Jump to navigation
Una de les fotografies de Jep Colomé.
1. Muntanyes al Museu de Tortosa (del 14 de juliol al 9 d’octubre)L'home enfrontant-se a la naturalesa i desafiant-la en un entorn com l'Antic Escroxador de Tortosa, a qui molts artistes han atorgat cert misticisme relacionat amb la pràctica de sacrificis animals i amb el pati mediterrani que avui és l'avantsala de les seves sales d'estil modernista. Fins i tot en els paisatges de Jep Colomé és difícil no veure el rastre de l’home en els vessants pelats de les seves 'Muntanyes'. Les fotografies i la instal·lació audiovisual que presenta Jep Colomé (Tortosa, 1963) expressen una mirada subjectiva i íntima. El tractament de les imatges, de concepte analògic, vol acostar-se al purisme fotogràfic. Realitzades amb càmera de 35 mm reben, des de l’inici, tractament digital. Així, les sals de plata del negatiu i còpia són substituïdes per píxels i gotes de tinta que remeten al seleni.Horari: De dimarts a divendres de 10 a 13:30h; dissabtes de 17 a 20h; diumenges i festius d’11 a 13:30h. Dilluns tancat.
El tècnic de Cultura de l'Ajuntament d'Ulldecona, Agustí Vericat, presentant '4DVullArt'.
2. '4DVullArt' a un Antic Molí d'Oli (del 16 de juliol al 25 d’agost)L'Oficina de Turisme d'Ulldecona, ubicada ara en un antic Molí d'Oli construït per César Martinell, serà l'espai on es podran visitar les gigafotos de '4DVullArt'. Les figures rupestres de la serra de Godall ens retornen al present la memòria viva de fa almenys 9000 anys. El conjunt d’art rupestre dels Abrics de l’Ermita, declarat Patrimoni de la Humanitat, inclou 8 abrics amb pintures que abracen una cronologia des de l’epipaleolític fins al final de la prehistòria. '4DVullArt' és el resultat inesperat de la permeabilitat de diferents disciplines i objectius envers l’art rupestre llevantí, fruit de la realització d’un projecte de conservació preventiva a l’abric 5 i l’abric 1 del Conjunt Rupestre de la Serra de Godall. Les noves tecnologies fotogràfiques han proporcionat una quantitat d’informació extremadament precisa i inèdita, fet que ha obert, alhora, una nova perspectiva en la percepció artística i estètica de les fantàstiques figures prehistòriques. '4DVullArt' és un projecte multidisciplinari integrat per especialistes de diversos camps: arqueòlegs, químics, restauradors, especialistes en imatge digital, etc. Horari: De dimarts a dissabte de 9:30 a 14h i de 16:30 a 18:30h; diumenges i festius de 10 a 13:30h a l'Oficina Municipal de Turisme d'Ulldecona.
El periodista Andreu Caralt a la presentació del cicle a Amposta.3. 'Abans – d’ahir' al Centre d’Interpretació 115 Dies del COMEBE (del 23 de juliol a l’11 de setembre)El periodista Andreu Caralt (El Vendrell, 1971) s’allunya fins al Japó, Hongria o Alemanya per mostrar-nos a l’'Abans-d’ahir' que la guerra, allí com aquí, va construir paisatges de desolació, de vida i de mort. En els últims anys, el periodista ha tret a la llum molt del seu material acumulat en els seus viatges per tot el món. La seva mirada capta com aquests espais que van jugar un paper cabdal en el transcurs de la història internacional segueixen resistint el pas del temps. Aquesta exposició la podrem veure, precisament en una terra que també va patir les ferides dels conflictes bèl·lics, en aquest cas de la Guerra Civil. 'Abans-d’ahir' és una mirada crua, trista, però real, de la guerra i la destrucció que provoca en tots els àmbits de la vida. 'Abans-d’ahir' vol ser un clam en defensa de la preservació dels espais de memòria, llegat que ens permet mantenir viva la història. Horaris: De dimarts a dissabte de 11 a 14h i de 16 a 19h; diumenge d’11 a 14h.
El fotògraf Guille Barberà a la presentació del cicle a Amposta.4. La 340 al Museu de les Terres de l’Ebre (del 5 d’agost al 18 de setembre)Les Terres de l'Ebre són una terra verge, però també de pas. El fotògraf Guillermo Barberà (Tortosa, 1975) retrata la vida al voltant de la carretera N-340. La via uneix en una fina frontera els que hi transiten i els qui hi viuen al costat, i de vegades divideix vides. Al llarg de dècades, aquesta carretera va prendre el relleu al riu i al ferrocarril en les comunicacions de les comarques de l’Ebre, i ha esdevingut abans que l’AP7 el camí que segueixen tots els camions que transporten fruites i verdures des del sud d’Espanya i del Marroc cap a Mercabarna i cap a Europa.Horaris: De dimarts a dissabte de 11 a 14h i de 17:30 a 20h; Diumenges de 11:30 a 14h.
Una de les imatges que Andrei Moldovan ha inclòs a 'Lo tros'.
5. 'Lo Tros' al Centre d'Interpretació de la Terrisa de la Galera (del 9 d’agost a l'11 de setembre)Les fotografies de 'Lo tros' d’Andrei Moldovan idealitzen la construcció del paisatge agrícola i mariner de les Terres de l’Ebre. El 2004, Moldovan s’instal·la a La Ràpita amb la seva família i, el 2006, comença a experimentar amb la fotografia mentre cursava batxillerat a Amposta i descobria les tècniques i els seus principis bàsics. Les Terres de l’Ebre conformen un paisatge humanitzat —per les activitats agrícoles, ramaderes i pesqueres— que és la base de l’extraordinària diversitat natural i cultural. A casa nostra, el paisatge és sempre un paisatge treballat que produeix aliments de qualitat, i és també un paisatge viu que esdevé estètic per als que ens visiten. La bellesa, que aquestes fotografies idealitzen, està arrelada a la construcció d’unes existències i d’uns espais viscuts en el treball apegat a la terra i a la mar, i en la llibertat de la rutina de tornar al tros (al charco, els de la mar) cada dia al llarg de generacions. Horaris: De dimecres a divendres de 9:30 a 13:30h; Dissabtes i diumenges de 12 a 14h.
Una de les imatges de naturalesa captades per Joan M. Ventura.6. 'Lo Mas' al Museu de la Pauma (de l’11 d’agost al 27 de juliol del 2017)'Lo Mas' de Joan M. Ventura (Mas de Barberans, 1961) és el mirall del microcosmos masover. Els detalls que ens passen desapercebuts, el món que tenim més prop, però la pressa no ens deixa fixar-nos-hi. Les muntanyes, els paisatges, la fauna, el poble, tot allò que ens envolta pren protagonisme en aquesta col·lecció de Joan M. Ventura, fotògraf autodidacta d’àmbit local. Des del 2006 és el fotògraf de les peces que es presenten al Certamen Internacional de les Fibres Vegetals, així com dels tallers que es fan al Museu de la Pauma.Horaris: De dilluns a diumenge de 12 a 14h.
Programa complet (tríptic) del cicle 'Ebre, Art & Patrimoni'