Anna Zaera
,
07/02/2016
Entorn

Els 5 símbols de la lluita a l'Ebre

Cultura, festa i lluita es donen cita a Amposta
PDE

Foto: 

Anna Zaera
Amposta s'ha convertit en capital de la cultura reivindicativa del país durant un dia. Persones d'arreu de Catalunya han decidit passar aquest diumenge de febrer coneixent Amposta i el Delta de primera mà i, així, apropant-se una mica més a la reivindicació d'aquest territori que lluita per a que el Delta de l'Ebre continuï sent un paradís únic al món. Hem volgut resumir l'esperit d'aquesta trobada a través de cinc imatges reveladores.


1. Carnaval i música en la manifestació més multitudinària
Festiva, massiva i colorista. Molta gent ha aprofitat les perruques de les disfresses de Carnaval, festa que s'ha celebrat aquest cap de setmana en moltes localitats catalanes, per sumar-les a l'estilisme blau que marca la indumentària d'aquesta protesta. La manifestació a Amposta, que ha superat les 15.000 persones que es van manifestar el març del 2014 entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre, ha culminat amb les actuacions d'alguns dels artistes ebrencs més coneguts com Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; Joan Rovira que ha cantat el seu darrer hit Lo meu riu, que compta ja amb més de 32.000 visualitzacions a Youtube; també Pepet i Marieta i Riu en So han cantat unes jotes per posar punt final a l'acte.

2. Lenin i Stalin i la liberalització de l'aigua
Altres col·lectius com Unió de Pagesos s'han sumat també a la manifestació. Més curiosa ha estat la presència de les fotografies de Stalin i Lenin donant suport a la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Els membres del Partit dels i les Comunistes del Poble de Catalunya (PCPC) portaven dues fotografies dels líders soviètics i denunciaven a través d'una pancarta l'especulació amb l'aigua. Un assumpte que precisament ha denunciat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, en el moment dels parlaments. “A partir d'ara, ja no parlaran de transvasaments, saben que aquesta paraula ens fa enfadar molt”, ha dit. “Utilitzaran conceptes com interconnexió de xarxes”, ha continuat, per explicar el mercadeig al qual està sotmesa l'aigua de l'Ebre davant la creació de gairebé mig milió de noves hectàrees de regadiu.

3. Laca i vermut de diumenge, una crida a les noves generacions
Les tradicions del diumenge a Amposta s'han mantingut, però amb un esdeveniment que ha alterat una de les principals artèries de la ciutat, l'Avinguda la Ràpita, que s'ha convertit en una gran rambla on els establiments han tret els tiradors de cervesa al carrer per abastir els milers de persones que han passejat per oposar-se a aquest Pla Hidrològic. Xiquets i persones grans han tret al carrer les samarretes, els mocadors i la seva convicció per continuar la lluita. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha reconegut a les persones que fa més de 15 anys que lluiten pel territori i ha fet una crida a les noves generacions d'ebrencs a lluitar per una terra que, ha dit, si no es preserva, en menys de 100 anys podria desaparèixer.

4. Barretines i calçots, el catalanisme conquereix l'Ebre
Aquesta ha estat la manifestació de les barretines i les estelades. La primera de les concentracions reivindicatives en defensa de l'Ebre que s'ha plantejat com una gran manifestació de país. La presència de l'ANC i la seva involucració a fons - fins i tot organitzant una gran paella popular amb 2500 persones - s'ha traduït amb la presència de moltes seccions locals de l'Assemblea, moltes estelades al vent - mai millor dit perquè en feia molt - i sobretot molts puntets vermells entre un gran tapís blau.
 

5. Operació baixada - arròs - i pujada
Els allotjaments de les Terres de l'Ebre han posat aquest cap de setmana el cartell de complet. Aquesta manifestació, promoguda amb una important campanya ciutadana a través de les xarxes socials, i reforçada per la cobertura prèvia que li han donat els mitjans de comunicació catalans, ha contribuït a que persones de la resta de Catalunya puguin apropar-se a la desconeguda cultura ebrenca, moltes vegades reduïda i abusada a través del tòpic. “Natros pugem sempre, ara baixeu vatros”, ha estat l'eslògan durant aquests darrers dies. Aquesta cita reivindicativa s'ha convertit en una bona oportunitat per atreure persones als restaurants d'Amposta, Deltebre o Sant Jaume, que han pogut gaudir d'un cap de setmana d'agost en ple hivern.

També et pot interessar

Comentaris

imatge de César del Valle

Una correcció. En el vostre article feu referència al fet que el partit que es va manifestar ahir era el PCC i no és així, era el Partit Comunista del Poble de Catalunya-PCPC (com bé es pot observar a la foto que adjunteu).
imatge de SuperNeus

Gràcies per l'apreciació , César! Ho corregim!