important en la vida administrativa del municipi.

9. Cal Cavaller
Cal Cavaller és una de les millors obres renaixentistes de la Ribera d’Ebre, que destaca per l’escut nobiliari a la façana. Aquest edifici està situat a la plaça de Cal Cavaller, al centre històric d'Ascó. És un gran casal amb una casa adossada de manera que tapa mitja façana. Consta de soterrani, planta baixa, dos pisos i golfes, i té la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. A la clau hi ha un escut heràldic amb una pomera ben carregada de fruits amb la llegenda 'Salvator disolvit'.

10. Casa del Comanador
Tot sortint de la Plaça Major ens trobem amb l’antiga casa del Comanador Sapata, amb el seu escut a la façana, qui s’encarregava de governar el poble. Una casa patrimonial més, imperdible en aquest ric recorregut per la població.

Més informació: 

A

També et pot interessar