Eva Hidalgo

Foto: 

Cedida

Eva Hidalgo: “El moviment contra el transvasament ha estat inspirador”

La jove d'origen roquetenc ho va deixar tot per anar a salvar balenes a l'Antàrtida
Sílvia Altadill
,
31/03/2015
Entorn
Les passions mouen muntanyes. I aquest n'és un exemple. La barcelonesa, d'origen roquetenc, Eva Hidalgo estudiava Biologia, quan va decidir abandonar la seva carrera acadèmica per llançar-se de ple a la conservació de la natura. L'organització internacional “Sea Shepherd” la va convidar a unir-se a la tripulació d'un dels seus vaixells, l'Steve Irwin. Durant els últims set anys, ha estat navegant al voltant del món protegint els oceans i les seves criatures. Entre altres campanyes, ha participat en la conservació de la tonyina vermella del Mediterrani, la defensa de balenes a les Illes Fèroe i la protecció de les balenes a l'Antàrtida. És ajudant d'helicòpter, encarregada de coberta, tripulant de llanxes i coordinadora científica. Passió, energia, convicció i un gran amor per la natura són els seus ingredients per canviar el món. La seva experiència i les seves ganes van seduir els organitzadors del TED Talk a Lleó, que la van convidar perquè contagiés el seu entusiasme.
"Penso que és essencial que defensem l’entorn immediat en què vivim i hem crescut"

- Què et va impulsar un bon dia a deixar enrere el teu dia a dia i embarcar-te en un vaixell?
Des de ben menuda sempre m’hav fascinat el mar, els animals i la natura en totes les seves formes. Vaig decidir començar a estudiar biologia, però necessitava anar més enllà. Quan em va sorgir l'oportunitat d’unir-me a Sea Shepherd i poder protegir els oceans de manera activa, em vaig adonar que era exactament allò el que volia fer!

- D'on es treu el valor per posar-te davant dels caçadors furtius de balenes amb tan sols 22 anys?
Arriba un moment en el qual te n’adones que per protegir els oceans, la fauna salvatge i la natura necessitem aixecar-nos i utilitzar la nostra pròpia força i convicció. Ningú ho farà per tu. L'única por a la qual t’enfrontes quan et trobes davant d’un vaixell arponer és el de no poder aturar la matança d’una balena. I tot i així, aquesta por es tradueix encara en més energia i motivació.

  • imatge de control 1per1

- Si creus en el que fas i vius els teus valors amb passió sempre guanyes?
De vegades es guanya i de vegades es perd, però en la meva opinió la passió és una de les nostres millors eines, i creure en el que fas és essencial per aconseguir els teus objectius.

- En què consisteix la teva feina de coordinació del projecte científic al vaixell?
La meva feina com a coordinadora científica va consistir, amb l’esforç i ajuda de la resta de la tripulació, en dur a terme un projecte de foto identificació i recol·lecta de dades de cada albirament. Aprofitem els nostres viatges a paratges com l’Antàrtida per recollir informació científica d’interès, que esperem ens porti a entendre millor la fauna que freqüenta aquestes aigües i el seu ecosistema.

- Eva explica'ns en quina operació esteu treballant Sea Shepherd en aquesta nova incursió a l'Antàrtida?
Ara mateix s’està duent a terme la Operació Icefish -que en anglès vol dir peix de gel- per protegir el lluç negre antàrtic. Aquesta espècie, de gran valor comercial al mercat, es troba amenaçada degut principalment a la sobrepesca i pesca il·legal que té lloc a les aigües remotes de l’oceà Austral.

- Continua l'explotació comercial dels nostres oceans. Un exemple molt clar és la política japonesa de pesca...
Sí, la carn de totes les balenes caçades és venuda al mercat japonès. La flota japonesa continua matant en nom de la investigació fraudulenta. Se sap que la informació publicada a partir d’aquesta caça il·legal podria haver estat obtinguda sense matar-les. La matança de més de mil balenes anualment no pot tenir cap mena de justificació en el segle en què vivim. A més, cal recordar que, ara farà un any, la Cort Internacional de Justícia va actuar contra el Japó en un cas obert pel govern australià, on es posava en dubte la rigorositat científica d’aquesta caça. Tot i que això en una temporada lliure de caça de balenes, la flota balenera japonesa utilitzarà mecanismes per tornar a la caça il·legal l'any vinent.

- Què podem fer des dels nostres pobles a petita escala per preservar la terra i el mar?
La manera en què eduquem a les noves generacions i les convidem a connectar en l’entorn que ens envolta, és vital. No podem protegir allò que no hem aprés a estimar. Podem informar-nos i col·laborar en projectes de conservació que es realitzin prop de casa. Petites accions com recollir la brossa que trobem prop de rius i platges, són fonamentals. Molts dels plàstics que acaben a l’estómac d’aus i animals marins provenen de la brossa que podem trobar i recollir a la vora del mar.

-Què en penses de l'activisme antitransvasista de les Terres de l'Ebre?
Ha estat una inspiració. Penso que és essencial que defensem l’entorn immediat en què vivim i hem crescut. Tot i ser una lluita molt dura i llarga ha quedat clara la passió i unió que existeix a les Terres de l’Ebre per defensar el riu, el Delta i la terra davant l’explotació per interessos polítics i econòmics. Una vegada més, un exemple de com la força individual i col·lectiva pot marcar la diferència.

-Quins records tens de les Terres de l'Ebre i de Roquetes?
Les Terres de l’Ebre sempre han representat la meva connexió amb la terra i la natura. Des de les muntanyes dels Ports fins a les platges del Delta; entre oliveres, roques i ocells, cada estiu significava una nova aventura, allunyada de l’asfalt i els carrers grisos de Barcelona. Podria dir que ha sigut aquí on es va despertar i va començar la meva passió per la natura i la conservació.

A

També et pot interessar