Tyrika

Foto: 

Cedida
Recreació històrica a Alcanar

Per què Alcanar és un tresor iber?

Alcanar es prepara un any més per viatjar als orígens de la seva història durant els dies 6 i 7 d’octubre
Surtdecasa Ebre
,
26/09/2018
Fires i festes
El festival Tyrika es desenvoluparà en dos ambients ben diferenciats: el nucli antic d’Alcanar i la Moleta del Remei. Hi gaudirem d’exposicions, tallers, animacions, artesania i el tradicional mercat, però també de diversos espectacles que ens permetran reviure la nostra història i entendre com vivien els nostres avantpassats. David Garcia, un dels historiadors - Doctor en Història, especialitat Arqueologia, per la Universitat de Barcelona - ens resol alguns dubtes.

1. Un port essencial
Segons el poema 'Ora Maritimi' de l’escriptor romà Aviè, entre Penyíscola i la desembocadura del riu Ebre hi havia nombrosos assentaments i un d’aquests s’anomenava Tyrichae, conegut també avui com Tyrika. Segons Aviè, Tyrika era un gran centre de poder fortificat, conegut per les seves riqueses i per ser un port d’arribada de productes d’arreu de la Mediterrània. Per això, el mar tenia un paper important en aquesta cultura, així com l'aigua. Enguany, concretament diumenge, hi haurà una recreació històrica al voltant del tema de l'aigua a càrrec d'un grup teatral. 

2. Dels pocs visitables
Alguns experts situen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar, actualment en excavació, de la qual el poblat preiber i iber de la Moleta del Remei, avui visitable, era un dels assentaments que quedava sota els seus dominis. A tot l'estat espanyol, hi ha pocs conjunts que hagin estat oberts al públic i que, a més, hagin desenvolupat accions de recreació històrica de forma periòdica. De fet, en aquest esdeveniment hi haurà visites guiades especials durant els dos dies, tant als jaciments com a la Casa O'Connor, el museu local que custodia algunes de les restes històriques trobades al municipi.
 


Recreació històrica a la Moleta del Remei

 

3. Bon estat de conservació
Alcanar disposa d'un dels conjunts arqueològics protohistòrics -que és el pas entre la prehistòria i història- més important del nord-est peninsular. Pel que fa a l'estat de conservació, la Moleta està en molt bon estat, però el de Sant Jaume també. Conserva parets de dos metres i mig d'alçada. És una de les col·leccions protohistòriques més importants de tota la península ibèrica. Els materials ceràmics presenten un grau d'identitat enorme. Peces sortides dels dos jaciments canareus els podem trobar fins a 4 centres museístics de Catalunya: la Casa O'Connor, el Museu de Terres de l'Ebre, el Museu de Tortosa i el Museu Nacional d'Arqueologia de Catalunya, a Barcelona.

4. Semblances entre la seva cultura i la nostra
Eren poblacions de caràcter rural, en el sentit que vivien de l'agricultura i la ramaderia. És curiós veure com moltes de les eines que feien servir al camp per llaurar la terra són idèntiques a les que es feien servir fins a l'arribada dels tractors a principis del segle XX. També ens resultarien curiosos tots els rituals vinculats amb la mort. En aquell moment, els difunts eren incinerats, com ara estem tornant a fer nosaltres. Els incineraven amb pires funeràries i els posaven en vasos ceràmics sota terra. Diferents tallers didàctics sobre la cultura dels ibers ajudaran sobretot als més petits a relacionar la cultura antiga amb els costums d'avui dia. També hi haurà àpats populars, espectacles amb foc i atraccions d'època.

Més informació: 

A

També et pot interessar